Hopp til innhold

Mener nettkriminelle bevisst utnytter systemsvakhet hos politiet

Svindlere og folk som trakasserer på nett slipper unna fordi politiet ofte ikke ser sammenhengen i mange enkeltsaker, hevder rådgivningstjenesten Slettmeg. De mener kriminelle jobber bevisst for at sakene skal gå under politiets radar.

Hans Marius Tessem

MANGE BEKKER SMÅ: – Vi ser at mange små saker blir henlagt og man evner ikke å eskalere de sakene, fordi man ikke ser en sammenheng mellom dem. Det er en stor utfordring. Det er blant annet fordi man ikke har kompetanse på denne type saker lokalt, sier Hans Marius Tessem i rådgivningstjenesten Slettmeg.no.

Foto: Truls Antonsen / NRK

– Det er mange saker som ikke etterforskes slik de burde fordi kompetansenivået på digital kriminalitet ikke er like god lokalt. Kompetansen i kripos er god, men dessverre er det kompetansemangel ute i distriktene, sier Hans Marius Tessem.

Han er seniorrådgiver i Slettmeg.no, en rådgivningstjeneste for personer som har blitt krenket på nett. Hvert år får de flere tusen henvendelser fra nordmenn i krise fordi nakenbilder er spredt på nett eller de har blitt utsatt for trakassering eller utpressing på nett.

Søndag fortalte NRK om Maiken Skoie Brustad som opplevde sitt livs mareritt da hun trodde hun fikk hjelp til å fjerne nakenbilder fra nett, men isteden ble manipulert av en person som har plaget flere kvinner over mange år. Saken ble henlagt av politiet.

– Ofte mange ofre og samme gjerningspersoner

– Det er et godt bilde på en ny nettkriminalitet, der gjerningspersoner jobber på en måte som gjør at de holder seg under politiets radar.

Ifølge Tessem blir hver enkelt sak som meldes inn i de ulike distriktene ansett for å være så liten at den prioriteres vekk. De er bekymret for at saker med nakenbildedeling og utpressing ikke koordineres mellom distriktene slik at man ser den større sammenhengen.

– Det er nettopp den systemsvakheten de kriminelle utnytter, men når vi begynner å nøste i sakene ser vi at det er store saker, mange ofre og gjerne samme gjerningspersoner.

Politiet: – Vi er på vei

Harald Bøhler

Harald Bøhler i Politidirektoratet sier politiet er i gang med å etablere egne digitale enheter i hvert politidistrikt og et nasjonalt cybersenter. I tillegg styrker politihøgskolen opplæringa innen digitalt politiarbeid.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Jeg tror vi som norsk politi skal være ydmyke for at utviklinga går fortere enn den kompetansen og de tekniske mulighetene vi har per nå, sier Harald Bøhler, seksjonssjef i Politidirektoratet.

Han sier politiet opplever en økning i spredning av uønsket materiale på nett generelt, både når det gjelder nakenbilder og annen sensitiv informasjon, og at digital kriminalitet er et satsingsområde for politiet.

– Spørsmålet er litt større enn bare kompetanse. Noe er jo systemet vårt som gir muligheter for å se ting på tvers. Den andre tingen er en modenhet i forhold til å forstå hva deling på nett er, rent teknologisk og hvordan man kan gripe inn i det. Der vil jeg si at vi er på vei.

Han peker på at politiet er i gang med å etablere egne digitale enheter i hvert politidistrikt og et nasjonalt cybersenter. I tillegg styrker politihøgskolen opplæringa innen digitalt politiarbeid.

– Det vil bedre denne situasjonen, sier Bøhler.

AKTUELT NÅ