Hopp til innhold

Frykter nye skogbranner på Østlandet: – Brannmannskapene blir slitne

Fredag brenner det 10-15 steder i Telemark og rundt 20 steder i Agder. – Antallet branner gjør situasjonen ekstrem, sier operatør Arne Momrak ved 110-sentralen i Telemark.

MANGE SMÅBRANNER: Se helikopterbilder fra skog- og markbranner i Setesdal, Aust-Agder, fredag formiddag.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at den mest krevende brannen er i Lunde i Nome.

  • Også på Øysteinstul, ved Elgsjø i Notodden, har Sivilforsvaret og Brannvesenet i samarbeid satt opp fire pumper med over 1000 meter med slanger, for å slukke en brann på cirka 500 ganger 500 meter.
  • Øst i Siljan kommune brenner det over 100 mål, i vanskelig terreng. Her er brannvesenet er på plass med fem kilometer med slanger for å få kontroll.
  • I Aust-Agder skal brannen ved Brokke kraftstasjon i Rysstad i Valle kommune ha vært mest utfordrende fredag formiddag.

Se direkte helikopterbilder fra skogbrannrammede områder i Lunde

Brannvesenet og frivillige mannskaper har kontroll på skogbrannen i Elgsjø og driver med etterslukking.

SE VIDEO: Brannvesenet og frivillige mannskaper har kontroll på skogbrannen i Elgsjø og driver med etterslukking.

Brannsjefen i Telemark innskjerper nå ildforbudet. Fra og med i dag er det ikke engang lov å røyke i skog og mark.

Laster Twitter-innhold
Skogbrann slukkes ved Elgsjø

Brannvesenet og frivillige mannskaper har fredag kontroll på skogbrannen i Elgsjø og driver med etterslukking.

Foto: Louise Thommessen / NRK

Over 100 branner torsdag

– Hvor lenge kan mannskapene klare å håndtere så mange hendelser på en gang?

– Det er klart, folk blir jo slitne. Men vi er heldige med at det er kaldt om nettene i Norge, så vi kan roe ned litt. Vi har også en egen skogbranntropp med rundt 100 sivile, som har bistått, blant annet når det gjelder vakthold og etterslukking, sier operatør Arne Momrak ved 110-sentralen i Telemark.

Brannvesenet i Telemark sier de har kontroll på brannene fredag.

– Hver enkelt hendelse er ikke en krise, men det er det at vi får så mange branner som er uvanlig. Når vi får opp mot 50 skog – og markbranner i Telemark, så er det i seg selv ekstremt, sier operatør Arne Momrak ved 110-sentralen i Telemark.

Her et redigert utdrag av helikopterturen over skogbrannene i Valle og Bykle fredag 13.juli.

Bare i Telemark måtte brannvesenet rykke ut på over 50 branner i går. Totalt var det over 100 større eller mindre branner fordelt på Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Akershus og Hedmark og Oppland torsdag.

DSB opplyser til NRK fredag at de ikke vet nøyaktig antall pågående branner på Østlandet, men sier Sivilforsvaret bidrar rundt 15 steder.

Denne hytta på Gautefallheia i Telemark ble trolig antent av lynnedslag

BRENNER NED TIL GRUNNEN: Her brenner en hytte på Gautefall i Telemark ned. Årsaken er et lynnedslag i sikringsboksen i hytta ifølge hytteeieren. Brannvesenet vil holde vakt i området i natt i frykt for at brannen kan blusse opp igjen.

Utfordrende å komme frem

Fredag brant det fortsatt kraftig øverst i Setesdal i Aust-Agder. De største brannene var i et område med mye hytter, men foreløpig er ikke bebyggelse eller kritisk infrastruktur truet.

Fredag ettermiddag sendte den mobile forsterkningsenheten i Kristiansand personell og materiell for å slukke brann i Bykle, for å bistå sivilforsvaret i Aust-Agder, sier Brynjulf Bakkelund i Sivilforsvaret i Vest-Agder.

Fredag morgen sier brannvesenet at det har kontroll over brannene i Aust-Agder etter branner i Risør, Åmli og Froland.

– Det er mange år siden det har vært så store utfordringer på en gang på Agder, sier brannsjef i Østre Agder Brannvesen, Dag Svindseth.

Agder hadde 40 branner i går,og 20 av dem pågikk kvelden gjennom.

– Det er mange pågående branner. I Vest-Agder sliter vi også med skogbranner på steder på fjellet der det er vanskelig å komme til med både mannskap og kjøretøy.

Flere av brannene har oppstått i områder hvor det er utfordrende å ta seg fram og å få tilgang på vann. Samtidig raser det stein ned fra fjellet. Brannvesenet satser på støtte fra tre helikoptre og ett fjellfly på Hovden fredag.

– På steder der det er vanskelig å komme til, er det gull verdt å få helikopter med noen bøtter inn som kan hjelpe til med slukkearbeidet, sier brannsjefen.

Klager over pustevansker

– Det verste som kan skje nå, er at det begynner å blåse, sier fungerende brannsjef i Setesdal, Egil Kvitne.

– Får vi litt vind nå, blir det dramatisk med en gang. Da vil brannene blusse opp, sier Kvitne.

I går og i dag har ikke vind vært noen utfordring i slukkingsarbeidet. Men ifølge Kvitne, kan det endre seg.

– Det er meldt litt mer vind i ettermiddag og kveld, men jeg håper ikke det blir all verden, sier han.

Kvitne sier at de har langt bedre oversikt i dag enn det de hadde i går, men fortsatt er jobben med å få slukket samtlige branner, svært utfordrende. Kvitne sier at brannene som herjer nå, både er små og større branner og at flere av dem er i terreng der det er vanskelig å komme til.

– Noen steder er det ikke veiforbindelser, samt at det er lite vann. Og så har vi branner i så bratt terreng at det ikke er mulig å komme til med folk. Da er det bare helikopter som hjelper. Derfor bruker vi helikoptrene så mye vi kan så lenge vi får beholde dem, sier Kvitne.

Kommuneoverlegen har varslet om at innbyggerne i Rysstad i Valle klager over tett røyk og pustevansker på grunn av skogbrannen. Fungerende brannsjef Egil Kvitne sier ved 13-tida at brannen i Rysstad til nå ikke har vært prioritert, men at de nå starter slukning.

Brannmannskaper i froland

FROLAND: Brannmannskapene venter på nytt skift skal avløse dem som har jobbet med skogbrannen som svei av ca. 90 mål ved Ytre Lauvrak.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Video: Tipser

Det var også flere skogbranner i Åseral i Vest-Agder torsdag ettermiddag.

Tordenvær setter brannhelikoptre på bakken

Regnet som kom på deler av Østlandet torsdag er ikke nok til å minske skogbrannfaren vesentlig.

Fredag er det ventet fortsatt varmt vær, og fare for mer lyn og torden, noe som kan utløse nye branner i det knusktørre terrenget. Torsdag ble det registrert 11.000 lynnedslag i Sør-Norge.

– Det er skummelt når det er lynaktivitet i sammenheng med tørke, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Laster Twitter-innhold

Ifølge DSB, som har gått ut med varsel om ekstrem skogbrannfare, planlegger de for at dagen i dag kan bli like krevende som gårsdagen.

Totalt 16 brannhelikoptre er i beredskap, men disse på settes på bakken av sikkerhetsmessige årsaker om det begynner å tordne.

DSB oppfordrer også folk til å ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB, som betegner de neste to dagene som «kritiske».

Avhengige av sivile

Alle brannfolk som ikke er på ferie, var kalt ut for å slukke over 50 branner bare i Telemark torsdag. Brannvesenet forbereder seg på samme forhold fredag. Vanligvis er det to operatører på jobb, men torsdag var de oppe i ni på det meste.

Gjestene i Bø Sommarland i Telemark kan se skogbrannene fra parken.

– Det som har vært bra, er at folk er flinke til å varsle tidlig så vi kommer kjapt i gang. Og vi setter pris på at folk tar seg tid til å sjekke om det er røyk eller brann de ser. Også er det klart det koker litt i toppen når vi får meldinger om at folk har tent bål, sier Arne Momrak ved 110-sentralen i Telemark.

– Heldigvis er brannorge og beredskapen så god at om vi går tomme for folk i Telemark, har sivilforsvaret lovet folk fra nabofylker. Det kan komme folk fra Finnmark, og i Telemark har vi en egen stor tropp med spesialtrente skogbrannfolk, sier Momrak.

I tillegg har sivile fra røde Kors, Sivilforsvaret, frivillige fra lokalsamfunnet og de to lokale flyklubbene i Nome og Grenland stilt opp.

Kan skorte på slanger og vann

Momrak sier mannskap ikke er et problem, men at slanger og vann kan bli en utfordring.

– Fortsetter det sånn her, og vi må legge tusenvis av meter med slange, kan det begynne å skorte på slange. Vanligvis kommer brannvesenet med en mannskapsbil med opp til 3500 liter vann og en tankbil med 11.000 liter vann. Hvis de klarer å legge slanger ut fra bilene, gjør de det. Hvis ikke må en hente fra elver, vann og sjø, sier operatøren.

Han understreker at det eneste som hjelper i det knusktørre terrenget er å pøse på med vann. Den lengste slangen som ble lagt torsdag var 2500 meter lang.

Brannvesenet er dermed avhengig av brannhelikopter for å slukke.

Skjermdump fra lightningmaps.org

MER LYN I VENTE: Lynet slo ned en rekke ganger i Sør-Norge torsdag. Kilde: Lightningmaps.org, lyndata fra Blitzortung.org og bidragsytere. Kart: Google

AKTUELT NÅ