Hopp til innhold

Nachspiel-stopp på Høyres landsmøte

Når Høyres landsmøte sparkes i gang til helga, er det med nye retningslinjer knyttet til både alkoholservering og nachspiel.

HØYRE LANDSMØTE

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset (f.v.), helse- og omsorgsminister Bent Høie, kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg på presselunsj tirsdag før Høyres landsmøte.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det blir litt mindre alkoservering til alle gjestene, og så er det sånn at vi vil at alle deler av festen skal være i fellesskap, sier Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset på spørsmål om partiet har innført nye retningslinjer.

John-Ragnar Aarset

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset sier alle festene på Høyres landsmøte skal være i fellesskap.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– Det betyr at det ikke blir nachspiel på landsmøtet vårt i år, utdyper han.

Høyre innleder sitt landsmøte fredag 6. april, som det første politiske landsmøtet etter at metoo-debatten også inntok norsk politikk.

Aarset sier til NRK at han tror nettopp metoo er noe flere av deltakerne vil ha med seg inn i møtet.

– Vi har også gått en runde med partiet vårt. Alle delegasjoner som kommer har hatt samtaler og diskusjoner om metoo og alkoholbruk før vi kommer til landsmøtet, fortsetter Aarset.

Alkoholstopp

I januar i år innførte Unge Høyre totalforbud mot alkohol på ungdomspartiets arrangementer.

Det skjedde få dager etter at Kristian Tonning Riise trakk seg som leder for Unge Høyre etter «upassende oppførsel». Høyre har i etterkant også fått varsler som gjelder andre personer.

Kommunikasjonssjef Peder Egseth sa da at Høyre ikke vurderte å innføre alkoholforbud på sine arrangementer.

– Vi begrenser det som er inkludert av øl eller vin til maten. De aller fleste klarer å oppføre seg etter å ha drukket alkohol til maten, men det er og blir viktig at det på alle arrangementer er nok ansvarlige, som kan følge opp om noen ikke klarer det, sa han.

– Møtet er hevet

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sa 11. januar at partiet ikke lenger vil spandere alkohol på partiarrangementer, et tiltak som ble ønsket velkommen av blant andre KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Når vi vet at alkohol er elefanten i metoo-debatten, er det viktig at vi diskuterer bruken, sa Hareide.

#Metoo-marsj i Oslo

Flere hundre personer marsjerte til Stortinget for å markere avstand mot seksuell trakassering i januar.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I februar i år gikk 188 ungdomspolitikere sammen om oppropet «Møtet er hevet», der de blant annet fremmet krav at alle partier skal øke bevisstheten rundt alkohol, festkultur og seksuell trakassering.

Lederne av samtlige ungdomspartier har også skrevet brev til arrangørene av den politiske festivalen Arendalsuka, der de etterlyste tiltak mot seksuell trakassering.

AKTUELT NÅ