Hopp til innhold

Rapport: – Behandling av seksualforbrytere i fengsel fungerer ikke

Behandlinga av seksualforbrytere som mange norske fengsler baserer seg på, har ingen effekt, ifølge en undersøkelse.

Bergen fengsel våren 2018

UTBREDT: Bergen fengsel innførte behandlingsprogrammet Sex Offender Treatment Program (SOTP) for over 20 år siden. Også fengslene Ila, Trondheim, Bredtveit, Åna og noen friomsorgskontorer bruker programmet eller en versjon av det i sin behandling av seksualovergripere.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

– I verste fall begår deltakerne flere nye overgrep enn de som ikke fikk behandling, sier psykologspesialist Svein Øverland.

Behandlingsprogrammet Sex Offender Treatment Program (SOTP) benyttes av fengsler som Bergen, Åna, Trondheim, Ila, Bredtveit og flere friomsorgskontorer. Noen har lokale tilpasninger.

Da den britiske kriminalomsorgen sammenliknet over 2500 dømte seksualforbrytere som deltok i SOTP-programmet med overgripere som ikke deltok, var resultatet nedslående:

10 prosent av dem som deltok i behandlinga ble igjen dømt for nye seksuallovbrudd etter løslatelse. Blant de som ikke deltok ble 8 prosent tatt for nye seksuelle overgrep. De fleste av overgrepene dreide seg om nettovergrep.

– Svært bekymringsfullt

Svein Øverland

BEKYMRET: Psykologspesialist Svein Øverland er rådgiver for forvaringsavdelinga i Trondheim fengsel. Han sier mange av behandlerne i kriminalomsorgen ble nedtrykte da de leste rapporten.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Rapporten viser at behandlinga vi stort sett bygger vår sedelighetsbehandling på, ikke virker. I verste fall gjør den at folk som får behandlinga begår flere overgrep enn de som ikke får, sier Øverland.

Han er rådgiver for forvaringsavdelinga i Trondheim fengsel, og driver selv med behandling av sedelighetsdømte.

Øverland kaller resultatet i rapporten for «svært bekymringsfullt», og sier det var sjokkerende lesning for mange behandlere i kriminalomsorgen.

– Men det er lave tall – kun åtte mot ti prosent som begår nye overgrep?

– I snitt vet vi at seks barn blir misbrukt per overgrepsperson. Tallet er kanskje høyere når det gjelder voldtekt. Da kan du tenke deg hvor mange barn eller kvinner som får livet sitt ødelagt. Det er det som burde være fokus, svarer Øverland.

– Trenger ikke kaste alt

Leif Waage

– Rapporten viser at vi har sett alt for unyansert på seksualovergripere. Disse gruppene må behandles veldig forskjellig. Vi må få mer individuell oppfølging, og få flere nye ting inn i programmet, sier Leif Waage, assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen Vest.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen Vest, Leif Waage, var med på å innføre SOTP-programmet i Bergen fengsel for 20 år siden.

Han understreker at tidligere evalueringer av programmet har vist at det har hatt en positiv effekt, og at det har vært diskusjon om kontrollgruppene i den siste undersøkelsen er sammenliknbare.

– Så vi trenger ikke få panikk og kaste alt.

– Hva er din kommentar til at flere som fikk behandling begikk nye overgrep enn de som ikke deltok?

– Det er minimale forskjeller, åtte mot ti prosent, og det dreide seg mest om overgrepsbilder av barn, ikke fysiske overgrep, svarer Waage.

– Så det er ikke så ille?

– Alt vi snakker om her er ille. Men vi må huske på at det finnes annen forskning der programmet fikk positivt utfall.

Waage mener samtidig at kriminalomsorgen var altfor optimistisk og rullet SOTP-programmet ut i for stort omfang uten å sikre kvaliteten da det kom, i mangel på andre behandlingsopplegg.

INNAFOR - pedofile i terapi

NRK Innafor fikk i fjor være til stede på en terapitime for pedofile overgripere som hevder at de ba om hjelp for å stanse overgrep. En ny rapport fra den britiske kriminalomsorgen viser at et samtalebasert behandlingsopplegg som brukes i mange norske fengsler har ingen effekt.

Foto: Aleksander Rønning / NRK

Etterlyser flere ressurser

Ifølge Waage tar Kriminalomsorgen rapporten på alvor, og sier den er nyttig når behandlingsopplegget skal videreutvikles.

Rapporten viser at vi har sett alt for unyansert på seksualovergripere. Vi må få mer individuell oppfølging, og flere ting inn i programmet.

Waage mener det er avgjørende med mer forskning for å styrke kvaliteten på behandlingstilbudet for seksualovergripere, spesielt siden gruppa øker raskt i norske fengsler.

– Men ressurssituasjonen i Kriminalomsorgen er svært dårlig. Mange av de forskningsbaserte behandlingsprogrammene er nedlagt. Det må ekstra penger til.

AKTUELT NÅ