Hopp til innhold

Slik snakker du med de unge om nakenbilder

Hva sier du til 17-åringen som har sendt «nudes til en gutt», som har spredt dem til alle? Eller til 14-åringen som har blitt tvunget til å kle av seg på chattetjenesten Omegle?

Person som sitter med smarttelefon i hånda

KORT VEI: Med smarttelefonen i hånda stort sett hele døgnet, lever mange ungdom ut sitt sosiale liv på nett, blant annet gjennom ulike chatte- og bildedelingstjenester. Illustrasjonsfoto.

Foto: Colourbox

– Praten om nakenbilder må du gjøre på en ikkemoraliserende måte. Ikke snakk til dem, men med dem, sier Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista» på Snap og Instagram.

Søndag publiserte NRK en sak om hvordan en person har trakassert norske kvinner i flere år, blant annet etter at nakenbilder havnet på avveie:

Helsesøstera sier hun har blitt kontaktet av tenåringer som sier de heller vil dø enn at foreldrene får vite at de har havnet i trøbbel etter å ha sendt lettkledde bilder av seg selv.

– Jeg har et livreddende førstehjelpsråd til voksne: Tenk litt over hvordan du snakker med dine barn om å sende nakenbilder. Det er faktisk ikke så lett som å si at «ikke send nakenbilder, for det er det dummeste du kan gjøre». Dersom du sier det, er du den siste de vil komme til og be om hjelp når det likevel har gjort det.

– Ikke gjør skammen større

Ifølge Engvik fører en moralpreken til at ungdom lukker øra. Hun ber foreldrene heller reflektere over temaet sammen med barna.

– Et tips er å ta opp temaet når du hører om nakenbilder på f.eks. nyhetene. Spør hva ungdommen synes. På den måten opplever de at det ikke handler om dem og går rett i forsvar.

Dersom nakenbilder allerede har kommet på avveie, sier Engvik at det er viktig å ikke gjøre skammen større enn den er, men heller rose ungdommen for å ha fortalt om det.

– Finn ut hvem dere kan kontakte, som slettmeg.no for å stoppe at bildet blir spredt. Finn ut om det bør anmeldes til politiet. Vær positiv og støttende.

Ifølge Helsesista er den aller viktigste setninga som foreldre må huske å si:

– Alle gjør feil og dumme ting.

– Masing om nakenbilder

Kjellaug Tonheim Tønnesen

– IKKE RETT PEKEFINGER: Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.no sier foreldre må skjønne de unges hverdag med utprøving og viktigheten av å få respons på seg selv.

Foto: Barnevakten.no

Interesseorganisasjonen Barnevakten.no, oppfordrer foreldre til å sette seg inn i barnas digitale hverdag, og vise forståelse for at det er «lett å gjøre noen brølere».

Ifølge rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen bør foreldre gjøre det klart overfor sine unge at de ikke må mase om nakenbilder.

– Et nei er et nei, som må respekteres. Mange foreldre og unge er frustrerte fordi det er så mye masing og trøkk om å sende nakenbilder.

Tønnesen sier foreldre må forstå viktigheten av utprøving og behovet for å få respons på seg selv, og har liten tro på at det blir slutt på nakenbildedeling.

– I tilfelle du likevel vil dele intime bilder, så prøv å ta dem slik at ikke hele identiteten din blir blottlagt i bildet. Kanskje ta vekk ansiktet. Tenk over om du kan stå for bildet om det blir delt for hele verden.

– Informer om konsekvensene

Maria Løvik

Maria Løvik i ung.no sier mange tenåringer som tar kontakt med dem om nakenbilder lurer på hva som er straffbart og ikke.

Foto: Ung.no

Nettsida ung.no svarer daglig på rundt 250 spørsmål fra unge mellom 13 og 20 år. Ifølge rådgiver Maria Løvik, handler stadig flere av bekymringene om nakenbilder.

– Ganske mange ungdommer mangler informasjon, og særlig om hva som er straffbart. Der har voksne et ansvar for å informere og veilede om hva konsekvensene kan bli når ungdommene sender bilder av seg selv eller videresender av andre.

Mange av tenåringene skriver at de føle skyld og skam overfor foreldrene etter å ha gjort noe som de visste de ikke burde.

– Da er det ikke en veldig konstruktiv tilnærming å bli sint, selv om det er en naturlig førstereaksjon. Prøv heller å si takk for at du sier ifra.

AKTUELT NÅ