Hopp til innhold

Sp-Toppe: Vil ha høyere avgift på lav faktor

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Senterpartiets Kjersti Toppe mener høyere avgift på solkrem med lav faktor kan redde liv.

En håndfull solkrem

FALSK TRYGGHET?: Forskning tyder på at de som soler seg med lav faktor tror de er bedre beskyttet enn de faktisk er.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

– Det er altfor mange som soler seg med faktor 10 eller faktor 15 og tror de er beskyttet mot farlig stråling, men det er jo ikke sant, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) til NRK.

Senterpartiets Kjersti Toppe

VIL BRUKE PRIS: Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) mener kreftstatistikken viser at informasjonskampanjer om solkrem ikke er nok.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

I dagens spørretime på Stortinget ba hun regjeringen vurdere å øke avgiftene på solkrem med lav faktor slik at solkrem med høy faktor skal friste mer.

– Jeg ble kontaktet av en forsker i Kreftregisteret, og det var han som lanserte ideen. Jeg synes det er et interessant forslag, sier Toppe.

Hun viser til en studie der det kom fram at folk som bruker lav faktor (15 og lavere) har høyere risiko for kreft enn dem som ikke bruker solkrem i det hele tatt. Forklaringen antas å være at de som soler seg med lav faktor tror de er bedre beskyttet enn de faktisk er.

– Men hvis soling med lav faktor er så skummelt: Hvorfor ikke gå enda lenger og forby solkrem med lav faktor?

– Å forby ting blir jo mer ekstremt enn å innrette avgiftene på en sunn måte. Jeg tror uansett det er kjempeviktig å gi folk mer kunnskap om hva som er rett solkrembruk, men gjerne i kombinasjon med andre tiltak, svarer Toppe.

Åse Michaelsen (Frp) er eldre– og folkehelseminister

SKEPTISK: Eldre– og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) sier regjeringen vil satsen på andre virkemidler enn avgiftsøkning.

Foto: regjeringen.no

Eldre– og folkehelseminister Åse Michaelsen syntes for øvrig ikke avgiftsforslaget var like interessant.

– Jeg er heller tilhenger av å gi folk rett og god informasjon, svarte hun fra Stortingets talerstol.

Michaelsen viste også til at regjeringen jobber med en strategi mot hudkreft og føflekkreft. Denne skal etter planen presenteres i løpet av året.

Føflekkreft

FARLIG FORANDRING: Nordmenn har i mange år vært i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft.

Foto: Kreftforeningen

Lav faktor, høyere risiko

Reza Ghiasvand

FORSKER: Postdoktor Reza Ghiasvand ved Universitetet i Oslo har studert sammenhengen mellom solkrem, solfaktor og føflekkreft.

Foto: Universitetet i Oslo

Studien Toppe sikter til ble utført av blant annet forskere ved Universitetet i Oslo. Den viste i utgangspunktet noe litt pussig: At de som brukte solkrem oftere ble brent og hadde større risiko for å få føflekkreft.

– Forklaringen på dette paradokset er at noen bruker solkrem for å forlenge oppholdet i sola og for å bli brunere. Og det er mange som ikke bruker tilstrekkelig mengde og som glemmer å smøre på nytt i løpet av dagen, sa forsker Reza Ghiasvand til forskning.no i forbindelse med en omtale av studien.

Men det var en forklaring til: Solfaktor.

Studien viste at det var store forskjeller i hvilken faktor de solhungrige brukte, og at de som brukte høy faktor hadde redusert risiko for kreft.

Det var med andre ord de som brukte lav faktor som trakk kreftrisikoen for solkrem-gruppen opp.

– Ikke aktuelt

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsmann Høyre

AVVISER: Helsepolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland, mener solfaktor 15 kan være passe for folk med god hud og godt grunnlag.

Foto: Stortinget

Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland, kaller forslaget om å øke avgiftene på solkrem med lav faktor for «meningsløst».

– Det er typisk mangel på kreativitet at man først og fremst tenker på avgiftsvåpenet, sier han til NRK.

Stensland mener mye handler om å lære folk solvett:

– Det handler om moderasjon, å ikke legge seg rett ut i solsteiken uten å ha et godt grunnlag, og det gjelder å passe seg dersom man har farlige føflekker og ikke minst sjekke dem, sier han.

– Nå har vi jo hatt en rekke informasjonskampanjer de siste årene og fortsatt ligger vi på toppen når det gjelder føflekkreft. Er det ikke på tide å tenke nytt?

– Absolutt, og derfor har vi satt i gang en strategi mot hudkreft og føflekkreft. Men avgiftsøkning på solkrem er ikke veien å gå.

AKTUELT NÅ