Hopp til innhold

Tatoverer «Skam»-sitater på norsk

Skam-fans over hele verden har tatovert norske sitater fra serien. – Sitatet inspirerer meg til å leve mer i nåtiden, sier Daniela Leby Alvial fra Chile.

Skam-tatovering

SKAM-TATOVERING: Carolina Do Nascimento (23) fra Brasil var den første som oppfordret Skam-fans til å legge ut bilder av tatoveringer med skam-sitater.

Foto: Privat

«Alt er love»
«Du er ikke alene»
«Livet er nå»
«Håper du har plass»

Risset inn i huden med svart blekk.

Natt til onsdag ble de første klippene av den amerikanske versjonen av Skam sluppet. Nå hyller Skam-fans over hele verden den norske originalserien ved å vise frem tatoveringer med skam-sitater på norsk, på den offisielle SKAM Austin gruppen på Facebook

– Minner meg på å leve livet

Skam-tatovering på norsk

LÆRT Å LEVE: Daniela Leby Alvial (31) fra Chile mener Julie Andem har lyktes i å portrettere realistiske tenåringer for hele verden.

Foto: Privat

– Jeg tok tatoveringen fordi sitatet minner meg på å leve livet og nyte hvert sekund. Livet kan være utrolig stressende noen ganger, som Isak sier vet vi ikke hva som kan skje, det eneste vi egentlig har er nåtiden, sier Daniela Leby Alvial (31) fra Chile til NRK.

Daniela forteller at hun har fulgt med på norske «Skam» siden tredje sesong, og ble forelsket i hvordan Julie Andem viste frem tenåringslivet på en naken og troverdig måte.

– Nå ser jeg på alle de utenlandske versjonene av «Skam». Det er kult å se ulikhetene mellom landene og kulturen i Europa, forteller Daniela, som bor i byen Temuco i Chile.

I likhet Daniela, har også Jesse Shea fra Canada tatovert «Livet er nå» på armen.

– Jeg bestemte meg for å ta denne tatoveringen som en ikke så klisje påminnelse om å nyte øyeblikket og leve livet fullt ut, sier Jesse.

Jesse Shea har tatovert et sitat fra Skam.

VIKTIG PÅMINNELSE: Jesse Shea fra Canada tok tatoveringen i januar i år.

Foto: Privat

– Skjønte at jeg ikke var alene

Det var 23 år gamle Carolina Do Nascimento fra São Paulo i Brasil som kom med den første oppfordringen om å legge ut bilder av Skam-tatoveringer på Facebook.

«Har noen tatoveringer som er knyttet til Skam? Jeg har denne fordi «O helga natt» er mitt favorittøyeblikk i serien,» skrev hun onsdag kveld i et Facebook innlegg på Skam Austin-gruppen.

– Jeg fant norske «Skam» i en vanskelig tid i livet. Jeg hadde akkurat funnet ut av at jeg hadde en angstlidelse. Da jeg så klippet fra «O helga natt» innså jeg at jeg var akkurat som Even, og at jeg ikke trengte å gå gjennom dette alene, sier Carolina til NRK.

Du er ikke alene- skam sitat tatovert

«DU ER IKKE ALENE»: Carolina Do Nascimento (23) fra Brasil, forteller at norske Skam betydde mye for henne i en tid der hun følte seg alene.

Foto: Privat

Mange har kommentert innlegget til Carolina, deriblant Tracy Gardner fra Edinburgh i Skottland. Hun tatoverte seg da den siste episoden av sesong fire kom.

– Jeg har levd med psykisk sykdom mesteparten av livet mitt, og følte meg aldri ordentlig forstått. Jeg følte at jeg var alene. Skam har forandret livet mitt. Det ga meg et helt nytt syn på livet, og jeg møtte nye venner fra hele verden. Tatoveringen er en fin påminnelse når jeg føler meg nede eller alene, sier hun.

Du er ikke alene, står det tattovert på Tracy Gardner fra Edinburgh i Skottland.

NYTT LIV: Tracy Gardner fra Skottland sier at Skam har forandret livet hennes.

Foto: Privat

– Jeg lover å legge hjerte mitt i det

I fjor inngikk NRK avtaler med syv land som kunne lage sine egne versjoner av «Skam». Nå er Spania, Tyskland, Nederland, Belgia, Italia, Frankrike og USA i gang med å produsere samme konsept som det norske.

Julie Andem

«Det blir en utfordring å lage serien i en annerledes kultur, på et annet språk og for et større publikum. Men jeg lover å gjøre mitt beste og legge hele hjerte mitt i det,» skrev Julie Andem på Instagram da det ble kjent at hun skulle regissere den amerikanske versjonen.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

«Det blir en utfordring å lage serien i en annerledes kultur, på et annet språk og for et større publikum. Men jeg lover å gjøre mitt beste og legge hele hjerte mitt i det,» skrev Julie Andem på Instagram da det ble kjent at hun også skulle regissere den amerikanske versjonen.

Serien filmes i Austin, Texas i disse dager og det er Simon Fullers produksjonsselskapet XIX Entertainment som produserer den amerikansk versjonen til USA og Canada.

Laster Twitter-innhold

Fuller står bak store TV-suksesser som «Idol», «So You Think You Can Dance», og var også mannen bak popgruppa Spice Girls.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober