Hopp til innhold

Thorvald Stoltenberg er død – fredskrigeren, frokostdiplomaten og pappaen

Han samlet internasjonale toppolitikere rundt kjøkkenbordet på Frogner og reiste hjem etter store internasjonale oppdrag for å lete gatelangs etter yngstedatteren, som slet med rus. Fredag sovnet Thorvald Stoltenberg inn, 87 år gammel.

Thorvald Stoltenberg var russepresident i Oslo i 1950, før han tok fatt på studiene og tok juristeksamen i 1957.

Året etter begynte han i Utenriksdepartementet. Det ble starten på en lang karriere i utenrikstjenestens navn.

Thorvald Stoltenberg er avbildet med smoking da han var russeformann

RUSSEPRESIDENTEN: Med smoking og tversoversløfye ble Thorvald Stoltenberg avbildet da han var russepresident.

Foto: Aftenposten / Aftenposten

Han tjenestegjorde som visekonsul i San Francisco, og deretter som ambassadesekretær i Beograd, hvor han og kona Karin fikk yngstebarnet Nini i 1963.

Fra før hadde Thorvald og Karin barna Camilla og Jens. De tre barna tilbrakte barneårene i daværende Jugoslavias hovedstad. De løp rundt i Beograds gater og snakket kav serbisk.

Familien returnerte etter hvert til Norge, og Thorvald Stoltenberg ble statssekretær i flere Ap-regjeringer, før han i 1979 ble forsvarsminister i Odvar Nordlis regjering.

I to perioder, først i 1987–1989 og så i 1990-1993, var Stoltenberg utenriksminister under statsminister Gro Harlem Brundtland.

Hans karriere omfatter også blant annet en kort periode som FNs høykommissær for flyktninger, og han var FNs fredsmegler i det tidligere Jugoslavia mellom 1993 og 1995, et tidspunkt der Balkan-krigen sto på for fullt.

I nær ti år, fra 1999 til 2008, var han president i Norges Røde Kors.

  • Se Thorvald Stoltenbergs liv i bilder:
Thorvald Stoltenberg 1985
Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Den tidligere diplomaten, fredsforhandleren og politikeren, er død.

Samlet statsledere rundt kjøkkenbordet

Drømmen om verdensfred var drivkraften i hele hans yrkesliv, både som utenriksminister, fredsmegler og Røde Kors-president.

Thorvald Stoltenberg skjenker kaffe til utenriksministeren i Vest-Tyskland Hans D. Genscher

UFORMELT: Blant dem som ble invitert til Thorvald Stoltenbergs kjøkkenbord, var utenriksministeren i Vest-Tyskland Hans D. Genscher i 1988.

Foto: Eystein Hanssen / NTB scanpix

Rundt det grove trebordet i leiligheten på Frogner fant mange av de viktigste samtalene sted. Frokost-diplomati, har noen kalt det.

Der andre inviterte statsledere og toppolitikere til formelle møter med pomp og prakt, inviterte utenriksministeren og fredsmegleren Thorvald Stoltenberg dem hjem til kjøkkenet sitt og serverte frokost.

Gjestene løsnet på slipset. Personlige relasjoner ble skapt.

– Jeg kan ikke vise til at det ble skapt noen fredsavtale over bordet her, men jeg tror det bidro til en viktig forståelse mellom de menneskene jeg hadde med å gjøre, sa Stoltenberg selv.

Han meklet for fred i krigene på Balkan, i Nicaragua, Vietnam og Midtøsten.

Nelson Mandela og Thorvald Stoltenberg

FROKOST: ANC-leder Nelson Mandela besøkte Oslo i 1992 og ble servert frokost hjemme hos daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg.

Foto: Brun, Agnete / NTB scanpix

«Ring hjem. Det er viktig.»

Samtidig som han forsøkte å skape fred i kriger og konfliktfylte områder, sto han overfor en egen kamp på hjemmebane.

«Genéve 2. desember 1993. Jeg sitter i forhandlingsmøte med krigsherrene på Balkan; Slobodan Milosevic, Franjo Tudjman og Alija Izetbegovic. En lapp stikkes til meg: «Ring hjem. Det er viktig. Karin.» Hjertet begynner å hamre fortere. Det er uvanlig at Karin griper inn med beskjeder på denne måten. Enda mer uvanlig er det at det haster. Jeg kommer meg fort ut i gangen og finner en telefon. Meldingen rammer meg som et hammerslag. Nini bruker narkotika.»

Slik skrev Thorvald Stoltenberg selv om øyeblikket da han fikk vite at yngstedatteren slet med rus.

– Det var en helt vanvittig situasjon å være i. Det sto om livet både her og der. Livet til tusener av mennesker på Balkan, samtidig livet til ett menneske hjemme som står meg veldig nær, fortalte han til Frelsesarmeen senere.

Fredsmegleren Stoltenberg og pappaen Thorvald. Gjentatte ganger reiste han hjem fra store, internasjonale oppdrag for å lete etter yngstedatteren i Oslos gater.

Thorvald Stoltenberg snakker med datteren Nini på Utøya

FAR OG DATTER: Thorvald Stoltenberg deltok i en debatt om tiltak mot rusmidler på AUF-leiren på Utøya i 2010. Datteren Nini var også med på turen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Rusfeltet, som han smertelig hadde fått erfare på nært hold som pårørende, ble hans engasjement. Sammen med datteren ble han en forkjemper for en mer human narkotikapolitikk.

Han ledet det regjeringsnedsatte Stoltenberg-utvalget, som i 2010 leverte over 20 forslag for å forbedre ruspolitikken.

Få år senere, sommeren 2014, døde Nini Stoltenberg.

Året etter, i 2015, ble Thorvald Stoltenberg tildelt Fagrådets pris for godt ruspolitisk arbeid.

«Prisvinneren er en mann som sier ting sånn som det er. Han er alltid åpen, ærlig og nær i sine uttalelser. Prisvinneren vet at folk er folk,» het det i begrunnelsen.

Et aktuelt og dyptpløyende intervjuprogram. Hver uke inviterer programleder Ole Torp en aktuell gjest til å sitte i stolen.

AKTUELT NÅ