Hopp til innhold

Vil ha pant på kaffekoppene

I Storbritannia kastes 2,5 milliarder engangskopper hvert år, nå vil Framtiden i våre hender ha pant engangskopper.

Starbucks War on Christmas

Slike engangskopper vil organisasjonen Framtiden i våre hender ha pant på.

Foto: Elaine Thompson / Ap

– Jeg husker at det ble en trend etter TV-serien «Ally McBeal». Plutselig skulle alle gå rundt med en kaffekopp, sier Anja Bakken Riise, leder i organisasjonen Framtiden i våre hender.

Anja Bakken Riise

Leder i organisasjonen Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Nå er hun bekymret for antallet engangskopper som ender opp i naturen, og vil ha en panteordning på slike kopper. På samme måte som pant på flasker og brusbokser.

– Før var flasker i naturen et problem. Vi fikk panteordninger for drikkeflasker, og nå er ikke dette et så stort problem lenger. Vi tror at det er gode muligheter for å få bukt med pappkopper og drikkevareemballasje på avveie i naturen.

Bakken Riise mener et pantesystem bør være mulig å få til som en del av bedriftenes avfalls- og resirkuleringsordning.

– Dette kan skje ved at man går tilbake, leverer inn koppen, og får panten tilbake. Panten kan for eksempel bli det samme som vi har på drikkevarebokser, to kroner.

Vil heller ha gjenbruk av kopper

I London har Starbucks et forsøk med å ta litt ekstra betalt når folk velger engangskopp, men de vet ikke ennå om de vil forsøke det samme i Norge.

Både i Dublin og Vancouver jobbes det med helt eller delvise forbud mot engangskopper.

Frode Syvertsen, daglig leder i avfallskonsulentene Mepex, er skeptisk til en panteordning på engangskopper. Han mener det heller bør oppfordres til å bruke kopper flere ganger.

– En panteordning kan være med på å legitimere bruk av en engangsartikkel vi ikke ønsker, så jeg er usikker på hvor stor effekt det vil ha. Jeg vil heller at folk skal bruke kopper om igjen. I Tyskland har flere byer innført et byttesystem i kafeene, slik at folk slipper å bruke engangskopper, og heller kan bruke kopper som har et langt liv.

Også kafékjeden Kaffebrenneriet har liten tro på at folk vil stappe den brukte koppen i veska til neste gang de stikker innom, derfor ønsker de heller bedre kildesortering der hvor folk ferdes.

Skal kastes i restavfallet

Ingen vet nøyaktig hvor mange engangskopper som vi nordmenn tar med oss fra kaffebarer årlig. I Storbritannia blir det kastet 2,5 milliarder engangskopper hvert år, eller 38 kopper per innbygger i året.

Og selv om mange tror at en pappkopp kan sendes til resirkulering som papiravfall, sier Syvertsen at den skal i restavfallet. Koppene har nemlig et tynt plastbelegg på innsiden.

– Det er litt synd. Det er et potensial for gjenvinning, men slik det er i dag så skal det i restavfallet.

Hvor mye plast bruker vi i løpet av et år? Line får sjokk når leiligheten fylles med hennes eget plastavfall. Burde vi rett og slett bare forby plast?

Programleder Line Elvsåshagen utforsker om det er mulig å leve plastfritt i serien Planet Plast.

AKTUELT NÅ