Av
Egil Torheim og
Asle Hella
Fastelavnsboller blir laget på flere forskjellige måter.
Noen bruker vannbakkelsdeig, andre deigen som i berlinerkranser, men vi har valgt en helt tradisjonell hvetebolledeig med litt ekstra godt i.
|
Foto: Per Alfsen/Tine |
Slik gjør du det
Varm opp 2,5 dl melk eller fløte til 37 grader. Rør ut en halv pakke gjær i væsken.
Elt så dette sammen med 100 gram smør (meierismør), 1 dl sukker, 1/2 teskje salt, 1 spiseskje lunket vann, 1 egg og åtte desiliter hvetemel. Ha først i ca. 6 dl mel og bruk resten for å få en jevn og fyldig deig.
Rull ut 16 boller av deigen la de heve en halv time.
Pensle så med egg og stek bollene i ca. 40 minutter på 150 grader i midterste rille i ovnen.
La bollene kjølne, del dem i to, ha pisket krem i mellom og melis på toppen.
Ekstra godt smaker det med friskt syltetøy til. Vi anbefaler hjemmelaget bringebærsyltetøy.
Spis masse – husk fasten varer i 40 dager.