skillegodt for ganen toppromoskillespråkspalten toppromoskilleSport topp promoskille_slutt
valg_hordaland_3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Valg 2003 Hordaland
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NRK HORDALAND I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
TIPS OSS >
NRK Hordaland Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299 Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Nettansvarlige for kommunevalget:

 

Ordførerne vil forsette

Ordførerne i Hordaland gir seg ikke, tross krise og vanskelig kommuneøkonomi. Bare 3 av 33 ordførere trekker seg fra lokalpolitikken ved høstens valg.

Publisert 14.04.2003 07:32.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av John Gunnar Skien og Dag Olav Mosevoll

-Grunnen at jeg ikke tar gjenvalg er rett og slett min yrkesmessige karriere, sier Odd Tøsdal, ordfører i Lindås.

-Jeg har vært med i politikken i 24 år i Fjell kommune og 12 av dem som ordfører og det er tøft nok vil jeg påstå, sier Ole G Fredheim, ordfører i Fjell.

Etter haustens val må andre ta over klubben og ordførerkjedet. Tøsdal er redd for å gå ut på dato i yrket som veterinær. Fredheim synes altså 12 år som ordfører er nok.

- Jeg vil ikke si jeg har gått lei. Men jeg føler det er godt for meg selv og for kommunen at det kommer andre aktører som vil gjøre en utmerket jobb i fremtiden, sier Fredheim.

Over landsgjennomsnittet

Makten som ligger i å inneha et slikt kjede gjør at mange forsetter lenge i lokalpolitikken.
Heller ikke ordfører Leif Egil Nåmdal i Modalen eller Lorentz Lunde i Tysnes vil fortsette. Lunde blir rett nok værende i politikken med sin andreplass på listen.

Det betyr at hele 30 av 33 ordførerer vil være med videre i lokalpolitikken. Det vil si hele 91 prosent. Og det er langt over landsgjennomsnittet på 75. Og hvem skulle tro det, med alt snakket om dårlig kommuneøkonomi?

-Vi har jo en vanskelig oppgave med å få driftsbudsjettet i balanse i mange kommuner i Hordaland. Men kommunepolitikk er mye mer. Det er nok samfunnsutvikling som driver mange av oss, sier Odd Tøsdal.

- Er det utelukket at du vender tilbake i kommunepolitikken?

- Nei det er ikke utelukket. Nå har jeg sagt nei til de neste fire årene, så får vi se etter det.

Overrasker forskeren

Jacob Aars ved Rokkansenteret på Universitetet i Bergen har forsket på hvem og hvor mange av de folkevalgte som tar gjenvalg. Han er overrasket over den store andelen som vil ta gjenvalg.

-Det er voldsom høy kontinuitet. Men den er ikke representativ for hva som gjelder for lokalpolitikere ellers.

- Hva er grunnen tror du?

-Vi ser at de som sitter på de viktige posisjoner i lokalpolitikken, de forsetter og de sitter lenge. Den utskiftingen som skjer, skjer blant de som ikke har de tyngste posisjonene i lokalpolitikken. Men jeg syns 90 prosent er svært mye, sier Aars.

Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Fedje Austrheim Masfjorden Modalen Lindås Radøy Øygaren Meland Askøy Osterøy Vaksdal Voss Ulvik Granvin Eidfjord Ullensvang Jondal Kvam Samnanger Fusa Os Bergen Fjell Sund Austevoll Tysnes Fitjar Stord Bømlo Kvinnherad Odda Etne Sveio

Hør valgsendingen på nytt

Lise May Spissøy og Egil Torheim serverte deg alle resultatene fra kommunevalget i Hordaland. Her kan du høre alt som ble sagt en gang til!

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgnattas valgresultater og prognoser leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal altså ikke IBM stå for leveringen, og det knyttes stor spenning til omleggingen.
  [Valg 2003]

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Bybaneduell

Henrik Færevåg og Gunnar Staalesen er to av byens ivrigste debattanter i valgkampen. Stridsspørsmålet er selvsagt bybanen. Hør debatten mellom dem her.

Se Folkemøtet fra Bergen her

Fikk du ikke med deg Folkemøtet fra Bergen om arbeidsledighet og skolepolitikk. Eller byduellen mellom Anne-Grete Strøm-Erichsen (A) og Hermann Friele (H). Se Folkemøtet her. Programleder er Knut Olsen.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

video Valgsendinger på TV [WM]

video  [WM] Hver onsdag de siste fire ukene har det vært valgsending fra Hordaland og Sogn og Fjordane på NRK1. Se den første sendingen her.
video Hele saken [WM]

Toppmøte i NRK Hordaland

For første gang møttes Herman Friele (H) og Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til debatt om Bergen, politikk og visjoner.

Ordførerne vil forsette

De klager, men gir seg ikke! Nesten alle ordførerne i Hordaland tar gjenvalg. Bare 3 av 33 ordførere trekker seg fra lokalpolitikken ved høstens valg.

Kvinner i kommunestyrene

Granvin er den kommunen i landet der kvinnene er best representert med 61,5 prosent, mens Sveio har den laveste kvinneandelen, åtte prosent.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no