skillegodt for ganen toppromoskillespråkspalten toppromoskilleSport topp promoskille_slutt
valg_hordaland_3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Valg 2003 Hordaland
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NRK HORDALAND I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
TIPS OSS >
NRK Hordaland Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299 Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Nettansvarlige for kommunevalget:

 

Fjell

Arbeiderpartiet har hatt ordføreren i Fjell de siste 14 årene, 12 av de har det vært  Ole G. Fredheim. Når han nå trekker seg er det knyttet stor spenning til hvem som blir den neste ordføreren i kommunen. Det kan bli en kvinne.

Publisert 02.06.2003 11:15. Oppdatert 20.06.2003 13:38.
FJELL

 FJELL

Folketall: 19 275
Ordfører: Ole G. Fredheim (AP)
Tid for resultat: Ca 23:00

Lister ved kommunevalget:
Kristelig Folkeparti
Rød Valgallianse
Venstre
Sotralista
Sosialistisk Venstreparti
Senterpartiet
Fremskrittspartiet
Høyre
Arbeiderpartiet
Demokratane

Kommunestyret 1999-2003:
 AP - 11
Sotralista  - 10
KrF - 7
H - 7
Frp  - 5 
SV - 2
SP - 1
Uavh./Demokratene - 2

Selv om Ap har hatt ordføreren, har de på ingen måte hatt kontrollen alene i kommunestyret. Siden de kom til makten har de vært avhengig av støtte fra vekslende konstellasjoner. I innværende periode har de støtte fra Høyre, KrF og Sp. KrF har varaordføreren.

Sotralista har vært et brysomt element for det etablerte partiene. Siden de ble dannet på bakgrunn av strid om bossplassen på Eide, har de vokst til å bli det nest største partiet i kommunestyret. Sotralista har blitt ledet frem av Jan Utkilen, en ”grasrotpolitiker” som har hatt stor suksess. Partiet er en protestliste som spesielt har hatt som fanesak å stoppe sentraliseringen på Litle Sotra.

Samarbeidet mellom Høyre, KrF og Sp sprakk tidlig. Det skapte en svært uoversiktlig situasjon i kommunestyret. Vedtak er gjort av varierende partissammensetninger.

Aktuelle kandidater

Som nevnt er det knyttet stor spenning til hvem som blir den nye ordføreren. Ole G. Fredheim har vært svært populær og når han nå trekker seg blir det svært åpent. Det er ikke sikkert at 31 år gamle Espen Villanger(Ap) får overta Fredheims plass.

To kvinner konkurrerer om å bli Fjell’s første kvinnelige ordfører, Kirsten Kjølen fra KrF og Eli Årdal Berland fra Høyre. Begge har markert seg i kommunepolitikken og representerer parti som tradisjonelt har stått sterkt i kommunen.

Men de har sterke utfordrere i mer etablerte politikere som Jan Utkilen fra Sotralista eller Georg Indrevik fra Frp.

Aktuelle saker

Fjell er den tredje største kommunen i Hordaland, etter Bergen og Askøy. Kommunen har hatt en enorm vekst i folketallet de siste 20 årene. Bare fra 1995 til 2002 var økingen på hele 15,7 prosent. Men de siste årene har veksten stabilisert seg på vel 4-500 personer årlig, det tilsvarer vel 2 prosent. Dermed har ”vekstsmertene” også avtatt noe, godt hjulpet av markant vekst i antall arbeidsplasser. De siste 10 årene har det blitt 63 prosent flere arbeidsplasser i kommunen.

Fremdeles er det likevel utfordringer i blant annet skolesektoren. Knarrevik og Ågotnes vokser, og her trengs utbedringer av skolene.

De såkalte skattekameratene Ap, Krf, SV og Sp har innført eiendomskatt i kommunen, Til stor ergrelse for Høyre, Frp og Sotralista. Denne saken vil trolig bli et hett tema i valgkampen.

Samferdselsspørsmål har også tradisjonelt vært en hett tema i valgkampene og vil trolig også bli det i valgkampen

Valgstatistikk 1983-1999
Valgstatistikk - fjellStart fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Fedje Austrheim Masfjorden Modalen Lindås Radøy Øygaren Meland Askøy Osterøy Vaksdal Voss Ulvik Granvin Eidfjord Ullensvang Jondal Kvam Samnanger Fusa Os Bergen Fjell Sund Austevoll Tysnes Fitjar Stord Bømlo Kvinnherad Odda Etne Sveio

Hør valgsendingen på nytt

Lise May Spissøy og Egil Torheim serverte deg alle resultatene fra kommunevalget i Hordaland. Her kan du høre alt som ble sagt en gang til!

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgnattas valgresultater og prognoser leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal altså ikke IBM stå for leveringen, og det knyttes stor spenning til omleggingen.
  [Valg 2003]

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Bybaneduell

Henrik Færevåg og Gunnar Staalesen er to av byens ivrigste debattanter i valgkampen. Stridsspørsmålet er selvsagt bybanen. Hør debatten mellom dem her.

Se Folkemøtet fra Bergen her

Fikk du ikke med deg Folkemøtet fra Bergen om arbeidsledighet og skolepolitikk. Eller byduellen mellom Anne-Grete Strøm-Erichsen (A) og Hermann Friele (H). Se Folkemøtet her. Programleder er Knut Olsen.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

video Valgsendinger på TV [WM]

video  [WM] Hver onsdag de siste fire ukene har det vært valgsending fra Hordaland og Sogn og Fjordane på NRK1. Se den første sendingen her.
video Hele saken [WM]

Toppmøte i NRK Hordaland

For første gang møttes Herman Friele (H) og Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til debatt om Bergen, politikk og visjoner.

Ordførerne vil forsette

De klager, men gir seg ikke! Nesten alle ordførerne i Hordaland tar gjenvalg. Bare 3 av 33 ordførere trekker seg fra lokalpolitikken ved høstens valg.

Kvinner i kommunestyrene

Granvin er den kommunen i landet der kvinnene er best representert med 61,5 prosent, mens Sveio har den laveste kvinneandelen, åtte prosent.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no