skilleHvem spilte?skilleGått glipp av noenyskilleDisse gir deg østlandsendingenskille_slutt
valg 2003 oslo og akershus 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østlandssendingen > Valg 2003 Oslo og Akershus
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NYHETER I LYD OG BILDE
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 

Høyre skeptisk til Frp

Det er stor mistro til Fremskrittspartiet blant Høyre-grasrota i Oslo. Flere lokallagsledere vil ikke ha byrådssamarbeid.

Publisert 02.10.2003 08:36. Oppdatert 02.10.2003 12:21.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Olav Juven og
Charlotte Sætre

Mange av lokallagsledere i Høyre vil heller ha et rent Høyre-byråd enn et samarbeid med Fremskrittspartiet viser en spørrerunde Østlandssendingen har gjort. Det kan de bare glemme, mener Frp.

– Det må være et drømmeslott fra noen Høyre-politikere som ikke skjønner systemet her i Oslo, sier Oslo Fremskrittspartis formann Svenn Kristiansen.

Svenn Krisitansen mener skeptikerne ikke skjønner det politiske systemet. Foto: Scanpix.
Oslo Fremskrittspartis sterke mann, Svenn Kristiansen, fnyser av de i Oslo Høyre som tror Frp kan ende opp med å støtte et rent Høyre-byråd.

Delt på midten

Østlandssendingen har snakket med alle Høyres bydelslags-ledere bortsett fra en. De som vil uttale seg er delt omtrent på midten i synet på Frp.

Halvparten mener at et byråd må ha bredest mulig forankring i bystyret og at Fremskrittspartiet derfor må med.

Den andre halvparten er redd for at et Høyre-Fremskrittsparti-byråd vil skremme Kristelig Folkeparti over på venstresiden.

Grelle utspill

Flere bydelslagsledere sier at selv om Oslo Fremskrittsparti er ansvarlige, viser partiet sitt sanne ansikt gjennom utspill som Per Sandbergs radiomerking av asylsøkere.

– Skepsisen overrasker meg ikke, sier Svenn Kristiansen.

Erling Laes mantra er at et borgerlig flertall må gi borgerlig byråd. Foto: Scanpix.
– Vi er jo to forskjellige partier. Når vi ha gjort sånne undersøkelser blant våre lokallagsformann, så er de også skeptiske til å samarbeide med Høyre, sier Kristiansen.

– Hvilke andre samarbeidsmuligheter har Frp?

– Vi er i utgangspunktet interessert i samarbeid med alle borgerlige partier for å fullføre det velgerne har bedt den borgerlige siden om, sier han.

De siste ukenes forhandlinger har vist at verken KrF eller Venstre vil sitte i byråd med Frp.

– Vi er villige til å samarbeide med hvem som helst hvis det strander med de borgerlige partiene, understreker Kristiansen.

– Kan vi komme i en situasjon hvor Fremskrittspartiet bidrar til å sette inn et byråd med Arbeiderpartiet og SV?

– Jeg tror at hvis den borgerlige siden ikke vil ta velgerne på alvor, så vil vi gjøre det. Vi må ha et styringsdyktig byråd i denne byen, og vi tar det ansvaret, sier Kristiansen.

Nye forhandlinger

Neste gang Svenn Kristiansen møter de tre andre borgerlige partiene til byrådsforhandlinger, stiller byrådsleder Erling Lae med fullmakt fra Høyres forhandlingsutvalg om å få til et borgerlig byråd uansett sammensetning.

– Det som er overordnet for Høyre er at vi skal sørge for at byen får et borgerlig styre, gjentar Erling Lae igjen.

Et Høyre-Fremskrittsparti-byråd med en budsjettavtale med Venstre og KrF synes i dag mest realistisk selv om Lae fortsatt holder flere muligheter åpne.

Tar signalene

Erling La merker seg signalene fra sine lokallagsledere, men lar seg ikke avskrekke av Frp-skeptikerne i Høyre:

– Jeg tolker det som en klar beskjed om at vi skal videreføre Fjordbyen, og den er det flertall for i bystyre uansett, sier Lae.

– Dessuten at vi skal drive en integreringspolitikk hvor vi som ledende politiker i byen er brobyggere og ser verdien av det mangfoldige Oslo, sier han, og legger til:

– Der har vi ingenting å gi, og dette står også et bystyre flertall knallhardt på.

– Er det mulig å ta hensyn til dette i et byrådssamarbeid med Fremskrittspartiet?

– Det må det være. Et borgerlig byråd uansett sammensetning må føre en politikk som alle de fire partiene kan støtte opp om, ellers har det ikke flertall lenger, sier Lae.


Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Eidsvoll Hurdal Nes Aurskog-Høland Fet Sørum Ullensaker Nannestad Gjerdrum Skedsmo Nittedal Lørenskog Rælingen Enebakk Ski Ås Vestby Frogn Nesodden Oppegård Bærum Asker Oslo

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

VÅRT PARTI

Østlandssendingen følger Vårt Parti. Vi er med det lokale småpartiet og partileder Kjekkas Pedersen gjennom en krevende valgkamp.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Slik gikk det i Nittedal

Nittedal holdt valg lenge før alle andre og slapp unna rikspolitikerne. Det endte med lav valgdeltagelse, der over halvparten satt hjemme. Senterpartiet ble vinner, mens Høyre gikk sterkt tilbake.

Endret valglov

Kommune- og fylkestingsvalget skal holdes mandag 15. september. Foran valget er det også gjort en rekke forandringer i Valgloven.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Alle de videregående skolene i landet er invitert til å delta, og noen skal stemme via Internett.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Valghistorien

Visste du at kommunalt selvstyre er 166 år gammelt? At Utsira kommune hadde Norges første kvinnelige ordfører? Eller at direkte valg til fylkestingene ble gjennomført første gang i 1975?

Valgdeltakelsen

Deltakelsen er gjerne lavere ved kommune- og fylkestingsvalget enn ved stortingsvalget, og den er tradisjonelt lavere ved fylkestingsvalget enn ved kommunevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no