skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Oftere sikkerhetsbrudd i nord

Piloter i SAS bryter oftere sikkerhetsbestemmelsene for flyging når de er i Nord-Norge enn i Sør-Norge. Det viser en intern spørreundersøkelse i SAS som NRK har fått tilgang til.


Publisert 23.03.2004 07:51. Oppdatert 23.03.2004 09:02.
Av Christian Kråkenes

Vanskelig terreng og klima er hovedårsaker til de hyppige bruddene, sammen med mange korte rullebanene i nord.
Det er drøyt tre år siden flygerne i SAS ble bedt om å ta stilling til flere påstander, blant annet denne: "Vi foretar oftere bevisste avvik fra flybestemmelsene ved flyging i Nord-Norge, enn ved flyging andre steder."

Halvparten av de spurte sa seg helt eller delvis enig i denne påstanden.

Harde landinger

Jørgen Bue er basesjef i SAS i dag, og var med på å utarbeide spørreundersøkelsen. - I Nord-Norge er det bratte innflygninger flere steder, dette gjør at den såkalte glidebanen krysser langt inne på rullebanen.

Dette betyr at flymaskinen kommer brattere inn mot rullebanen, og lander hardere enn hva sikkerhetsbestemmelsene legger opp til.

Men NRK har vært i kontakt med andre SAS-flygere som hevder at det foregår flere typer bevisste avvik fra sikkerhetsbestemmelsene, blant annet i forbindelse med fartsavpasning inn mot rullebanen.

Eldre kapteiner er verst

Blant hovedgrunnene som blir trukket fram er klimaet, topografien og de korte rullebanene i nord. I kommentarene til spørreundersøkelsen skriver SAS at eldre kapteiner ser ut til å avvike oftere fra sikkerhetsbestemmelsene enn yngre. Det kan ha sammenheng med at de eldste ser på disse bestemmelsene med litt andre øyne enn de yngste.

Tor Børre Langedahl er divisjonsdirektør i Avinor, og har ansvaret for de mellomstore lufthavnene i Norge. Han mener Nord-Norge ikke utpeker seg i negativ retning når det gjelder standarden på flyplassene.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM LUFTFART

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no