skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Savios intense liv

Beaivvás Sámi Teáhter presenterer under Festspillene forestillingen "Okto" om Johns Savios korte men intense liv. Forestillinga er bare et av flere samiske innslag. Søndag kveld er det nypremiere på "Samiske romanser."


Publisert 23.06.2002 11:51. Oppdatert 24.06.2002 08:26.
Beaivvás Sámi Teáhter presenterer forestillingen "Okto" om Johns Savios korte men intense liv. Forestillingen blir med café-oppsett sent på tirsdag kveld.
Bakgrunnen for forestillingen er at John Savio ville fylt hundre år i år. Han døde svært ung og svært fattig, men etterlot seg en rik kunstnerisk arv. Han er kanskje den meste kjente samiske kunstneren noensinne.

Mesterlig

Savios foreldre døde før han var fylt fire år, og ga han en livslang følelse av ensomhet. Som kunstner skildret Savio sitt eget samiske miljø, og han klarte mesterlig å beskrive naturmenneskenes indre følelsene. Han gav et bilde av hvordan det føltes å leve og det å være samisk.
Savio flyttet etter hvert til Oslo, hvor helsen skrantet mer og mer. De siste årene av hans liv forsøkte han å overleve på å selge sine kunstverk på dørene til folk. Pengene strakk ikke til og i 1938 klarte ikke kroppen mer. John Savio døde kun 36 år gammel, ensom og uten å vite at han kun få år etter skulle bli oppdaget og anerkjent, og en av våre aller kjæreste kunstnere.

Bergsmo

Fotograf Trym Ivar Bergsmo har under Festspillene premiere på sin nye utstilling om reindriftssamene. Han har i gjennom flere år dokumentert reindriftsfamilien Eira og deres Sida, som har vinterbeitene i områdene sør for Kautokeino.

Samiske romanser

Ensemble Nord bidrar sterkt i "Samiske Romanser" søndag kveld. Foto: Lars Åke Andersen.
"Samiske romanser", som har nypremiere søndag kveld, er et prosjekt som kombinerer samisk tekst og tonespråk med virkemidler fra klassisk musikk. Dette er et prosjekt som kombinerer samisk tekst og tonespråk med virkemidler fra klassisk musikk. Resultatet er det unike og vakre som kalles samisk kunstmusikk. Med undertoner av joik, tekster av den verdensberømte Nils Aslak Valkeapää, og kammermusikk legges det ut på en musikalsk reise i naturskildringer fra fjellene og vidda, utenfor tid og rom. Forestillingen bæres frem av sopransolisten Marianne Hirsti akkompagnert av Ensemble Nord og koret Vokal Nord under ledelse av Ragnar Rasmussen.

Samisk kulturlandskap

Trondarnes Distriktsmuseums åpner kultursti i det fredete samiske kulturlandskapet på Storjord. Kulturlandskapsområdet på Storjord rommer mer enn 150 forskjellige fornminner etter den samiske bosettinga på stedet.


Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no