skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Aviser i krig - allerede

I amerikanske aviser er krigen allerede i gang. Et blikk på siste sju dagers amerikanske aviser vitner om en nasjon i krig – der avisene marsjerer med.

Publisert 13.02.2003 12:49. Oppdatert 13.02.2003 16:31.
Av Bo Brekke

Hvis man går til New York Posts nettavis kan man finne forsidene på papiravisa de siste sju dagene. Seks av sju dager er toppoppslaget relatert til krigstrusselen mot Irak. En sjekk på andre amerikanske aviser viser at New York Post ikke er noe særfenomen.

Det er New York Posts egen reporter som angriper fransk feighet på USAs æreskirkegård
Hva er det så som slås opp? Det er ikke vanskelig å forsvare oppslagene utfra rene nyhetskriterier. Det interessante er dels at sakene er så totalt dominerende i nyhetsbildet. Dels presenteres det hele helt ensidig i tråd med perspektivene til Bush-administrasjonen. Her er en gjennomgang:

Onsdag (12/2) var det Osama bin Ladens nye terrortrusler, med "Selmords-angrep" i krigstyper, som dominerte hele forsida. Artikkelen som forsida viser til inne i avisa har tittelen "Osama reveals his Iraqi link", men ingenting i teksten "avdekker" noe som helst om akkurat det.

Tirsdag (11/2) er eneste dag der en lokal ulykke skyver krigsdagsordenen vekk fra forsida. Men mandag (10/2) prydes avisas front av et bilde av den amerikanske kirkegården nær Omaha Beach med overskriften "They died for France but France has forgotten"

Reporteren skriver "Vive le wimps"

Det er ingen fra president Bush sin regjering som påpeker at de amerikanske soldatene døde for å redde franskmennene fra Hitler, og spør hvor franskmennene er nå når amerikanerne skal redde verden fra en like fryktelig tyrann, nemlig Saddam Hussein. Det er derimot avisas egen reporter, Steve Dunleavy, som vandrer mellom gravene og skriver at franskmennene er "Hiding. Checkening out. Proclaiming, Vive les wimps!"

Frykten for nye terroraksjoner er en viktig del av dagens amerikanske virkelighetsbilde.
Søndag (9/2) spilles det på terrorfrykten med overskriften "Target: Subway". Et oppslag som egentlig bare er en fortsettelse av toppsaken dagen før – "On guard" som handlet om FBIs alarmberedskap etter at president Bush på fredagen sendte ut en verdensomspennende terroralarm der alle amerikanske borgere ble advart om faren for terrorangrep.

I det hele tatt er amerikansk frykt for nye terrorangrep en svært sentral del av avisenes virkelighetsbeskrivelse. Tre av de seks oppslagene på fronten i New York Post den siste uka spiller på dette.

Fredag (7/2) hadde president Bush sin uttalelse "Game over" som toppoppslag. Som det heter i teksten: "President Bush ga i går FN en siste sjanse til å stå opp mot Saddam Hussein, og erklærte: Spillet er over." En tale som er mye referert også i norske medier.

Til sist torsdag (6/2), som selvsagt er preget av utenriksminister Colin Powells tale til FNs sikkerhetsråd med en kort, men klar forside-titel: "Proof". Og jeg kan ikke finne en eneste kritisk motforestilling til Powells bevisførsel i Sikkerhetsrådet i New York Posts gjennomgang.

LENKER
Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no