skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Nyttige idioter

Medietonen hardner til i dekningen av Irak-krigen. Klassekampen "slåss for Saddam", og tidligere Pulitzerpris-vinner Peter Arnett er "En nyttig idiot".

Publisert 01.04.2003 13:14.
Av Bo Brekke

Irak-krigen er snart to uker gammel, og tonen i mediene hardner til. I går (31. mars) fikk veteran-reporter Peter Arnett (verdenskjent som eneste amerikanske reporter i Bagdad under Golfkrigen i 1991) sparken fra den amerikanske TV-kanalen NBC, mens han i dag (1. april) fikk ny jobb i den engelske avisen Daily Mirror.

Veteranreporter Peter Arnett fikk sparken fra CNN fordi han hadde gjort noe upatriotisk. Men kan Åsne Seierstad la seg intervjue av irakisk stats-TV? Eller av CNN? Foto: Scanpix
Arnett er - i motsetning til både CNNs team og NBCs opprinnelige nyhetsteam - i Bagdad, og der begikk han den dødssynd å gi et intervju med irakisk statsfjernsyn. En republikansk kongressrepresentant i USA gikk raskt ut og beskyldte Arnett for å "krype for irakerne" og at det hele var "kvalmende".

Det Arnett sa til irakisk TV var ikke spesielt oppsiktsvekkende, så hans synd besto i å overhodet ha gitt et intervju. Han "snakket med fienden", for å bruke Dagbladets mediekommentator Andreas Wieses overskrift. Wiese fastslår at Arnett burde ha "konsentrert seg om å gjøre intervjuene i stedet for å gi dem".

Det høres fornuftig ut, men sannheten er jo at særlig på TV er det mer og mer utbredt at journalister intervjuer hverandre. Spørsmålet er derfor litt vanskeligere enn som så.

Kan for eksempel Åsne Seierstad gi et intervju til irakisk TV? Eller til CNN? Begge kan jo anklages for krigspropaganda, selv om bare den ene er statskanal – bør de avvises av den grunn hvis de vil intervjue andre enn sine egne?

Arnett upatriotisk som Sean Penn

Men kritikken av Arnett i USA handler om at han har handlet upatriotisk. Det er den samme kritikken som i sin tid ble reist mot skuespiller Sean Penn da han reiste til Irak i fjor. Selv om krigen ikke hadde startet da, mistet Penn en stor filmrolle for denne "uamerikanske" oppførsel.

Her hjemme har VG kalt Peter Arnett for å være "En nyttig idiot" (VGs tittel), fordi han "har latt seg bruke av Saddam Hussein". Fra den kalde krigen var "nyttige idioter" de som lot seg bruke av kommunistene i fredsbevegelser og liknende.

Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen beskyldes av VG for å "slåss for Saddam".
Verre enn de nyttige idiotene var selvsagt kommunistene, og i pakt med dette skrev VG på lederplass sist lørdag, (29. mars) under overskriften "De slåss for Saddam", om Klassekampens standpunkt til Irak-krigen. Klassekampens redaktør Braanen har skrevet at han ønsker at "den amerikanske krigsmaskinen vil kjøre seg fast i den arabiske ørkensanden".

VGs premiss er at "koalisjonen kommer til å vinne" denne krigen, og at det derfor blir "kynisme av verste sort" fra Klassekampens side å ikke støtte ønsket om en kort krig.

VGs problem er at fredsbevegelsen mot Irak-krigen her hjemme har reist parolen "Stopp krigen – USA ut av Irak". Parolen kan nok synes urealistisk, men neppe kalles kynisk. Og det er vel ikke mer realistisk at VG ønsker seg en rask og ublodig seier for "koalisjonen".

Faren er svart-hvit journalistikk

Mest interessant er det likevel å se at tonen i mediene nå hardner til.

Så langt har norske medier hatt langt mer distanse og kritiske vurderinger i sin dekning sammenliknet med Golfkrigen for 12 år siden, selv om vi selvsagt også ser klassiske gjengivelser av krigspropaganda i den løpende nyhetsflommen.

Nå er faren at dekningen blir mer svart-hvit. En langvarig og brutal krig, der en beleiring av Bagdad nødvendigvis også vil sette humanitære hensyn sentralt, vil representere en stor utfordring også for mediene. For denne krigen utkjempes ikke bare på slagmarken, men også i mediene for å vinne verdensopinionen.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no