skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 14:55
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.
Ansvarlig for siden:

 

Vergil

Romersk dikter (Publius Vergilius Maro, 70–19 f. Kr.). Født utenfor Mantova i Nord-Italia, hvor han vokste opp på familiens gård.

Publisert 04.06.2002 13:29. Oppdatert 08.08.2002 12:16.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Vergil utdannet seg i Cremona og Milano, og deretter i Roma. Senere trakk han seg tilbake til Napoli, hvor han studerte under epikureeren Siro.

Støttet av den første mesenen

Vergil tilhørte, i likhet med sin venn Horats, kretsen rundt kunstsponsoren Maecenas, som også var rådgiver for keiser Augustus. Av Maecenas fikk Vergil en villa på Esquilin-høyden i Roma.

I to av sine dikt forteller han hvordan han i år 42 ble fratatt sin farsgård av Octavian (senere keiser Augustus), som eksproprierte og donerte jord til sine veteraner.

Vergil fikk den senere tilbake ved hjelp av innflytelsesrike venner, muligens Augustus selv. Han ble etter hvert romersk statsborger (provinsen han var vokst opp i ble innlemmet i år 42).

Hyller både by og land

Vergils diktning reflekterer både hans kjærlighet til landlivets gleder i provinsen og hans fascinasjon for bylivet og Roma. Dikteren bodde mot slutten av sitt liv utenfor Napoli, hvor han skrev eposet Aeneiden. Han døde av sykdom under en reise til Hellas.

Hellas og den greske litteraturen var i særlig grad en inspirasjonskilde for Vergils diktning. Hans Ekloger er skrevet etter modell av Theokrits hyrdedikt, mens hans store epos Aeneiden har Homers Iliaden og Odysseen som forbilder.

Verkene hans har likevel et klart romersk preg i miljø og tematikk. Hans Ekloger og Georgica kan leses som en lovprisning av det italienske landskapet og naturen.

Den nye romerske staten

Aeneiden er på sin side ikke minst en hyllest til og legetimering av den nye romerske staten som vokser frem under Augustus, og av de romerske idealer.

Verkene hans kjennetegnes alle av en omhyggelig komposisjon. Vergil har siden antikken stått som en av historiens fremste diktere, ikke minst på grunn av Aeneiden, og hans diktning ble raskt tatt inn som pensum i skolene. I Divina Commedia finner vi ham som Dantes veileder.

Sentrale verk

Bucolica (Ekloger, hyrdedikt, 37 f. Kr.)

Georgica (læredikt om landbruk, 29 f. Kr., overs. Egil Kraggerud, Solum 1994)

Aeneiden (19 f. Kr., overs. Egil Kraggerud, Suttung 1983–89)

Videre lesning


Egil Kraggeruds etterord og kommentarer til bok 1, 2, 4 og 6 av Aeneiden, (overs. Egil Kraggerud, Suttung 1983–89.)

Charles Martindale (red.), The Cambridge Companion to Virgil (Cambridge University Press, Cambridge, 1997)


Av Aina Nøding, Universitetet i Oslo


 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no