skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 

Gåten Knut Hamsun - om filmen

"Gåten Knut Hamsun" er basert på Robert Fergusons biografi "Enigma - The Life of Knut Hamsun", og handler om Hamsuns liv fra ung til gammel mann sett i lys av hans litteratur.

Publisert 12.01.2001 10:43.
"Gåten Knut Hamsun" er et samarbeid mellom NRK og Northern Lights AS. En to timers spillefilm har premiere 2. juledag, mens en 6 timers serie ble sendt på NRK Fjernsyn høsten 1997.

Manuskriptet er skrevet av Jonathan Rumboldt og Robert Ferguson og bearbeidet av Bentein Baardson og Bodil Kvamme. Baardson er også filmens regissør.

Knut Hamsun var, som sine mange romanfigurer, en sammensatt og gåtefull person. Som hovedpersonen Johan Nilsen Nagel i "Mysterier", var han på mange måter en "tilværelsens utlending", et menneske man aldri makter å gripe fatt i, og et menneske med en livsgjerning som aldri blir utdebattert.

Med basis i Robert Fergusons biografi "Gåten Knut Hamsun" og Hamsuns egne bøker, forsøker filmen å nøste opp noen av trådene i hans lange og meget innholdsrike liv.

Ni år gammel ble Knut Hamsun overlatt til sin strengt religiøse onkel som pant for foreldrenes gjeld. Seks år senere forlot han sitt barndoms Nordland og la ut på en vei fylt av forsakelser og triumfer, fornedrelse og overmot, kjærlighet og forakt, beruselse og bitterhet - "blomster og blod".

Vi følger Knut Hamsun gjennom hans år som omflakkende kramkar og sultende poet, og er med ham i hans livs triumfer og erobringer. Vi er der når han forfører kvinnene og bergtar sitt publikum, når han møter sin utkårede Marie og når han mottar sin Nobel-pris. Når vi til slutt forlater Knut Hamsun er han en gammel mann som sitter ruinert og foraktet på sitt Nørholm.

Hva er det som former et menneske på godt og ondt, og hva er det som fikk Knut Hamsun til å velge de veier han tok? "Gåten Knut Hamsun" gir ingen svar, men viser oss mange av brikkene i hans livs puslespill.


Innspillingen

Innspillingen av "Gåten Knut Hamsun"startet 8. juni 1995 i Brekkestø på Sørlandet. Vi ser den gamle og ensomme Knut Hamsun, i Per Sunderlands skikkelse, sitte og skue utover et grått hav. Året er 1945.

Neste innspillingsdag skinner solen, skoleskipet "Sørlandet" ligger for anker i Lillesands havnebasseng og Knut Hamsun, denne gang i Lars Øynos skikkelse, stiger i land til et yrende havneliv - anno 1890.

Disse stadige tidssprangene fortsatte gjennom hele innspillingen og var en stor utfordring for alle, siden filmen dekker over 75 år av norsk historie (1867-1952). En periode hvor den tekniske utvikling gikk i rasende fart og motene endret seg like fort.

Siden naturen er et viktig element i Hamsuns diktning, ble det filmet både ved Lofotens dramatiske fjell og på Sørlandets myke kyst, for å gjenskape de miljøer som betydde så meget for ham.

I Nord-Norge ble Haukelandsbanen, vest for Leknes, og Kjerringøy handelstad, nord for Bodø, brukt. På Sørlandet ble det filmet fra Kristiansand til Tvedestrand. Filmens "Nørholm" er lagt til Tangen gård på Hisøya. For øvrig er filmen tatt opp i Oslo-regionen.

Kun 5 av 147 innspillingsdager ble brukt i studio. I all slags vær gjennom vår, sommer, høst og vinter var teamet på evig vandring fra det ene innspillingsstedet til det andre, med kostymer, statister, hester og biler i følget. Den 15. mars 1996 var reisen med Knut Hamsun over.

På dette tidspunktet hadde teamet 78 skuespillere og 2326 statister.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM KNUT HAMSUN

 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no