Hopp til innhold

Får toppkarakterer i Danmark

Karl Ove Knausgård får seks av seks mulige hjerter av Politikens anmelder og terningkast seks av Jyllands-Postens anmelder. Nå trykkes «Min kamp 1» i nytt opplag i Danmark.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds roman 'Min kamp 1' foreligger nå på dansk - og får skryt.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Glem hypen rundt «Min kamp», og les den som den fremragende roman den er, skriver Politikens bokanmelder Marie Tetzlaff, som har lest den danske oversettelsen av Knausgårds «Min kamp 1».

– «Min kamp» er med rette blitt sammenlignet med Marcel Prousts store sanse-, erindrings- og kunstessayverk: «På sporet av den tapte tid». Vi snakker om litteratur her: essays, erindringer og fiksjon av det fineste slaget. Jeg gleder meg til neste bind av «Min kamp», fortsetter Tetzlaff, som gir Knausgård seks av seks mulige hjerter.

Les: Politikens anmeldelse av "Min kamp 1"

«Skriver romanhistorie»

Jyllands-Postens anmelder Jon Helt Haarder er kanskje enda mer begeistret enn sin kollega i Politiken.

I anmeldelsen skriver han:

– I årene Morgenavisen Jyllands-Posten har utdelt stjerner, har det kun skjedd to ganger at vi har hatt bruk for å gi seks stjerner. Da Celines «Nord» kom på dansk og da nordmannen Karl Ove Knausgårds andre roman «En tid for alt» kastet meg om kull med sin tyngde, umåteholdne ambisjon og språklige intensitet.

Nå gir Helt Haarder nok en gang toppkarakter til Knausgård, og mener at «Min kamp 1» «skriver romanhistorie».

Les: Jyllands-Postens anmeldelse av "Min kamp 1"

Allerede uken før «Min kamp 1» kom ut på dansk, valgte det danske forlaget Lindhardt og Ringhof å trykke boken i nytt opplag.

Tilbake til utgangspunket i «Min kamp 5»

Og mens danskene nå venter på bind 2, som kommer på dansk til høsten, kan vi i Norge se frem til bind 5, som vil være tilgjengelig for salg fra 15. juni.

I dette bindet kan vi lese om Karl Ove som flytter til Bergen for å gå på skriveskole, noe som blir en stor skuffelse. Vi får også lese om vennskap og om kjærlighetsforhold, helt til vi kommer tilbake til utgangspunktet for romanverket: faren dør og Karl Ove debuterer som forfatter.

Last ned: Podkast Knausgårds opplesning

Last ned: Podkast Knausgård i iTunes

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.