Hopp til innhold

Brannhelikopter inn mot flammene i Moss

Det brenner fortsatt i skogbunnen i Moss. Nå hjelper brannhelikopteret til med slukkingen.

Skogbrann i Moss

Et helikopter ble satt inn på morgenen onsdag for å hjelpe med slukkingen av skogbrannen i Moss.

Foto: Mosseregionen interkommunale brann og redning

Personer i 100 boliger ble i natt evakuert fordi flammene herjet i skogen ved Røysåsen i Moss. Men ved 8-tiden onsdag bestemte nødetatene at alle de evakuerte kunne flytte hjem.

Samtidig opplyste de at det vil pågå etterslukking med helikopter og brannmannskaper i flere timer onsdag morgen, men det skal ikke lenger være fare for spredning.

Var 150 meter unna bolighus

Både politiet og brannvesenet har hatt store ressurser i arbeid for å evakuere beboere og få kontroll over skogbrannen gjennom natten. Like etter klokken 02.00 fortalte nødetatene at de begynte å få kontroll over flammene.

– Vinden har løyet, så situasjonen ser bedre ut nå, sier politiets innsatsleder Johnny Sannes til NRK.

Skogbrann i Moss

Store styrker fra brannvesenet har rykket ut for å prøve å få kontroll på flammene.

Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

– Brannvesenet har lagt en plan og har ressursene sine klare der brannen har kommet nå. Nå tar de opp kampen mot brannen for å få kontroll. Vinden er med oss nå, så nå har vi god tro på at dette skal gå fint, forteller innsatslederen.

Bare en halvannen time tidligere så situasjon langt mer dramatisk ut. Klokken 00.45 fortalte Sannes i politiet at brannen spredte seg raskt mot et stort boligfelt.

– Det er fryktelig uoversiktlig. Brannen kommer nå hurtig over en ås og ned mot et større boligområde. Vi har ikke kontroll. Vinden øker og vi utvider evakueringen så raskt vi kan. Akkurat nå har vi oddsene litt mot oss. Brannvesenet har mobilisert det de klarer å få til. Det er 150 til 200 meter fra brannen til et større boligområde, fortalte han.

Skogbrann i Moss

Ifølge politiet er det et område på 300–400 kvadratmeter som brenner.

Foto: Vilde Elgaaen/NRK

Vet ikke brannårsak

Brannvesenet i Moss har fått bistand fra Follo og Vestby brannvesen for å få bukt med brannen gjennom natten.

Vaktleder Frode Johannessen ved 110-sentralen opplyste i natt at arbeidet var krevende på grunn av vanskelig terreng, mye vind og fordi det var mørkt.

– Det er et veldig krevende område. Det er snakk om brann i kupert terreng helt fra jernbanelinja nede ved fjorden og opp mot Røysåsen. Vi har fire mannskapsbiler, tre tankbiler og diverse skogbrannutstyr på plass i området, sa han i ett-tiden.

Ifølge innsatsleder Johnny Sannes er det for tidlig å si noe om hvordan brannen startet.

– Vi har heller ikke hatt ressurser til å prøve å finne ut av det. Vi har hatt mer enn nok med å evakuere personer. Det har vært veldig mye røyk i området, så politiet ble nødt til å trekke seg tilbake og overlate evakueringen til brannvesenet.

Skogbrann i Moss

Politiet har valgt å evakuere beboere i området.

Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

Ble vekket av hunden

Ifølge NRKs reporter på stedet har politiet gått fra dør til dør for å få ut beboere gjennom natten. Noen av dem skal også ha fått tillatelse til å ta seg inn hos naboer og familie for å hente ut kjæledyr.

– Beboerne er evakuert enten til familie og venner, eller til Mossehallen hvor folk kan ta kontakt med politiet og kommunens kriseteam. Vi har ikke rukket å bemanne senteret før nå, sa operasjonsleder Ronny Årstein i Øst politidistrikt klokken 01.30.

– Vi har så langt ikke fått noen meldinger om skader på hus, mennesker eller dyr, legger han til.

Ole Follesø var en av de evakuerte beboerne i området. Han ble vekket av hunden da folk kom på døra for å evakuere området.

I 2.30-tiden var han i Mossehallen blant et tjuetalls andre.

– Jeg håper å kunne dra hjem igjen om ikke så lenge, sier han.

De som har blitt evakuert har fått tilbud om hotellrom, men noen av de NRK møtte i Mossehallen skal tilbringe natten hos slektninger.

Evakuerte etter skogbrann i Moss

De evakuerte beboerne som møtte opp i Mossehallen ble registrert hos politiet.

Foto: Birger Kjølberg/NRK