Hopp til innhold

Her er landets best stelte badestrender

17 norske strender er i år tildelt Blått Flagg som et symbol på høy kvalitet. Moss og Asker topper lista med henholdsvis tre og fire blå flagg.

Hvalstrand bad i Asker

Hvalstrand bad er en av fire strender som får blått flagg i Asker i år. Den er blant de mest besøkte strendene i indre Oslofjord, og krever mye arbeid for å holdes ren og tiltalende.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Tenk på Moss og ordet «mosselukt» kommer kanskje opp. Men mosselukta er historie, og byen er den eneste i landet som har fått tildelt tre blå flagg som symboliserer gode kvaliteter på badestrender.

I Moss skal det blå flagget snart heises på Sjøbadet i sentrum, Tronvikstranda ytterst på Jeløy og stranda i Nesparken i Vansjø.

– Dette er noe vi er stolte av og jobber mye for å få til, sier miljørådgiver i Moss kommune, Cecilie Kildahl.

Tronvikstranda på Jeløya i Moss

Tronvikstranda på Jeløya i Moss er en av tre strender i østfoldbyen som har fått tildelt blått flagg i år. Kommunen bruker mye krefter på å holde strendene rene.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Blått Flagg tildeles strender, marinaer og enkelte båtmiljøer, og ble opprettet i 1985 for å påvirke til at strandeiere overholder EUs badevannsdirektiv. Bak listen står Foundation for Environmental Education (FEE).

I Norge er 17 strender i år godkjent for å heise det blå flagget av den internasjonale Blue Flag-juryen. Blant strendene finner man sandstranda i Dyreparken i Kristiansand, som har fått tillatelse til å heise miljømerket.

Må rense sanden først

Et blått flagg på stranda betyr også at det skal være kildesortering av avfall, offentlige toaletter, universell utforming og informasjon om stedets biologiske mangfold.

Og stranda må være nesten fri for søppel.

Plastavfall på stranda i Moss

Rester av bomullspinner er lett å finne på stranda i Moss, men dette må bort før strandeiere Moss kommune kan heise det blå flagget her.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– Kravet er maks tre enheter av forurensing på hver kvadratmeter strand. Det betyr for eksempel tre små plastbiter eller tråder eller andre ting, sier Cecilie Kildahl.

Hun bøyer seg ned og plukker raskt opp mer enn dette på et lite område. De små fragmentene av avfall fyller ikke engang den ene håndflaten.

– Det viser hvor mye som skal til for å få en godkjenning for blått flagg. Her skal vi gå over hele stranda med en sandrensemaskin i neste uke, før vi kan heise det blå flagget 5. juni.

Miljørådgiver Cecilie Kildahl i Moss kommune på Sjøbadet.

Miljørådgiver Cecilie Kildahl i Moss forbereder Sjøbadet for sesongen, men sanden må renses grundig før de får lov til å heise det ettertraktede blå flagget over stranda.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Asker har flest blå flagg

Om Moss er byen med flest blå flagg, så topper Asker i indre Oslofjord lista på antall godkjente strender. Kommunen har en kystlinje med flere populære badesteder og har fått fire blå flagg i posten denne uka.

De fire er Sjøstrand, Hvalstrand, Holmenskjæret og Hvamodden.

Tommy Lunde er ansvarlig for strendene i Asker kommune.

– Det er faktisk ganske mye jobb på blå flagg-strendene, med kildesortering, renhold av toaletter og rydding av søppel daglig. Men for Asker kommune er det viktig med anerkjennelsen som ligger i de blå flaggene, sier Lunde.

Han legger til at gjess også skaper hodebry.

– Det blir mye fjerning av gåsemøkk!

Mistet flagget i to år

Moss fikk sitt første blå flagg i 2012 på Sjøbadet, som ligger sentralt i byen, like ved fergeleiet til Bastøfergene.

Det kan være krevende å holde stranda ren, med Oslofjorden rett ut og containerhavn i nærheten. Det betyr at søppel kommer drivende og det kan være olje på vannet.

Wenche Myhrer på Sjøbadet i Moss

Foreløpig er ikke Sjøbadet helt ferdigryddet, men Wenche Myhrer og hunden Laika tror det vil ble flott når Blå flagg-sesongen starter i juni.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

I 2016 mistet byen det blå flagget her fordi det var for mye plastfragmenter på stranda. Det kom også en del sprengtråd fra fyllmasser som ble dumpet på motsatt side av havneområdet.

Langs Sjøbadet går Wenche Myhrer morgentur med hunden Laika.

– Stranda er fin når den blir renset, men det er den ikke ennå. Når vi går her så er det viktig at det ikke ligger glass og korker som hunder eller barn kan skade seg på.