Hopp til innhold

Slår alarm om drukninger i juli

Så langt denne måneden har 12 personer omkommet etter drukningsulykker. Det er flere enn i hele juli i fjor.

Frode Pedersen

Frode Pedersen sier det er viktig å fortelle noen hvor og når du skal ut. Han råder alle som skal bade fra en båt, en brygge eller fra land, til å si ifra til noen, så de kan passe på deg.

Foto: Redningsselskapet

Bare i løpet av den siste uken har seks personer omkommet som følge av drukning.

– Dette er veldig lite hyggelige tall for oss som jobber med visjoner om at ingen skal drukne, sier Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Tall fra selskapet viser at antallet dødsfall etter drukninger økte med 37 prosent i løpet av første halvår, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Folk må ta egensikkerheten på alvor. Kan man ikke svømme, så må man ta forholdsregler og bruke vest. Da er det enklere å bli oppdaget og reddet, sier han.

Det var Nettavisen som først skrev om temaet.

Trodde du man veivet med armene og ropte på hjelp slik som på film? Drukning ser ikke alltid ut som man tror.

En drukning kan være vanskelig å oppdage.

Bruker ikke vest på land

Flesteparten av dem som druknet i den første halvdelen av året ble funnet i vannet, uten at man vet hva som har skjedd. Disse kan ha falt fra båt, brygger eller ha badet på en strand.

Johan Leandersson

Skipper Johan Leandersson forteller at de har hatt travle dager. Han er glad for at de kun har sett båter gå ned, enn så lenge.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Når du bader på stranden er det ingen som har flytevest på seg, sier Johan Leandersson, skipper på redningsskøyta Horn Rescue.

Leandersson forteller at folk flest er flinke til å bruke flytevest om bord i båt. Det skulle folk også gjort på strender, mener Pedersen.

Tirsdag døde en mann i 80-årene etter en drukningsulykke på en strand i Moss. Han skal ha fått et illebefinnende i vannet, og det tok flere minutter før han ble oppdaget.

– Bader man alene og det skulle skje noe, så er det som det er. Da drukner man, sier Leandersson.

– Som regel skjer en drukning stille, så vi minner om at det er viktig å være hverandres gode venn og vaktbikkje. Bad aldri alene eller uten at noen har et øye på deg, sier Pedersen i Redningsselskapet.

Varmen har skylden

Redningsskøyta på Skjærhalden, Horn Rescue, har hatt det travelt i sommer. Så langt har skøytene i Østfold hatt 501 oppdrag. Det er kun Nordland som har hatt flere oppdrag, med 900 assistanser.

– Det gode været er helt klart en medvirkende årsak. Det slår ut på alle våre statistikker. Vi har hatt 40–50 prosent oppgang i alle typer oppdrag i sommer, forteller Frode Pedersen i Redningsselskapet.

NRK skrev tidligere denne måneden om Linus Morønning som reddet en 14 år gammel gutt fra å drukne i Lutvann i Østmarka i Oslo. Da han oppdaget gutten som veivet med armene i vannet kastet han seg ut i innsjøen.

– Vi fikk dratt ham opp på steinen her, også begynte vi hjerte- og lungeredning. Det kom masse vann opp. Så kom politiet, fortalte 13-åringen.

Horn Rescue

Redningsskøyta Horn Rescue hjelper til ved alt fra motorstans til mer alvorlige ulykker på sjøen.

Foto: Anders Ödman/Horn Rescue