Hopp til innhold

Miljøfest til 118 mill.: – Vanvittig pengebruk

Statusen som europeisk miljøhovedstad 2019 koster byens skattebetalere altfor mye, mener de borgerlige partiene i Oslo bystyre.

Oslo blir miljøhovedstad

JUBEL I ESSEN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) slapp jubelen løs da Oslo ble annonsert som miljøhovedstad i Essen i Tyskland 2. juni 2017.

Foto: Oslo kommune

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Jeg syns det er en vanvittig pengebruk, sier Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg.

Byrådet ber om ytterligere 100 millioner kroner i revidert Oslo-budsjett i tillegg til de 18 som er satt av fra før.

Pengene skal brukes på å markere at Oslo er kåret til europeisk miljøhovedstad 2019 av EU.

Barn i vanskelige kår

Eirik Lae Solberg foran rådhuset

SLØSING: Eirik Lae Solberg (H) kan tenke seg mange ting det er mer fornuftig å bruke 118 millioner kroner på enn europeisk miljøhovedstad.

Foto: Olav Juven / NRK

– Dette er penger som kunne ha lønnet 150 lærere i ett år, som vi kunne brukt til å styrke kollektivtrafikken, og vi kunne gjort en mye sterkere innsats for å hjelpe barn og unge som lever under vanskelige kår og som risikerer å bli rekruttert inn i dårlige miljøer.

Men når Oslo først er blitt miljøhovedstad, må dere vel markere det på skikkelig vis?

– Det er jeg enig i. Derfor har vi foreslått å sette av ti millioner kroner i revidert i tillegg de 18 som er bevilget til en nøktern, men tydelig og fin markering av at Oslo er miljøhovedstad.

– Men å bruke 118 millioner kroner på en storstilt feiring med store jippoer er ikke fornuftig pengebruk, sier Eirik Lae Solberg.

Åpningsseremoni og studiebesøk

I forslaget til revidert Oslo-budsjett skriver byrådet dette om hva de skal bruke pengene til:

  • 27 millioner kroner til kommunikasjon, kampanjer og synlighet i byrom (bl.a. infomateriell på norsk og engelsk tilpasset ulike medier, kanaler og arenaer).
  • 16 millioner kroner til gjennomføring av sentrale arrangementer (bl.a. åpningsseremoni, lokale, nasjonale og internasjonale konferanser).
  • 30 millioner kroner til sektorenes bidrag og studiebesøksprogram (blant annet aktiviteter for barn og unge, næringslivsprogram og studiebesøksprogram for norske og internasjonale gjester).
  • Fire millioner kroner til internasjonal profilering (deltakelse på større internasjonale profileringssatsinger, utarbeide engelskspråklig magasin).
  • 22 millioner kroner til nabolagsprogram i bydelene og tilskudd til frivillig aktivitet (involvere bydelene og sikre folkelig aktivitet i hele byen, tilskuddsordninger til frivillige og ideelle organisasjoner).
  • 19 millioner kroner til sekretariatet.

– For råflott

Fremskrittspartiet vil kutte hele bevilgningen på 100 millioner kroner. Kristelig Folkeparti og Venstre foreslår å halvere beløpet.

– Det er veldig flott at vi har fått statusen som europeisk miljøhovedstad. Det jobbet vi også for at vi skulle få, og det skal vi feire; det skal vi vise fram.

– Det klarer vi fint for 50 millioner. Det byrådet ønsker seg er for råflott, sier Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke.

Overrasket

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) reagerer på kritikken fra Høyre. Som i byråd selv søkte kommunen om å bli Europas miljøhovedstad to ganger. – Dersom de regnet med at det skulle være «en fest», og ikke en forpliktelse til å engasjere hele byens befolkning, organisasjonslivet, næringslivet og kommunen, så skjønner jeg ikke hvorfor de i det hele tatt søkte.

Han mener at beløpet kommunen har satt av er helt nødvendig for å utløse dette engasjementet. – Jeg stusser over at Høyre har problemer med det. Spesielt når vi vet hva de valgte å bruke penger på: 35 millioner kroner til X-Games i 2016 og 185 millioner kroner på en OL-søknad 2014.