Hopp til innhold

Riksantikvaren stopper ikke Melgaards dødshus

Byggeprosjektet er nå flyttet ut av fredningsområdet på Ekely, og dermed er det ikke lenger Riksantikvarens oppgave å ta stilling til selve huset. Nå er det opp til Oslo kommune å behandle den omstridte saken.

Melgaards dødshus

SLIK BLIR DET: Melgaards dødshus er et samarbeid mellom kunstneren selv, Snøhetta og eiendomsselskapet Selvaag

Foto: Illustrasjon: / MIR AS

Tomten der det spesielle bygget er planlagt ligger i et friområde.

Hanna Geiran er avdelingsdirektør i kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren, og hun forklarer at det nå er Oslo kommune som må vurdere om området skal omreguleres og om dette er en byggetillatelse de kan si ja til.

Hanna Geiran

UTE AV SAKEN: Hanna Geiran hos Riksantikvaren sier det nå er opp til Oslo kommune å godkjenne Melgaards prosjekt.

Foto: Elin Martinsen / NRK

– Vi har behandlet saken etter kulturminneloven, det betyr at vi har tatt stilling til selve fredningsområdet. Nå er prosjektet flyttet utenfor, så er det noen mindre tiltak som ligger innenfor, og der støtter vi byantikvaren i deres dispensasjon.

Lang prosess

Utstilling om "A house to die in"

UTSTILLING: Prosessen rundt "A house to die in" var en pop-up-utstilling på Tjuvholmen i februar 2018

Foto: Loft Visual Group

Oslo kommune kan ikke si hvordan denne saken kommer til å ende eller hvor lang tid det vil ta. Ifølge Avdelingsdirektør Andreas Vaa Bermann i Plan- og bygningsetaten er det en omfattende prosess.

– Nå blir plansaken videre behandlet i Oslo kommune, og den vil bli sendt på offentlig ettersyn, det vil si høring, på et senere tidspunkt. Når høringen er gjennomført, blir saken sendt videre til politisk behandling i Oslo.

Protestene mot Bjarne Melgaards dødshus har vært mange.

"A house to die in" hviler på fabeldyr

BÆRES AV FABELDYR: Modellen av huset viser at bygget hviler på hodet og skuldrene av fabeldyr

Foto: Loft Visual Group

Både fordi bygget opprinnelig skulle ligge i et fredet område på eiendommen Ekely der Edvard Munchs bolig lå, og fordi naboene ikke ønsker det spesielle bygget velkomment.

Nabolaget består av kunstnere. På 50-tallet ble det bygget en "kunstnerkoloni» for malere, tegnere og billedhuggere. Det består av 44 boliger som bare kan bebos av kunstnere, og som ikke kan gå i arv.

Munchs bolig ble revet på 60-tallet og tomten er i dag en parkeringsplass. Atelieret fra 1929 står imidlertid fortsatt.

Skal protestere foran Stortinget

Kirsti Grotmol

GIR IKKE OPP: Kunstner og beboer i kunstnerboligene på Ekely sier at aksjonsgruppa vil fortsette å protestere mot Melgaards planer.

Billedkunstner og filmskaper Kirsti Grotmol er en av naboene og tilhører aksjonsgruppen på Ekely.

– Jeg synes det er veldig trist at Riksantikvaren ikke tar vare på sin egen fredning. Vi vil fortsette å prøve stoppe dette.

Motstanderne har lenge planlagt å møtes foran Stortinget fredag ettermiddag.

– Vi var enige om å møtes der uansett. Hvis Riksantikvaren sa nei til dødshuset, hadde vi tenkt til å feste litt og feire det, men nå blir det en protest isteden.

Kunstkommentator Agnes Moxnes i NRK sier at det flere enn naboene som har reagert på planene

– Spesielt de som er veldig opptatte av Munch, frykter bygget vil forringe området. De er redde for at Bjarne Melgaard vil ta mye oppmerksomhet når man kommer dit, og dermed stille Munch i skyggen.