Hopp til innhold

Slik overlever brunsneglen vinterkulden

Ny forskning viser at brunsneglen tåler kalde vintre og overlever i minusgrader. – For oss hagefolk er det en evig kamp, sier hageentusiast Ole Geir Skjæveland.

Snegle

UØNSKET: Ny forskning viser at brunsneglen overlever temperaturer ned i null grader, ved å legge seg i dvale i vegetasjonen.

Foto: HENRY TENDENES

– Jeg ryddet vekk noen potter og der lå eggene til brunsneglen, forteller leder i Rogaland hageselskap, Ole Geir Skjæveland.

Inne i det lille drivhuset hans står krukkene på rekke og rad med små grønne spirer.

– Her har vi levende individer! utbryter han.

Deler sneglen i to

I månedsskiftet mellom mars og april er brunsneglen på full innmarsj i norske hager.

– Her har vi tre brunsnegler til... Jeg har diverse redskaper, så jeg deler dem bare i to, forteller Skjæveland.

Ole Geir Skjæveland

– Det beste er å ta sneglene før de legger egg, sier Ole Geir Skjæveland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Brunsneglen kom til Norge i 1988 med planter fra Europa. Det slimete irritasjonsmomentet har vist seg å være langt mer hardfør enn først antatt.

– De tåler faktisk å fryse fast i is. Den langvarige vinteren med mye kulde har lite å si for bestanden av brunsnegl, forteller forsker ved Universitetet i Bergen (UiB), Bjørn Arild Hatteland.

Gjemmer seg bort

Nå viser ny forskning fra UiB at brunsneglen overlever temperaturer ned i null grader, ved å legge seg i dvale i vegetasjonen.

– Er bakken dekket av snø, så øker sjansen for å overleve ytterligere.

Snegle
Foto: HENRY TENDENES

En studie fra et jordbærfelt på Bolsøy i Møre og Romsdal viser at brunsneglen overlever i null grader ved å gjemme seg på lune, varme steder i vegetasjonen.

– Der blir de beskyttet fra kulden. Selv om vi måler minus åtte grader, så har de kanskje en minusgrad der. De tåler nok ned til minus to grader, forteller Hatteland.

Snegle

Flere hagefolk bruker feller for å bekjempe brunsneglene.

Foto: HENRY TENDENES

– Så snøen er med å isolere?

– Ja. Og når varmen stiger igjen, så begynner de å bli mer aktive, svarer han.

– Ha det ryddig

Den norske undersøkelsen underbygges av en dansk studie, som viser at brunsneglen inntar en dvaletilstand og kan tåle ned i tre minusgrader.

– Jeg trodde de tålte enda kaldere temperaturer... De blir jo bare flere og flere. For oss hagefolk er det en evig kamp, sier Skjæveland.

Bjørn Arild Hatteland

– De tåler nok ned til minus to grader, sier forsker Bjørn Arild Hatteland.

Foto: Erling Fløistad / NIBIO

– Er det viktig å ta brunsneglen tidlig?

– Ja, det beste er å ta sneglene før de legger egg. I tillegg er det viktig å rydde opp i hagen. Slik de ikke klarer å legge seg under skrot eller løv, svarer hageentusiasten.

Nye genetiske studier viser at sneglen har sin opprinnelse fra Pyreneene i Frankrike. I 2016 ble det påvist funn av brunsnegl så langt nord som Kautokeino i Finnmark.

Snegle
Foto: Henry Tendenes