Hopp til innhold

Politiet: – Etterforsker ikke som kriminalsak

SEDGEFIELD, SØR-AFRIKA (NRK): Politiet tror ikke at det har skjedd noe kriminelt med Marie Sæther Østbø (20). Heller ikke mandagens leteaksjon ga resultater.

Helikopter Segdefield

Helikopteret brukes mest i slukning av skogsbranner langs kysten. Nå leter det etter 20 år gamle Marie Sæther Østbø i havet utenfor Sedgefield.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Det er gått fem dager siden 20 år gamle Marie Sæther Østbø fra Stavanger ble meldt savnet fra Myoli Beach i Sedgefield i Sør-Afrika. Mandag ettermiddag ble kvinnen etterlyst offisielt.

Mandag ble det leid inn et brannhelikopter for å søke etter stavangerkvinnen i havet utenfor Sedgefield.

Gerry Shuttleworth

Kaptein Gerry Shuttleworth snakket med NRK før søket startet mandag morgen.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Til NRK sier brannsjef kaptein Gerry Shuttleworth at letemannskapene jobber ut fra at Marie Sæther Østbø kan ha druknet.

Østbø ble sist sett onsdag. En kilde i det frivillige politikorpset sier til NRK at det var grov sjø den kvelden hun forsvant. Det var sterk vind, og dårlig sikt.

– Vi har ingen sikker oppfatning, men vi det er mest sannsynlig at hun er i sjøen. Derfor er det der vi konsentrerer letingen, sier han.

– Etterforskes som en savnetsak

Dette er første gang offisielle letemannskap peker på drukning som en sannsynlig årsak. Politiets talsmann Malcom Pojie sier til NRK at de på dette stadiet ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt.

Etterlysningsplakat Marie Sæther Østbø

Mandag ettermiddag sendte sørafrikansk politi ut en offisiell etterlysning.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

– Så langt har vi ikke funnet bevis eller spor som tilsier at det har skjedd noe kriminelt. Vi behandler det som en savnetsak, sier Pojie til NRK mandag ettermiddag.

Capsen som ble funnet på stranden ved Østbøs eiendeler, er i politiets varetekt, men siden de ikke mistenker noe kriminelt, har ikke politiet gjort tekniske analyser av den på nåværende tidspunkt.

– Vi har utført rundspørringer i området for å finne ut hvem capsen tilhører, sier Pojie.

Lang erfaring

Det var kaptein Gerry Shuttleworth som ledet leteaksjonen fra helikopteret mandag. Han har arbeidet som helikopterpilot i 20 år, og vært med på lignende leteaksjoner tidligere.

Vegen ned til stranda

Et overvåkingskamera fanget opp at Marie Sæther Østbø gikk alene ned til stranden på denne veien klokken 18.40 onsdag kveld.

Foto: Ida Titlestad Dahlback / NRK

– Det er flere faktorer som øker eller minsker sannsynligheten for å finne druknede. Det er blant annet strømforhold, klipper og haier, sier Shuttleworth.

Selv om det var godt vær i området og god sikt i sjøen, ga ikke dagens søk noe resultat. Det ble klart litt over klokken to. Da avsluttet letemannskapet søket etter 20 år gamle Marie Sæther Østbø.

Gjenopptar søket tirsdag

Politiets dykkergruppe bisto også i søket mandag. De gjorde søk fra en mindre båt, nærmere land.

Marie Sæther Østbø

Leter etter 20 år gamle Marie Sæther Østbø fra brannhelikopter.

Foto: Sea Rescue South Africa

Brannhelikopteret søkte fem kilometer østover fra Myoli Beach og én kilometer ut fra land. Søket begynte klokken 09.30 og varte i rundt tre timer.

Også en lokal, frivillig hundepatrulje deltok i letingen i dag, sammen med det frivillige politikorpset.

– Vi er fryktelig lei oss

Tirsdag vil leteaksjonen bli gjenopptatt. Men da vil det ikke bli gjort søk i sjøen. Leteaksjonen vil da bli gjennomført fra land og i mindre skala enn tidligere.

Ordfører Eleanore Bouw-Spies i Kysna følger leteaksjonen tett og får daglige oppdateringer på søket etter 20 år gamle Marie Sæther Østbø.

Ordfører Eleanor Bouw-Spies

Ordfører Eleanor Bouw-Spies følger leteaksjonen i Sedgefield tett.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

– Jeg har selv tre barn og kan sette meg inn i situasjonen til familien til den forsvunne kvinnen. Jeg snakker for meg selv og for alle som bor her, vi er fryktelig lei oss, sier Bouw-Spies.

Studentene møtes torsdag

Ode Cecilie Valvatne Ording studerer med Østbø ved Sciences Po Toulouse i Toulouse i Frankrike.

Hun opplyser til NRK at universitetet arrangerer en frokost på torsdag, der universitetet skal snakke om det som har skjedd og svare på de spørsmål folk måtte ha.

– Alle har også fått tilbud av å snakke med noen som skolen har leid inn. Det har vært utrolig god oppfølging fra skolen. Alle studentene har også fått tilbud om å utsette eksamen hvis de trenger det, sier Ording til NRK.

– Men utenom det er jo de fleste selvsagt i sjokk, og det er ekstra tungt at det har gått så mange dager uten noen svar. Vi alle sitter med en vond klump i magen som gjør det vanskelig å fokusere på andre ting, sier hun.