Hopp til innhold

Brannvesenet har kontroll på skogbrannen

Vind og bratt terreng har skapt store utfordringer for mannskapene som har forsøkt å få kontroll på skogbrannen på øya Ombo i Ryfylke.

Vind og bratt terreng gjør slukningsarbeidet på øya Ombo i Ryfylke vanskelig.

SE VIDEO: Et helikopter jobber med å slukke brannen på Ombo.

– Vi har ganske god kontroll på brannen nå. Vi har mannskaper som vil være på Ombo utover kvelden og i natt, men vinden har løyet og temperaturen har falt. Det hjelper, sier brannsjef i Rogaland brann og redning, Nils-Erik Haagenrud, like før klokka 22.

Arbeidet med å få kontroll på skogbrannen har imidlertid vært svært utfordrende og tok hele søndagen. Fire helikoptre har vært i aksjon.

– Det er et vanskelig terreng, og vi må tenke på sikkerheten til egne ansatte. Nå tar helikopteret seg av furuskogen og det ulendte terrenget, sier Haagenrud søndag ettermiddag.

Én person har fått brannskader etter å ha vært med på slokkingen.

Nils Erik Haagenrud

Brannsjef i Rogaland, Nils-Erik Haagenrud.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Vind skaper problemer

Opp mot 30 personer har deltatt i arbeidet med å slukke skogbrannen.

– Vinden har økt i styrke, og det er en skiftende vindretning. Det er en utfordring for oss, sier brannsjefen, søndag ettermiddag.

Lenge vurderte brannvesenet evakuering av beboere, men utover kvelden har de fått delvis kontroll og like før klokken 22 opplyser brannsjefen at det ikke lenger er fare for evakuering.

Brannvesenet vet foreløpig ikke hva som startet brannen.

Skogbrann Ombo

Brannen på Ogna er ikke under kontroll. Vind og bratt terreng skaper utfordringer for brannvesenet. Flere helikoptre er med i slukningsarbeidet.

Foto: Erik Waage / NRK

Sivilforsvaret inn i terrenget

Det var søndag formiddag at nødetatene rykket ut til øya i Ryfylke, etter melding om skogbrannen i 10-tiden. Det brant i et område i høydene opp fra fergekaien på Eidssund.

– Vinden har tatt tak og brannen har eskalert noe. Vi har mye folk på plass, og er i full gang med slukkearbeidet. Det er mye vind i høyden, og vanskelig å komme til i deler av det bratte terrenget. Brannsjefen har nå rekvirert skogbrannhelikopter til å hjelpe til i slukkinga, sier vaktleder, Stein Arild Egeland i 11.30-tiden.

Sivilforsvaret ble også kalt inn for å hjelpe i arbeidet med å slukke brannen.

Skogbrann Ombo

Sivilforsvaret ble også kalt inn for å hjelpe til i arbeidet med å slukke den omfattende skogbrannen.

Foto: Erik Waage / NRK

Før nødetatene var på plass, var det åtte til ti innbyggere på øya som startet med slukningsarbeidet. En av dem er sendt med ambulansebåten Rygerdoktoren for behandling.

– Personen har fått brannskader på hendene, og var utmattet av arbeidet, opplyser operasjonsleder i politiet, Brit Randulff.

Knusktørt

Skogbrannfaren i Sør-Norge har økt ytterligere etter en lang periode med tørt og varmt vær. Det er nå betegnet som meget stor skogbrannfare i både Rogaland, Agder-fylkene og på Østlandet.

Meteorologisk institutt sendte også ut et obsvarsel for Vestlandet og Trøndelag på søndag. Meteorologene advarer mot svært stor gress-, lyng- og skogbrannfare lokalt – inntil det kommer nedbør av betydning. Varselet gjelder til tirsdag morgen.

– Det er så tørt ute nå. Faren for branner har ikke vært så høy på mange år, sier Egeland.

Brannvesenet i Sør-Norge har innført totalforbud mot å gjøre opp ild ute i naturen, selv på plasser som er tilrettelagt for grilling.

Vil du grille i finværet, er det kun tillatt i din egen hage. Likevel er det flere som trosser forbudet, og tenner opp grill ute i naturen. Det kan koste deg dyrt.

– Folk må være ytterst varsomme og respektere totalforbudet, sier vaktlederen.

Stadig flere kommuner innfører totalforbud. Søndag ettermiddag har Hordaland-kommunene Austevoll, Fjell, Sund og Øygarden fått totalforbud. Fra før gjelder forbudet for Bergen, Samnanger, Osterøy og Vaksdal.

Løpende detaljer for skogbrannfaren i de enkelte kommuner, finner du her.