– Vi har fått inn nesten 700 storfe de siste to ukene. Det er mye mer enn vi pleier å få inn, sier Arne Harald Stensland, daglig leder ved Skude fryseri på Karmøy i Rogaland.
På oppdrag fra Nortura tar de imot slakt fra andre deler av landet til innfrysing.
Denne uka blir blant annet 330 storfeslakt fraktet fra Rudshøgda i Hedmark til Skudeneshavn i Rogaland for innfrysing. En strekning på over 500 kilometer.
– Det har vært mer kjøring. Det optimale hadde vært å fryse denne slakten ned i Rakkestad i Østfold, der vi leier et fryseanlegg. Men her har det til tider vært fullt. Da har vi vært nødt til å kjøre slakten til andre deler av landet, sier Ole Nikolai Skulberg, direktør for totalmarked i Nortura.
Slakt til nedfrysing
Norsk landbruk er inne i sin verste tørkekrise siden 1947. Det er stor mangel på fôr, som rammer tusenvis av dyr.
Flere bønder har slaktet ned deler av besetningen sin, og andre vurderer å gjøre det. Nortura, Tine og Norsk Landbruksrådgiving har advart mot å sende dyr til slakting.
– Det er den dårligste løsningen for bonden. Rent økonomisk, sier Skulberg i Nortura.
En del av slakten i landet går direkte til nedskjæring for å selges videre som ferske produkter. På grunn av mye kjøtt i markedet, må en større del fryses ned i hele deler. Dette kjøttet må gjennom en rask innfrysing, og fraktes inn i store tunneler som fryser kjøttet ned.
– Vi har fraktet slakt i større omfang enn normalt, og har vært nødt til å bruke anlegg i større deler av landet for å få dette til. Vi klarer å håndtere det, men har begrensa kapasitet, sier han.
Fulle fryselager
Nortura valgte å kalle slaktere hjem fra ferie for å være klare til å slakte dyr på grunn av den ekstreme tørken.
– Dette har vært nødvendig. Både for oss, men også for at bøndene skal være trygge på at vi er klare til å ta imot dyr til slakt, sier Skulberg.
Mye slakt har ført til overfylte fryselager som skaper utfordringer for slakteriene.
– Vi har blant annet veldig mye svinekjøtt på lager nå. Det tar opp plassen på enkelte fryselager, spesielt på Østlandet, sier han.
Det er nesten 5400 tonn svinekjøtt på lager i Norge nå. Det er dobbelt så mye som for to år siden, og nesten fem ganger så mye som i fjor.
– Det begynner å bli fullt på lageret vårt. I tillegg til alt av storfe har vi store mengder gris utenom, sier Stensland som administrerer fryselageret på Karmøy.
Spent på lammesesongen
Over sommeren begynner slakteriene å gjøre seg klar til å ta imot mye lam til slakt. Med situasjonen som har vært i sommer, er det flere som er spent på hvordan høsten med lammeslakt blir.
– Vi håper at vi får unnagjort mye av storfeslaktinga, og at dette ikke går inn i lammesesongen. Det vil bli hektisk for alle slakterier i Norge, sier han.
Den store toppen for slakting av lam skjer i månedsskiftet august/september.