Hopp til innhold

Gleder seg over at Røros blir mer samisk

Aino Linnea Danielsen (25) er stolt. – Jeg ble glad da jeg hørte nyheten, sier hun.

Silje Karine Muotka (f.v.), Aili Keskitalo og Aino Linnea Danielsen

STOR DAG: I august ble en samisk avdeling ved Ysterhagaen barnehage åpnet. Aino Linnea Danielsen (t.h.) holdt åpningstalen da. I dag er hun omtrent like glad. Her står hun sammen med sametingspresident Aili Keskitalo (i midten) og sametingsråd Silje Karine Muotka.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Nå er Røros også en del av forvaltningsområdet for samisk språk. Nyheten kom fra regjeringen da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram tirsdag.

For 25-åringen som jobber ved den samiske avdelingen ved Ysterhagaen barnehage, betyr dette at framtiden for det sørsamiske språket er noe lysere.

– Dette får stor betydning for opplæringen, og Røros kommune får et større ansvar. Hvilke rettigheter og krav samiske barn har med tanke på opplæring, blir også tydeligere, sier Danielsen til NRK.

– Jeg er stolt

I august 2016 ble den offisielle åpningen av Svaale – det sørsamiske navnet på barnehageavdelingen – foretatt med blant annet sametingspresident Aili Keskitalo til stede.

Aino Linnea Danielsen var en av ildsjelene bak etableringen. I åpningstalen sa hun blant annet .

– Dette er en så stor dag for meg, og jeg er veldig glad for at så mange har møtt opp.

Tirsdag ble et nytt steg tatt. I forvaltningsområdet for samiske språk som Røros nå blir en del av, er samisk og norsk likestilte språk. Det betyr at alle har rett til å bli betjent på samisk når de henvender seg til kommunen eller andre offentlige etater.

– Noen av ringvirkningene av barnehagen er at det har blitt økt fokus på det samiske. Jeg er stolt over å ha vært med å bidra til dette, sier Danielsen.

Nå er det tolv barn på Svaale (som betyr fjellrev på sørsamisk). Til høsten er det 13.

Får samiske skilt

Rørosordfører Hans Vintervold (Ap) deler gleden med Aino Linnea.

– Det har tatt litt lenger tid enn vi trodde, men i dag er jeg glad for at vi er innlemmet. Nå kan vi planlegge blant annet opplæringen bedre ved at vi får bedre rammer, sier han til NRK.

Ordføreren varsler også at det sørsamiske språket blir mer synlig i kommunen.

– Vi skal skilte på samisk. Det betyr mye både for den samiske befolkningen og øvrige i kommunen. At Røros blir en del av forvaltningsområdet er også et ønske fra et enstemmig kommunestyre, sier Vintervold.

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) beskriver dagens nyhet slik:

– Dette er en gladnyhet for hele Sápmi og spesielt for sørsamisktalende i området. Beslutningen gir større muligheter for å beholde sørsamisk som et levende språk også i framtiden.

Korte nyheter

  • Godkjente gruve – selv om grunneier sa nei

    Loga sámegillii.

    Sveaskog, Sveriges største skogseier og eid av den svenske stat, avslår gullgruven i nærheten av Gunnarn i Storuman kommune i Västerbotten.

    Sveaskog ber om å verne området fra skoghogst.

    Selskapet Lappland guldprospektering fikk i 2017 tillatelse til å grave etter gull og søl i Stortjärnhobben, sør for Storuman.

    Bergforvaltningen har godkjent arealbruken til selskapet – selv om grunneier Sveaskog og Naturvernforbundet ikke har sagt seg enig i det.

    Nå har Sveaskog klaget inn beslutningen. Det melder SVT Sápmi.

  • Dohkkehedje ruvkki – vaikko eananeaiggát ii dáhtui suddjet guovllu

    Les på norsk.

    Ruoŧabeale stáhta meahccefitnodat Sveaskog hilgu golleruvkke Viertá gili lahkosis, Luspie gielddas, Västerbottenis.

    Sveaskog dáhttu suddjet ja várjalit guovllu vuvddiid čuollamis.

    Lappland guldprospektering nammasaš fitnodat oaččui 2007:s juo lobi roggat golli ja silbba Stortjärnhobbenis, moadde beanagullama máttabeale Luspie gili.

    Báktedoaimmahat lea dohkkehan eanangeavahanlobi fitnodahkii – vaikko eananoamasteaddjit Sveaskog ja Luonddugáhttendoaimmahat eai leat mieđihan dasa.

    Dal Sveaskog lea váidalan mearrádusa. Dan dieđiha SVT Sápmi.

  • Guokte ođđa guovžža duođaštuvvon Kárášjogas

    Les på norsk.

    2023 geasi čohkkejuvvojedje guolgaiskosat 400 njealjehasmehtera sturrosaš guovllus Kárášjoga gieldda guovddážis, erenomážit máttabeale Kárášjoga.

    Oktiibuot gávdne logi guovžža Kárášjoga máttabeale ohcanguovllus. Guokte eanahága ja gávcci ásti.

    Dát lea veahá unnit go 2022:is, dalle gávdne 12 guovžža. Dan dieđiha Norgga bio-ekonomiija instituhtta (Nibio).

    – Guokte guovžža eat leat ovdal registreren dán guovllus. DNA bearašanalysa čájehii ahte dán guovžža guoktá váhnemat leat báikkálaš guovžža, dadjá Nibio Svanhovd laboratoriajođiheaddji Ida Marie Bardalen Fløystad.

    – Oktiibuot leat mii registreren 34 guovžža dán guolgaiskanprošeavttas Kárášjogas dan vuosttas prošeavtta rájes, 2009:is, dadjá Fløystad.

    Govva lea váldon 2020:is:

    Bjørn ved en hårfelle i Karasjok
    Foto: Viltkamera: Per Anders Eira og Kurt Are Nikkinen