Hopp til innhold

Røros og Trøndelag blir tospråklig

Regjeringen bevilger to millioner kr slik at samisk blir mer synlig i Trøndelag.

Reinsdyrsstatuen i Røros

STATUEN I RØROS: Regjeringen gir to millioner kroner til tilrettelegging for tospråklig forvaltning i Røros kommune og Trøndelag fylkeskommune.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Røros kommune søkte i februar 2017 om å bli innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk, skriver regjeringen i revidert nasjonalbudsjett som ble offentliggjort tirsdag formiddag.

I dag er det vedtatt å innlemme Røros kommune fra 1. juli 2018.

– Det foreslås å øke bevilgningen på posten med to mill. kr for å tilrettelegge for tospråklig forvaltning i Røros kommune og i Trøndelag fylkeskommune, heter det i revidert budsjett.

Truet språk

Konkret betyr innlemmingen av Røros i forvaltningsområdet at innbyggerne skal sikres grunnleggende rettigheter vedrørende bruk av samisk, særlig i forvaltningsområdet for samisk språk.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) har hovedansvaret for samiske saker i regjeringen.

– Jeg er opptatt av å styrke og bevare sørsamisk språk og kultur. Jeg er derfor glad for at Røros nå blir en del av forvaltningsområdet for samisk språk, sier ministeren i en pressemelding.

Røros er blant kjerneområdene for sørsamisk språk, og blir nå én av tre kommuner hvor innbyggerne skal kunne bruke sørsamisk i kontakt med kommunen og kommunale tjenester. Sørsamisk er klassifisert som alvorlig truet på UNESCOs røde liste over truede språk og stod en periode i fare for å forsvinne.

Sametinget: – Fornøyd

Sametingsråd Henrik Olsen (NSR) synes dette er bra.

– Jeg er fornøyd med at Røros og Trøndelag er innlemmet nå. Sørsamisk trenger oppbakking og beskyttelse, og det kan man gjøre ved at kommunen og fylkeskommunen får mer ansvar. Vi forventer at det blir satt av fire millioner kr i 2019, sier Henrik Olsen til NRK.

Ellers er det få nyheter om samiske saker i budsjettet. Sametinget hadde håpet på at et annet prosjekt i Trøndelag kom med i revidert nasjonalbudsjett. I over 30 år er det blitt jobbet for at det skal bygges et nytt sørsamisk museum- og kultursenter på Snåsa.

– Vi hadde en forventning om oppstart av Saemien Sijte. Mye er klart allerede og fått godkjent byggeplanene. Alle tallene er gjennomgått. Den kunne godt kommet inn nå, men vi regner med at dette prosjektet kommer i gang ettersom dette er med i regjeringsplattformen, sier sametingsråd Henrik Olsen.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat