Hopp til innhold

Sexolog: – Vi samer har en tabu-kultur

Sexologen Ingunn Eriksen mener at samer har en kultur for å ikke snakke om sex og seksuell trakassering, og spesielt voksne kvinner prater lite om det.

Ingunn Eriksen

TAUSHET: Samer er oppdratt til å ikke snakke om seksualitet, og spesielt jenter, sier sexolog Ingunn Eriksen. Hun jobber med et prosjekt kalt «Samiske kvinner og seksuell helse» i et samarbeid med Stiftelsen Amathea og SANKS.

Foto: Kenneth Hætta

– Vi vet helt sikkert at det er #metoo i Sápmi, det viser forskning også. Men vi er opplært fra barndommen av at vi ikke skal snakke om seksualitet, man skal bare tie om det. Spesielt jenter er opplært sånn, forteller hun.

Ingunn Eriksen

IKKE KUN I SÁPMI: Sexolog Ingunn Eriksen mener at det ikke er kun i Sápmi hvor man ikke snakker om seksualitet og seksuell trakassering, det er også sånn ellers i landet.

Foto: Privat / NRK

Vi har tidligere fortalt at det er kun varslet inn seksuell trakassering i kun tre av 19 spurte samiske institusjoner og partier.

Eriksen som selv er same, mener at det ikke er kun i Sápmi hvor man ikke snakker om seksualitet og seksuell trakassering, det er også sånn ellers i landet.

– Nå må folk begynne å snakke om seksualitet og seksuell trakassering, for da skyves kanskje skammen bort fra offeret og vi får mer åpenhet. Man må ikke bære slikt inni seg og ha det vondt, sier tanaværingen.

Å varsle er å fremme seg selv negativt

Psykologspesialist Elisabeth Gerhardsen i Samisk nasjonalt kompetansesenter – psykisk helsevern (SANKS) mener at det å varsle er selv å bli stigmatisert, altså å selv bli merket som noe negativt.

Det handler om at det er små forhold. Når du da etterpå drar på butikken eller posten, så vet alle hva du har varslet om. Noen syns at du gjorde det riktige, noen føler at du har ført skam over dem, forteller hun.

Elisabeth Gerhardsen

OPPFATTES NEGATIVT: Psykologspesialist Elisabeth Gerhardsen i SANKS forteller at å varsle inn seksuell trakassering i Sápmi, er å selv bli merket som noe negativt.

Foto: Privat / NRK

Gerhardsen mener at varselet vil følge personen i hverdagen i mye større grad enn hos den øvrige befolkningen.

– Mange verger seg til å stå fram som svak og svekka, og i mange samiske miljøer er det vanskelig å formidle at du har vært et offer. Det blir fort som om du har latt deg utsette, enn at du er utsatt, forteller Gerhardsen.

Hvordan kan jeg som en helt vanlig same bidra til at vi bryter taushetskulturen?

– Jeg tror at man skal være åpen for å tenke at det skjer trakassering rundt deg, og ikke tenke at dette skjer ikke her. Og bidra til at folk snakker om seksuell trakassering overalt, på kafeen, på besøk og på jobb.

Videre forteller hun at hvis du hører om trakassering, ikke avgjør om du tror på det eller ikke.

– Ikke gå i fella og avgjør med engang "tror på, eller ikke tror på", men snakk om dette på et generelt basis. Da er det lettere for den som er trakassert å stå fram, sier psykologen.

Blant annet har Politimesteren i Finnmark sagt at samer snakker mer mellom linjene og med blikk enn den øvrige befolkningen.

Hvordan skal vi bryte taushetskulturen uten å ødelegge den samiske snakkemåten?

– Det blir en utfordring. Hvis vi skal endre taushetskulturen uten å snakke så må man bruke kroppsspråket til å si til vedkommende at det hun gjorde var bra og akseptabelt. Kanskje du kan gå bort til den utsatte og si at det var tøft gjort, eller du kan smile varmt eller nikke til personen i matbutikken slik at hun forstår at hun har støtte, sier Gerhardsen.

Men psykologen oppfordrer til å snakke med ungdommene, kollegaene og andre om hva som er greit og ikke greit.

Korte nyheter

  • LKAB háliida bissehit Ufuohtabána olmmošjohtolaga

    Les på norsk.

    Dán dálvvi leat máŋga toga geavvan badjel ruovdemađi, ja johtolat lea guhkit áigge bisánan Davvi-Ruoŧa málbmagávpoga Girona ja Davvi-Norgga Áhkánjárgga gaskka.

    Dál evttohit ruvkefitnodagat Gironis ja Bájilis, LKAB ja Kaunis Iron, bissehit olmmošjohtolaga Ufuohtabána ja Málbmabána doaibmanávccaid geažil.

    Dan čállá Fremover áviisa.

    Girona málbmarádjosat leat dievvan dálvvi maŋŋá, ja devdet 600 toga, čállá áviisa.

    LKAB-hoavda Jan Moström dadjá SVT:i ahte sii evttohit dán vai garvet olbmuid sirdit bággoluomuide. Seammás háliidit geahpedit buvttadeami Gironis. Álggos geahpedit sullii miljovnna tonnan jahkái.

    Et malmtog har sporet av Ofotbanen.
    Foto: Kjetil Moe
  • LKAB vil pause persontrafikken på Ofotbanen

    Denne vinteren har det vært flere avsporinger og lange perioder med stopp i trafikken på togstrekningen mellom malmbyen Kiruna i Nord-Sverige og Narvik i Nord-Norge.

    Nå foreslår gruveselskapene i Kiruna og Pajala, LKAB og Kaunis Iron, å sette persontrafikken på pause grunnet kapasiteten på Ofotbanen og Malmbanan.

    Det skriver avisen Fremover.

    Malmlagrene i Kiruna er nemlig fylt opp etter vinteren og mengden tilsvarer nå 600 fulle tog, ifølge avisen.

    LKAB-sjef Jan Moström sier til SVT at de foreslår dette for å unngå permitteringer av egne ansatte. Samtidig vil de redusere produksjonen i Kiruna.

    I første omgang reduserer de produksjonen med rundt en million tonn per år.

    Et malmtog har sporet av Ofotbanen.
    Foto: Kjetil Moe
  • Oppfordrer til boikott av sametingsvalget

    Til sommeren gjennomføres det nyvalg til Sametinget på finsk side. Valget fra i høst ble underkjent, fordi valgkomiteen fjernet flere personer fra Sametingets valgmanntallet før valget i høst.

    Professor Rauna Kuokkanen ved Lappi universitet oppfordrer til boikott av sametingsvalget på finsk side, som må gjennomføres på nytt til sommeren.

    – Ikke stem ved valget eller still opp som kandidat ved valget. Det er en måte å vise styrende organer med den finske stat i spissen, at vi ikke godtar at den finske stat og rettsapparatet blander seg inn i saker som angår oss samer, skriver Kuokkanen i en kronikk publisert i avisa Ávvir.

    Sametingspolitikere på finsk side er ikke enig i at boikott av valget er rett vei å gå.

    – Meget god og treffende analyse av Rauna Kuokkanen i denne saken, men jeg ønsker at folk stiller opp og stemmer ved valget. Det er vår måte å vise at vi bryr oss om samiske saker, sier sametingsordfører Piritta Näkkäläjärvi ved Sametinget på finsk side.

    Näkkäläjärvi får støtte fra flere andre sametingsrepresentanter som ikke ønsker noen boikott av sommerens nyvalg.

    – Vi må heller støtte opp om valget, for Sametinget er eneste måte å nå ut med våre samiske saker og utfordringer, sier sametingsrepresentant Asko Länsman.