Hopp til innhold

Sjamaner vil inn på budsjettet

– Vi er den beste medisinen mot kulturtyveri.

Isogaisa

BER OM PENGER: Isogaisafestivalen er arrangert hvert år siden 2010 i Lavangen i Troms. Bildet er fra arrangementet i 2016.

Foto: Mathis Eira / NRK

Ronald Kvernmo er daglig leder i Foreningen Isogaisa. Nå ber han om at festivalen med samme navn kommer inn på Sametingets faste budsjett.

– I dag er Isogaisafestivalen den eneste institusjonen som ivaretar og utvikler den åndelige delen av samisk kultur, skriver Kvernmo i et brev til Sametinget.

Vil kjempe mot «kulturtyveri»

750 000 kr er summen foreningen ber om via budsjettet.

Ronald Kvernmo som defineres som noaidi (norsk oversettelse: den som ser), sier festivalen også er den beste medisinen mot kulturtyveri.

– Det irriterer oss at en del utgir seg for å være samiske sjamaner. Mange ikke-samer lager tilbud som for oss framstår som bløff. Mitt poeng er at det er vi selv som må gripe fatt i dette slik at utenforstående ikke får skade en viktig del av den samiske kuluren, sier han til NRK.

– Må ha godkjenning

Kvernmo sier det imidlertid er vanskelig å lage en ordning som kan godkjenne hvem som kan definere seg som samisk sjaman.

– Det finnes en hel del norske selvutnevnte noaidier som blant annet tilbyr sine tjenester på nett. Så enkelt er det imidlertid ikke. I det samiske samfunnet må personen først ha en godkjenning fra slekta si, og ingen kan heller utnevne seg selv til noaidi, sier han.

Nå håper Kvernmo at Isogaisafestivalen kan bidra til å bremse det han kaller kulturtyveri. Ifølge ham hadde politikerne på Sametinget forståelse for dette.

– Vi jobber seriøst med å utvikle samisk sjamanisme og åndelighet. Dette er en del av vår kulturarv, sier han til NRK.

Isogaisafestivalen er arrangert hver sommer siden 2010 i Lavangen. I fjor deltok omalg 300 personer.

Sametinget: – Vil vurdere seriøst

Sametingsråd Henrik Olsen (NSR) sier de vil vurdere søknaden fra foreningen seriøst.

– Isogaisa har vist overlevelsesevne i mange år. Foreningen er en av de som vaker for å komme inn som fast post på budsjettet. Som alle andre må også de gjennom en grundig vurdering av vår fagavdeling. Sametingsrådet starter arbeidet med neste års budsjett i løpet av høsten, og etter at forslaget til statsbudsjettet er klart, vil vi foreta de endelige vurderingene, sier han til NRK.

Olsen sier Isogaisa fyller et rom som andre institusjoner ikke er inne i.

– Riktignok er ikke foreningen den eneste som ivaretar samisk åndelighet. Vi har kirkelige organisasjoner og institusjoner som jobber med dette. Men akkurat innenfor dette feltet er Isogaisa ganske enestående som er en del av vår kultur og historie, sier sametingsrådet.

Ronald Kvernmo

LEDER: Ronald Kvernmo er daglig leder i Foreningen Isogaisa.

Foto: Mathis Eira / NRK

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK