Hopp til innhold

– Bildene viser hvem jeg er

Charles Petterson ville unngå det oppstilte bildet. Derfor ba han datteren Elen Kristine gjøre noe hun liker.

Elen Kristine Petterson

GLEDE: – Jeg synes det var artig selv om vi brukte en time på fotograferingen, sier Elen Kristine Petterson fra Nesseby. Hun ble konfirmert humanistisk i vadsø nylig.

Foto: Charles Petterson / Privat

– Ofte står konfirmanten ute i naturen når det skal tas bilder. Jeg fikk en idé om å fotografere Elen Kristine i situasjoner som også viser hobbyen hennes. Hun går nemlig på ski, men ettersom det ikke er skiføre passet det bra med rulleski. Og kombinasjonen kofte og rulleski er jo litt spesiell, forklarer han.

Nessebyjenta Elen Kristine (15) ble konfirmert humanistisk i Vadsø. Etter feiringen tok pappa Charles bildene som for alltid blir en del av familiens minner.

Elen Kristine Petterson

BLINKSKUDDET: – Ta mange bilder. I denne situasjonen tok jeg omlag 30 bilder av Elen Kristine, og et ble godt, forteller Charles Petterson.

Foto: Charles Petterson / Privat

– Viser hvem jeg er

I hele landet er det nå tid for konfirmasjoner. Mor, far, foresatte, bestemor og bestefar og gudforeldre står klar med kameraer av ulike slag.

NRK har bedt hobbyfotograf Charles Petterson (48) og yrkesfotograf Torgrim Halvari (53) dele noen tips som kan gi bedre bilder.

– Det var viktig at hun følte seg komfortabel, og det gjør Elen Kristine når hun trener og er i bevegelse, sier Charles.

I omlag en time på kvelden tok han bilder.

– Jeg synes det er best fotolys om kvelden. Alternativet er tidlig morgen. I skarpt sollys midt på dagen er det vanskeligere å få gode bilder. Et annet tips er å ta mange bilder. Jeg tok omlag 30 bilder da hun gikk på rulleski, og et av disse ble godt, sier han.

Selv synes hovedpersonen det var artig å jobbe sammen med pappa.

– Det ble etter hvert litt kaldt. Bildene ble veldig fine og jeg synes de viser hvem jeg er, sier Elen Kristine til NRK.

Jakob Oftebro

NATURLYS: Dette bildet av skuespiller Jakob Oftebro tok Torgrim Halvari i naturlys. – Å ta bildet fra en 40-50 graders vinkel kan få ansiktet til å se mer spennende ut, sier fotografen. Oftebro hadde en av hovedrollene i NRK-serien Monster som ble spilt inn på Varangerhalvøya.

Foto: Torgrim Halvari

– Leke seg foran kamera

Fotograf Torgrim Halvari har tatt tusenvis av portrettbilder. I forbindelse med feiring av 100-årsjubileet av samenes første landsmøte, fotograferte han 100 samer fra fire land .

– Å ta gode portretter handler ikke bare om å «ta bilder». Det handler om å få modellen til å føle seg vel foran kamera slik at han eller hun ser godt ut på bildet. Snakk hele tiden med den du portretterer, sier finnmarkingen til NRK.

I likhet med Charles Petterson trekker han fram tiden.

– La den du fotografere «leke» seg litt framfor kamera. Følg med at du hele tiden stiller skarp. La autofokuspunktet være rettet mot øyet på den du fotograferer, sier han.

Fotografen sier lyset betyr alt.

– Direkte sollys vår største fiende. Er det delvis overskyet, så vent til skyen kommer framfor solen og bruk den som en stor «softboks».

  • Les også:

Halvari fraråder bruk av blits.

– Det eneste blitsen duger til er om du må ta bildet av en person som har solen i ryggen. Blitsen vil kompensere for det skarpe lyset slik at ansiktet lyses opp, sier han.

Og så er det bare å knipse i vei.

Her er flere tips:

Eirik Volent gir deg fototips

Korte nyheter

  • Beitekrise i Karasjok - skuterløyper stengt

    Kriseberedskapsutvalget har erklært beitekrise i store deler av Karasjok. På grunn av dette er flere skuterløyper stengt, skriver Karasjok kommune på sin nettside.

    Løype 5 mellom Láŧevuovdi og Guovžilbohki og løype 17 Badjenjárga til Dákteroavvi stenges midlertidig.

    Løypa stenges fram til 8. april av hensyn til reindriften.

    Karasjok kommune kan stenge skuterløyper etter kommunal forskrift om snøskuterløyper § 7.

    Beitekrisen har rammet flere distrikt i Nordland, Troms og Finnmark, og har så langt berørt i overkant av 60.000 rein.
    Foto: Landbruks- og matdepartementet
  • Dieđihit eambbogo 30 goddon Israelea falleheamis Syriijas

    Siviila olbmot ja soalddáhat galget leat goddon israelalaš áibmofalleheamis Syriijas, syriijalaš eiseválddiid dieđuid mielde.

    Eanetgo 30 olbmo galget dieđuid mielde goddon.

    Dieđuid mielde galgá Israel fallehan Aleppo gávpoga mannan ija diibmu 01.45 báikkálaš áigge.

  • – Alimus Hálddahusriekti bággeha ii-sápmelaččaid Sámediggái 

    Sámiráđi ságadoalli Áslat Holmberg oaivvilda, ahte Suoma Alimus Hálddahusriekti (AHR) badjelgeahččá sámi álbmoga.

    – AHR lea ođasmahttán mearrádusaid, mat leat gávnnahuvvon rihkkut sápmelaččaid vuoigatvuođa friddja politihkalaš ortniiduvvamii, oaivvilda Holmberg.

    AHR lea mearridan, ahte mannan čavčča sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Riekti lea gieđahallan badjel čuođi sámediggeválggaid válgalogahallama ja válgabohtosa guoski váidaga.

    – AHR fas bágge Sámedikki dohkkehit 72 ii-sápmelačča ižas jienastuslohkui. Ná áitá Sámedikki legitimitehta sápmelaččaid ovddastanorgánan, cuiggoda Holmberg.

    Aslak Holmberg
    Foto: Piera Heaika Muotka / Sámiráđđi