Hopp til innhold

Må avlive hester på grunn av fôrkrisen

Tørken i sommer har gjort det vanskelig å få tak i grovfôr, og mangedoblede priser gjør at flere hesteeiere ikke har råd til å beholde hestene sine. – Aldri opplevd lignende krise, sier slakter.

Hester

Mange hesteeiere må avlive hestene sine fordi de ikke får tak i, eller ikke har råd til, grovfôr til dyra. Ingen av hestene på bildet står i fare for å bli avlivet.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Den siste måneden har det vært omtrent daglige henvendelser fra fortvilte hesteeiere som ikke vet hva de skal gjøre, og grunnen er jo den tragiske tørken, sier slakter Jens Eide i Lillesand.

For det er ikke bare bøndene som sliter etter den tørre sommeren. Mangelen på grovfôr til dyr går også hardt ut over dem som driver med hest.

– Når det ikke er mat til dyra som de er glad i så blir det jo vanskelig og krevende, fortsetter Eide.

Jens Eide

Slakter Jens Eide i Lillesand får omtrent daglig telefoner fra fortvilte hesteeiere som ikke ser annen utvei enn at de må avlive hestene sine.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Aldri opplevd lignende krise

NRK er kjent med at minst to hesteeiere på Sørlandet allerede har valgt å avlive hesten sin på grunn av fôrkrisen, og kjenner til ytterligere tre hesteeiere som har bestemt seg for det samme. En rideskole i Vestfold har måttet legge ned på grunn av fôrmangel, ifølge ReAvisa.

Eide forteller at han aldri har opplevd en lignende krise.

– Det er jo så tragisk, det er så krevende, og bøndene som skal levere de andre dyrene, leverer jo de langt tidligere enn de skal, fordi de ikke er slaktemodne. Men når det ikke er mat nok, så må de slaktes. For hesten er det en annen utfordring, fordi det er et kjæledyr som gjør at det er en venn på en helt annen måte, sier slakteren.

Mangel på grovfôr

En vanlig hest spiser cirka ti kg grovfôr, det vil si tørt høy eller ensilasj-høy fra rundballer, i døgnet, men i sommer har mange leverandører ikke klart å levere det de vanligvis pleier.

Det fikk Linn Elisabeth Eidsaa smertelig erfare i mai, da hennes leverandør plutselig var tom. Hun forteller om en sommer full av bekymring for at hun ikke vil klare å skaffe nok mat til sine 40 hester.

– Jeg har vært i telefonen hver dag hele sommeren for å se om jeg kan få tak i noe som kan brukes, forteller Eidsaa, som er daglig leder på Epona Ryttersenter i Kristiansand.

Linn Elisabeth Eidsaa

Linn Elisabeth Eidsaa har hver dag i hele sommer ringt rundt for å prøve å skaffe mat til hestene sine. I løpet av de siste dagene har hun trolig klart å skaffe nok fôr til gjennom vinteren.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Legger ut hestene sine for billigsalg

Eidsaa har i løpet av de siste dagene trolig klart å skaffe nok fôr til hestene gjennom vinteren, men den store etterspørselen har ført til at prisene er mangedoblet.

Hun har sett at mange nå legger ut hestene sine for billigsalg, og hun har forståelse for dem som må ta den tunge avgjørelsen med å avlive hestene.

– Alle vil jo helst at dyrene skal få leve, men hvis man ikke får tak i mat er det jo et bedre valg enn å la de sulte.

Frøhøy

Vanlig pris for tørt høy er 3–4 kr/kg pluss moms. I sommer har Eidsaa hørt om hesteeiere som har vært så desperate at de har kjøpt for 18 kr/kg. – Det er jo en firedobling av prisen, og da skjønner jeg godt at mange ikke har råd til det.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,87 kr
Dyrest kl. 20 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 3,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,4 kr En vask
  • Varmeovn 0,9 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %