Hopp til innhold

12 personer mistenkt i skiskyttersaken

Saken rundt IBU-president Anders Besseberg vokser. Østerriksk politi opplyser nå at totalt 12 personer er mistenkt for enten dopingbedrag eller korrupsjon. Noen av disse kan være utøvere.

Anders Besseberg

NORSK SKISKYTTERPRESIDENT: Anders Besseberg har vært president i det internasjonale skiskytterforbundet i over 20 år. Nå er han under etterforskning.

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

10 av de 12 er mistenkt for det politiet kaller doping-bedrag, og to for korrupsjon. Det opplyser Ingrid Maschl-Clausen, pressekontakt i Østerrikes svar på Økokrim (Wirtschafts- und Korruptionsstatsanwaltschaft).

Forrige uke ble det kjent at østerriksk politi etterforsker både doping, korrupsjon og bedrag innad i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Norske Anders Besseberg, som har vært president i forbundet i en årrekke, er mistenkt og under etterforsking i saken. Også IBUs generalsekretær Nicole Resch har vært inne til avhør.

Nå viser det seg altså at mistanken retter seg mot totalt 12 personer.

Mistenker utøvere

Det er ikke kjent hvem alle er, eller hvilken nasjonalitet de tilhører, men østerriksk politi har tidligere opplyst at både russiske idrettsutøvere og idrettsledere er blant de som etterforskes i saken.

Det er allerede kjent at Besseberg er mistenkt for økonomisk kriminalitet.

BIATHLON-WORLD-AUT-DOPING

Nicole Resch, generalsekretær i IBU, er involvert i saken.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Politiet vil ikke kommentere om alle de 12 har vært inne til avhør.

Saken handler om at Økokrim i Østerrike mistenker at noen i IBU har mottatt penger for å skjule positive dopingsaker.

– To av personene er kun mistenkt for korrupsjon. Mistanken går på at de mottok bestikkelsespenger for å ikke gjøre sin profesjonelle plikt (som ville vært å reagere ordentlig på dopingmistanke), skriver Maschl-Clausen i en e-post til NRK.

Etterforskningen er knyttet til skiskyting-VM i 2017, mens korrupsjonsanklagene går tilbake til 2012. Etterforskningen startet rett før årsskiftet. Det internasjonale antidopingbyåret WADA bistår politiet i etterforskningen.

Det ble gjennomført fire politirazziaer forrige uke. Den ene var hjemme hos Anders Besseberg, og en av de andre var i IBUs lokaler i Salzburg.

Maschl-Clausen opplyser at politet har hentet inn såpass mye bevismateriale at det trolig vil ta flere måneder før de kan fortelle om resultatet av ransakelsene.

Besseberg avviser påstandene

Man etterforsker spesielt om russiske skiskyttere var dopet under VM i Hochfilzen i Østerrike i fjor, og dermed mottok premiepenger de ikke skulle hatt.

Besseberg har blankt avvist alle påstandene om at han skal ha vært involvert. Den norske IBU-presidenten anklages blant annet for å ha skjult 65 dopingsaker siden 2011.

– Det stiller jeg meg helt uforstående til. Jeg har ikke mottatt hverken ei krone, en euro eller en dollar fra noen russer, sa Besseberg til NRK forrige uke.

Franske Le Monde skal ha fått tak i WADA-rapporten som antyder at IBU fikk betalt for å skjule russisk doping, og at den delvis baserer seg på opplysninger fra den kjente dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Det bekrefter også Rodtsjenkov i en offisiell uttalelse.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal