Hopp til innhold

30.000 kinesere skal se Klæbo sprinte i 20 varmegrader: – Potensielt stort marked

Federico Pellegrino og Lucas Chanavat mot en hær av nordmenn, anført av Johannes Høsflot Klæbo. Det skal sette langrenn på kartet i verdens største land.

Skiløpere i Kina

PÅSKEFØRE: I 20 varmegrader skal norske langrennsstjerner, med Johannes Høsflot Klæbo (nr. 3 f.h.) vise kineserne hva langrenn er.

– Kina er et potensielt stort marked for langrenn, og jeg tror alle har å tjene på at vi får med kineserne. De satser stort mot OL Beijing i 2022, og da tror jeg dette kan være en god start på å få med Kina på verdensnivå.

Det sa Johannes Høsflot Klæbo under verdenscupavslutningen i Falun sist helg. Fredag ankom han Yanàn.

Der skal han lørdag gå en sprint FIS-rennstatus. Likevel blir det ikke noe vanlig FIS-renn.

Det kan bli et show uten like.

Går i shorts

– Det var over 20 grader da vi var ute og trente, så her går vi i shorts. De har laget en løype på rundt 1,4 kilometer, og det sies at det skal komme rundt 30.000 tilskuere, sier Anders Byström til NRK på telefon fra Kina.

Han er trener for det norske rekruttlandslaget i langrenn, og hele laget er på plass for å gå rennet.

Det samme er altså flere norske eliteløpere: Johannes Høsflot Klæbo, Eirik Brandsdal, Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Taugbøl.

Klæbo møter sin aller tøffeste rival i sprint fra verdenscupen, regjerende verdensmester Federico Pellegrino fra Italia. Også den franske supersprinteren Lucas Chanavat er på plass.

På kvinnesiden er sveitsiske Laurien van der Graaf, men to verdenscupseirer denne sesongen, det største navnet.

Sprintløypa i Yanàn

BRUN SNØ: Slik ser sprintløypa i Yanàn ut dagen før rennet.

Foto: Anders Byström

Populær Klæbo

De norske rekruttløperne har allerede vært på skolebesøk for å vise fram langrennssporten. Anders Bystöm legger ikke skjul på at langrenn er fremmed – og eksotisk – i Kina.

Men én langrennsløper vet også kineserne hvem er. Johannes Høsflot Klæbo hadde så vidt kommet fram før autografjegerne dukket opp.

– Klæbo kom for et par-tre timer siden og har vært ute på trening. Han er stjerne her borte også. Det var en gutt som kom med bilde av Klæbo på trøya og var helt over seg da han fikk autograf, sier Byström.

Om kineserne får se Klæbo vinne, er mer usikkert. Som verdenscupfinalen i Falun viste, er det en sliten OL-konge som er ute på tur.

– Det var litt usikkert om Klæbo skulle dra, han har vært sliten, men nå er han her, sier Byström.

– Sydenfølelse

Eirik Brandsdal har allerede vært i Kina noen dager.

– Vi forflyttet oss fra Beijing til Yanàn i går. I Beijing gjorde vi som de fleste turister, tenker jeg. Vi besøkte olympiaparken, den forbudte by og silkemarkedet. Vi hadde også en morsom kveld på karaoke, skriver Brandsdal.

Nå er det sportslig fokus:

– I dag testet vi løypa. Imponerende bra med tanke på været. Da jeg kom ut av flyet i går, fikk jeg sydenfølelsen, melder Brandsdal.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal