Hopp til innhold

– En trener som er nådeløs og samtidig far, er kanskje ikke en god kombinasjon

BERLIN (NRK): Brutal, nådeløs, kompromissløs - og likevel hundre prosent velmenende. Sønnene sier det er helt nødvendig at Gjert Ingebrigtsen er som han er.

VM i friidrett i London

KREVENDE ROLLE: Jakob Ingebrigtsen har blitt trent av faren gjennom tenårene. Det har nå tatt 17-åringen helt til fredagens EM-finale på 1500 meter.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Gjert, han er … en veldig brutal type, sier Jakob Ingebrigtsen når han får spørsmål om å beskrive sin far.

Gjert Ingebrigtsen er, med sine rappe kommentarer, strenge beskjeder og lidenskapelige tilstedeværelse, blitt omtrent like kjent som sine tre løpende sønner. Mange har lagt merke til den spesielle dynamikken i familien.

Før EM-finalen på 1500 meter fredag kveld, hvor alle tre skal løpe, forteller sønnene nå hvordan det er å ha 52-åringen som både trener og far.

Han jobber veldig hardt for å få oss til å legge ned arbeidet som skal til. Han legger veldig godt til rette for at vi skal lykkes, og han, sammen med oss, har funnet en bra plan som funker til nå, så han er nådeløs for å nå de målene vi har satt oss, sier Jakob.

– Hvordan er det å ha en nådeløs trener som også er din far?

– En trener som er nådeløs og samtidig en far, er kanskje ikke en veldig god kombinasjon. Men vi får det til å funke, selv om det er fordeler og ulemper med det. Rent sportslig er det ofte bra, og det kommer gode diskusjoner fra det, og som regel gode resultater også, sier Jakob.

17-åringen er smått sensasjonelt allerede så god at mange mener han kan vinne når han fredag løper sin første finale i et seniormesterskap på 1500 meter. Mye takket være farens treningsregime.

NM i friidrett innendørs 2018 i Bærum Idrettspark.

Jakob, Filip, Henrik og lillesøster Ingrid satser alle på løping, og får god støtte av mamma Tone og pappa Gjert.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Veldig engasjert

Gjert Ingebrigtsen er i stor grad selvlært, og begynte å lese seg opp og finne gode rådgivere på løpetrening da han skjønte at de eldste barna, spesielt Henrik, hadde et talent litt utenom det vanlige.

I dag er det liten tvil om at han fant en god oppskrift.

– Hva legger du i at han er nådeløs?

– Ja, vi kan enkelt og greit si at han ikke bryr seg om så mye annet enn det sportslige når det kommer til oss. Vi lever som toppidrettsutøvere 24/7, og da må vi gjøre alt som skal til for å bli best uansett hva det er, og det er han veldig obs på, forklarer Jakob.

Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen er tilbake for fullt etter en lengre skadeperiode, og er spent på hvor han står når han skal løpe mot de aller beste i EM-finalen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Storebror Henrik humrer når han får høre lillebrorens beskrivelse av faren.

– Ja, jeg er enig i det. Han er brutalt ærlig og vil ha kompromissløs satsing for å være best. Han er veldig på. Veldig engasjert. Og han snakker rett fra levra. Det er vel Gjert oppsummert, sier 28-åringen.

For det bør nok ikke misforstås når sønnene beskriver faren som brutal og nådeløs. Det er noe de selv ønsker at han skal være.

– Gjert på godt og vondt

Gjennom dokumentar-serien «Team Ingebrigtsen» har publikum fått et innblikk i hvordan familien jobber og lever sammen.

Det har etter hvert blitt mange sekvenser hvor seerne har fått se hvordan trener-pappaen ønsker disiplin - og forklart at det gjør han fordi sønnene selv ønsker at han skal hjelpe dem til å bli best mulig.

Farens engasjement har gjort ham til en populær figur, og dette engasjementet har vært synlig også under EM i Berlin:

Gjert Ingebrigtsen var lidenskapelig til stede på tribunen da sønnene løp semifinale.

– Gjert som trener er veldig systematisk, og han analyserer alt. Av og til kan de analysene føre til litt feil konklusjon, men stort sett har de analysene og det arbeidet han har gjort gjennom mange år før til at vi nå har profesjonaliteten vi har, sier Filip Ingebrigtsen.

Familiens 25-åring er storfavoritt på 1500 meter i EM. Han takker sin far for hvordan han nå har nådd verdenstoppen, etter at de tidlige årene av karrieren ble preget av skader og sykdom.

– Jakob kaller ham brutal?

Friidretts-EM: Filip Ingebrigtsen etter kvalifiseringen på 1500 meter

Filip Ingebrigtsen falt og slo seg under semifinalen, men hadde likevel ikke særlig problemer med å ta seg til EM-finalen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Ja, men det er mange andre egenskaper han har også. Han er Gjert på godt og vondt. Han har mye som andre trenere bare kunne drømt om, sier den regjerende europamesteren, og understreker:

– Gjert har vært alfa omega for min suksess på friidrettsbanen. Helt klart.

– Uenige HELE tiden

At Gjert Ingebrigtsen snakker fra levra, fikk man et eksempel på senest etter semifinalen på 1500 meter i EM. Da var faren såpass misfornøyd med måten Filip jublet for finaleplass, at han etterpå varslet alvorsprat. Han fryktet sønnene kunne komme til å bli oppfattet som cocky.

Også på hjemmebane er det ofte uenigheter, kan Henrik Ingebrigtsen avsløre.

– Vi er uenige nesten hele tiden. Om livsstilsting er vi uenige HELE tiden. Om sportslige ting er det kanskje femti prosent av tiden, sier han lattermildt.

NM friidrett 2017.

Til vanlig jobber Gjert Ingebrigtsen som sjef for logistikk i et selskap, men hverdagen handler vel så mye om å organisere logistikken rundt sønnene.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier det bare er å la seg imponere av hvordan Ingebrigtsen sjonglerer rollene som far og trener.

– Det er krevende. Vi ser settinger hvor foreldre trener barna sine og det ikke fungerer i det hele. Det er en balansegang, og han må jo gi dem egentid der de får være seg selv, være privatpersoner med kjærester og venner. Men det er her jeg tror den logistikk- og strukturhjernen til Gjert kommer inn, sier Rodal, og sikter til Ingebrigtsens sivilie jobb som sjef for logistikkplanlegging hos Ahlsell Norge.

Brutalitet og nådeløshet er normalt negativt ladede ord, men ikke i denne sammenhengen, mener Rodal.

– Jeg kjenner mange toppidrettsutøvere, og blant de aller, aller beste er det én ting som går igjen, og det er struktur. Det er alfa omega å jobbe etter en god plan. Og å legge til rette for den planen, er det Gjert er så god på, tror jeg, sier Rodal, som selv ble olympisk mester på 800 meter.

– Så brutaliteten og nådeløsheten her er gjort med kjærlighet?

– Helt klart, sier Rodal.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal