Hopp til innhold
Kommentar

«Hesten» og «pusekatten»: Spissene som ikke trenger å score

Finaleklare Roberto Firmino og Karim Benzema er sjeldne typer: De er spisser som ikke trenger å score mål.

Karim Benzema

VIKTIG BRIKKE: Karim Benzema er blitt en av Real Madrid-manager Zinédine Zidanes mest betrodde menn.

Foto: Christof Stache / AFP

Karim Benzema bør ikke starte for Real Madrid mot Liverpool i mesterligafinalen lørdag kveld. Faktisk burde han ikke en gang være med i troppen.

I hvert fall ikke om man ser på tallene. Den franske spissen har scoret fem mål på 32 ligakamper denne sesongen, som er skandaløst når man spiller på et lag som har funnet nettet 94 ganger. Benzema har regelmessig blitt buet av sine egne fans.

Champions League - Liverpool Training

STRÅLER: Roberto Firmino er absolutt klar for mesterligafinalen mot Real Madrid.

Foto: Carl Recine / Reuters

Men han vil nesten garantert starte i finalen. Og så nylig som i september ble han gitt en ny fireårskontrakt – i en alder av 29 år.

– Jeg kommer alltid til å forsvare Benzema, sier Real Madrid-trener Zinédine Zidane.

– Han leverer alltid

Faktisk har Real Madrid ryddet unna andre spillere for at Benzema skal få plass på topp. Gonzalo Higuaín forlot klubben i 2013, før han slo til i Serie A. I fjor kvittet Real Madrid seg med Álvaro Morata, som da var Spanias førstevalg på topp.

Dette til tross for at Morata hadde scoret oftere enn Benzema sesongen før.

Også Liverpool har kastet spillere på dør for å kunne bruke en spiss som ikke scorer spesielt mye. Liverpool-trener Jürgen Klopp liker Roberto Firmino så godt at han har solgt storkjøpet Christian Benteke og lånt ut Daniel Sturridge. Denne sesongen har Firmino notert seg for 15 mål på 37 ligakamper, langt mindre enn Premier League-profiler som Harry Kane (30 mål) og Sergio Agüero (21 mål).

– Roberto leverer alltid, skryter Klopp.

Og som Benzema vil Firmino starte finalen. Grunnen er den samme som for Benzema: Fordi han er den viktigste støttespilleren til lagets storscorer.

Firmino Klopp

FAVORITT: Jürgen Klopp tar et godt tak rundt Roberto Firmino etter seieren mot Manchester City i kvartfinalen i mesterligaen.

Foto: Anthony Devlin / AFP

Uvanlige roller

Det pleier ikke å fungere slik. Som oftest er det ballvinnerne som gjør grovarbeidet, slik at spissene kan score og ta æren. Men i Kiev er det spissene som vil være de usynlige heltene.

Og rampelyset vil falle på vingene.

Liverpools Mohamed Salah hamret inn 32 ligamål denne sesongen, mens Real Madrids stjerne Cristiano Ronaldo endte opp med 26. Duoen scorer ikke bare mye fordi de er kliniske, men fordi de spiller i systemer som er skapt for at de skal få så mange sjanser som mulig.

I Liverpool har Salah skutt 4,4 ganger per 90 minutter i ligaen. Firmino ligger på 2,7.

I Real Madrid har Ronaldo et snitt på 7 skudd per 90 minutter; Benzema har beskjedne 2,6.

Det er uvanlig å se slik tall fra spissene. Men så har også Firmino og Benzema alltid vært litt uvanlige som spillere.

LES OGSÅ: Slik har Salah blitt ustoppelig

Hva er Firmino?

Benzema har for eksempel vært en spiss uten «killerinstinkt». Kritikerne hevder at han verken er nådeløs eller aggressiv nok. Benzema kan faktisk virke sløv og passiv.

I hvert fall ifølge José Mourinho.

Da Mourinho trente Real Madrid mellom 2010 og 2013, roterte han mellom Benzema og Higuaín. Higuaín var mer Mourinhos type – mer lidenskapelig, mer varmblodig – men da spissen ble skadet sent i 2010, sa Mourinho at han nå var tvunget til å bruke Benzema.

– Hvis man skal ut på jakt og ikke har en hund, må man ta med katten. Man kan ikke dra på jakt alene, sa Mourinho.

Det var litt av en sammenligning. Siden har Benzema vært kjent som «katten».

Fem år senere ble Firmino kjøpt av Liverpool, uten at folk helt visste hva han var. Var han indreløper? Ving? Playmaker? Før noen fikk bestemt seg, kom Klopp og sa at han ikke var noen av delene – Firmino var spiss. Det fikk enkelte til å klø seg i hodet, spesielt fordi Klopp hadde Benteke og Sturridge.

– Jeg tror de savner en målmaskin i boksen, sa den tidligere Liverpool-spilleren Paul Ince.

Benzema og Zidane

DUO: Karim Benzema jubler sammen med Zinédine Zidane etter en scoring i mesterligaen.

Foto: Jack Guez / AFP

Verdensklasse hver dag

Nå har imidlertid Benzema og Firmino hatt faste plasser i flere år. Benzema har hatt det siden Mourinho dro i 2013, men har aldri hatt en trener som beskytter ham så mye som Zidane gjør.

Og slik beskriver Klopp sin angrepstrio:

– Mo Salah: Verdensklasse, men ikke hver dag. Sadio Mané: Verdensklasse, men ikke hver dag. Roberto Firmino: Verdensklasse, omtrent hver dag.

Rollene Benzema og Firmino har, gir lagene fordeler. Duoen beveger seg mye, enten dypt i banen eller ut på kant, noe som kan dra motstanderen ut av posisjon. De binder opp forsvarere og skaper rom for andre. Dette gjør at Ronaldo og Salah kan løpe inn i boksen fra kant, noe som gjør dem vanskeligere å markere enn om de hadde startet fra sentral posisjon.

Både Benzema og Firmino skaper også flyt i angrepet. Begge slår flere pasninger per kamp enn det Ronaldo og Salah gjør.

Her er spesielt Benzema god.

Ronaldos beste venn

benzema ronaldo

SAMARBEID: Karim Benzema med Cristiano Ronaldo og Toni Kroos.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

Benzema vandrer nemlig enormt mye, spesielt ut på kant, noe som er verdifullt når Real Madrid møter lag som ligger dypt. Ofte vil Ronaldo styrte inn i boksen og vente på innlegg, mens Benzema kombinere med backene. Dette forklarer hvorfor Benzema ikke skyter så ofte.

Det forklarer også hvorfor han har 10 målgivende pasninger i La Liga, mest av samtlige spillere i Real Madrid.

Mange gir Benzema en del av æren for at Ronaldo har scoret så mye, så lenge. En av dem ser ut til å være Ronaldo selv. Da Real Madrid slo Alavés 4–0 i februar, takket Ronaldo nei til et potensielt hattrick ved å la Benzema ta en straffe.

For sin del fnyser Zidane når pressen spør ham om Benzemas individuelle målstatistikk.

– Jeg liker det Karim gjør for laget. Dette er et lagspill, sier Zidane.

Trio

VERDENSKLASSE-TRIO: Sadio Mané, Mohammed Salah og Roberto Firmino.

Foto: Phil Noble / Reuters

Rivjern på topp

Klopp vil nok si det samme om noen spør ham om Firmino. Som Benzema har Firmino en funksjon som playmaker. Men det som gjør ham virkelig spesiell, er arbeidskapasiteten.

Liverpools spill er basert på å presse høyt og aggressivt. Det var slik de slo Manchester City i kvartfinalen, og det er slik de vil prøve å rive opp Real Madrids pasningsspill. Men skal det virke, må tonen settes idet spissen – altså Firmino – går i press.

Denne sesongen har Firmino stått bak 2,1 taklinger per 90 minutt i ligaen. De fleste spisser ligger rundt 0,5. Det er derfor Klopp sier at han i praksis aldri spiller dårlig.

– Om han sliter med teknikken, jobber han i det minste som en hest, sier Klopp

Så om Firmino ikke finner nettet i Kiev, vil nok Klopp gi blaffen så lenge noen scorer. Fotball, som Zidane sier, er tross alt et lagspill

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal