«Norsk» robot var Everton-maskot

Ei banebrytande norsk oppfinning gav i kveld for første gong ein multihandikappa fotballtilhengar sjansen til å vere maskot i ein fotballkamp.

Bilder fra TV2 Sport Premium

AUGE OG ØYRE: Roboten som Everton-kaptein Phil Jagielka her ber inn på bana, gjer at Jack McLinden kan sitje i rullestolen sin og likevel vere kveldens maskot. Roboten AV1 er ei norsk oppfinning (Video frå TV 2 Sport Premium)

Roboten AV1 gav 14 år gamle Jack McLinden sjansen til å vere maskot for favorittlaget sitt Everton i kampen mot Newcastle i kveld.

Jack er lenka til rullestolen og får ikkje går på kamp sjølv. Men AV1 gav han sjansen til å representere Everton ved opninga av kampen.

Derfor bar kaptein Phil Jagielka med seg roboten då laga entra Goodison Park.

– Vi er overlukkelege over å kunne gi Jack denne opplevinga, og gi han eit minne for livet, seier Scott McLeod i Everton.

AV1 er utvikla av det norske selskapet No Isolation og lansert for knappe to år sidan. Selskapet med utviklar Karen Dolva i spissen fekk hjelp frå både Sunnaas sjukehus, St. Olavs hospital og Universitetet i Oslo.

Utvikla for undervisning

AV1

AV1: Slik ser den norsk-utvikla roboten ut

Hovudføremålet er å gi sjuke barn sjansen til å sende «auge og øyre» til skule og klasserom når dei ikkje sjølve har høve til å vere til stades.

Det er denne oppfinninga som Everton no har teke i bruk for å gi fans som Jack McLinden sjansen til å oppleve ein kamp som om han var til stades. Eller å vere maskot, for første gong i verdshistoria.

Roboten som Jagielka bar med seg ut på bana er 27 centimeter høg og veg 1 kilo. Batteriet skal halde i åtte timar, eller ein skuledag, ifølgje dinside.no.

– Vi trur denne roboten kan bli til enorm hjelp for barn med komplekse behov, og som ikkje kan vere til stades der dei ønskjer, seier Colin Dyer, leiar av Wellchild, den nasjonale velferdsorganisasjonen for alvorleg sjuke barn og familiane deira.

Jack kunne juble for tre poeng

Everton svara med å gi Jack McLinden ein hyggeleg kveld. Laget slo Newcastle 1-0 etter ei scoring av Theo Walcott seks minutt etter pause. Newcastle-forsvarets forsøk på avklaring var dårleg, og Walcott kunne smelle ballen i nettaket.

Kampen var sjansefattig og lite innhaldsrik. Newcastle pressa sterkt mot slutten mot slutten, og 40 sekund på overtid av overtida måtte Everton redde det som kunne blitt sjølvmål heilt inne på streken. Men alle poenga gjekk til Everton.

• Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

Britain Soccer Premier League
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

Nedregotten og Skaslien
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.