Hopp til innhold

Askar om rasisme i fotballen: – Folk prøver å feie det under teppet

Amin Askar (32) har selv opplevd rasisme på fotballbanen. Nå takker han Adama Diomande som satte temaet på dagsorden.

Eliteserien fotball 2018: Sarpsborg - Stabæk.

TAKKER «DIO»: Amin Askar mener det er viktig at Adama Diomande tar opp rasismedebatten.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Folk prøver bare å feie det under teppet og går videre, uten at det skjer en debatt rundt det. Da slipper man ubehagelige samtaler, sier Amin Askar som selv har opplevd rasisme i fotballen.

Sarpsborg 08-spilleren er full av lovord om Adama Diomande, som tok et oppgjør i sosiale medier da han torsdag ble kalt «n-ordet» under en kamp i USA.

– Når en spiller går ut og snakker om det blir man kritisert for å være hårsår eller at du må manne deg opp. Derfor er det veldig sterkt det «Dio» gjør nå. Han går i skuddlinjen for mange, sier Askar.

– Fotball er kjærlighet

I Lillestrøm har også rasismedebatten vært et tema etter at spissen, med flere landskamper for Norge, la ut innlegget på sosiale medier.

– Fotball er kjærlighet. Vi er en enhet, hudfarge spiller ingen rolle, sier Lillestrøm-spiller Ifeanyi Mathew, som selv aldri har opplevd rasisme.

Marius Amundsen sier han har vært vitne til situasjoner som har gått over streken. Men generelt opplever han fotballen som et inkluderende miljø.

– Fotball er et av de stedene hvor man klarer å krysse mange forskjellige kulturer og farger på en veldig godt måte. Men når det skjer er det bra noen sier at dette må vi ta tak i, sier forsvarsspilleren.

Rasisme ga tre kamper karantene

Senest i fjor var det et tilfelle av rasisme i norsk fotball som fikk oppmerksomhet i media. Tidligere Lørenskog-spiller, Christoffer Skårn, ble i en tredjedivisjonskamp utsatt for sjikane.

Christoffer Skårn

OPPLEVDE RASISME: Christoffer Skårn.

Foto: Gulled Omar Jibril / NRK

– I slutten av kampen var det en amper situasjon der jeg ble anklaget for å ha gjort en del ting som jeg ikke hadde gjort av en motspiller. Da kom spilleren med noen raseskjellsord mot meg, som gjorde at jeg reagerte veldig sterkt, sier Skårn.

Motspilleren ble tildelt karantene, men det var langt ifra nok til å unnskylde handlingen.

– Han fikk tre kamper karantene, så var det liksom glemt. Men det er ingenting som tilgir det han gjorde, sier Skårn.

Kampanjearbeid i NFF

Kampanjen «Gi rasisme rødt kort» ble startet av NISO og Norsk Folkehjelp i år 2000. Norges Fotballforbund har også hatt fokus på temaet i lang tid. De siste årene har de drevet systematisk arbeid for å hindre at det skjer.

– Vi har en kampanje som heter «rasisme gir rødt kort» i Eliteserien. I tillegg har vi jobbet med det i breddeklubbene, med Fair play-skoler for barn og ungdom der rasisme er et av teamene, sier fagansvarlig for inkludering i fotballforbundet, Ragnhild Jensen Mizda.

Hun er også klar på at NFF har konkrete retningslinjer for å slå ned på rasisme.

– I reglementet vårt står det at rasisme skal slås ned på i kamp, enten det skjer ute på banen eller på tribunen. Man har muligheten til sanksjonere hvis man opplever rasisme, sier hun og legger til:

– Straffen skal være såpass hard at den merkes, sier Mizda.

– Har kommet langt

Askar opplevde rasisme i en kamp for 11 år siden da han spilte for Moss FK. Det endte med en bot til motstanderklubben på 5000 kroner.

Han mener at fotballen har tatt mange steg siden den gang.

– Man har kommet langt i verden. Du ser jo når du reiser rundt i Europa hvor langt fremme Skandinavia er. I det siste har vi hatt Pride-kampanje og jeg tror fotballen er en god måte å spre et positivt budskap på, sier Askar.

Han tenker spesielt på ungdom som vokser opp med drømmen om å spille på det øverste nivået.

– Det blir ofte sagt at du har valgt å spille fotball, så da skal du tåle alt. Hvis du går ut og ser en unggutt på seks år, så tenker ikke han at han må tåle alt dette for å bli fotballspiller. Det mener jeg må vekk, sier Askar.

Eliteserien fotball 2018: Stabæk - Haugesund 2-1

PRIDE: Eliteserie-klubbene har de siste sesongene markert Pride.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal