«Benkesliter» Bale avgjorde med utrolige scoringer: – Nesten umenneskelig

Mesterligafinalen hadde det meste: store keepertabber, en annullert scoring, to stjerner som forlot banen i tårer - og til slutt fikk en rådyr innbytter avgjøre det hele for Real Madrid.

s

STOR KAMP: Gareth Bale satt på benken i 62 minutter, men kom inn og snudde hele kampbildet. Her brassesparker han inn sitt første mål.

– En helt utrolig kamp, sier NRK-ekspert Lise Klaveness om mesterligafinalen mellom Liverpool og Real Madrid, som til slutt endte med 3-1-seier til sistnevnte.

Det skjedde mye, men de fleste vil nok huske Gareth Bales innsats mest av alt etter denne kampen.

Da Bale ble byttet inn i det 62. minutt skulle han på spektakulært vis straks krone en, for hans del, noe spesiell sesong.

Ukraine Soccer Champions League Final

Gareth Bale med trofeet som viser at han og Real Madrid er vinnerne av årets mesterliga.

Bale, solgt til Real Madrid som tidenes dyreste fotballspiller, har nemlig sittet mye på benken denne sesongen, i alle fall i mesterligaen. Dels fordi han har vært skadet, dels fordi han har slitt med formen.

Men Bale har likevel bare scoret og scoret når han først har fått spille i år.

Og å score var nettopp det han gjorde da han endelig fikk spille i finalen, og det to ganger. Begge målene var dessuten helt spesielle.

– Jeg vet at når man kommer fra benken, da må man utgjøre en forskjell. Og det gjorde jeg, sier Bale selv i et intervju gjort av BT Sport.

– Som en robot fra Westworld

Det første målet kom etter at Bale bare hadde vært på banen i bare to minutter.

Det hele startet med et innlegg fra Marcelo på venstrekanten. Innbytteren Bale tok sats og hamret ballen i mål med et mesterlig brassespark som fikk de fleste til å måpe.

– Det er vanskelig å beskrive akkurat det han gjør når han kommer inn der. Det er nesten som på en film, nesten umenneskelig. Husk hvilket nivå det er, og bare å gjøre det med en slik kvalitet, sier Klaveness, og legger til:

– Han har den fysikken også, så han ser nesten ut som en robot fra Westworld. Du kan nesten dra frem alle superlativer man ikke bruker ellers.

Bale feiret målene sine med et lite svalestup.

Hinter om Real Madrid-exit

Seks minutter før slutt testet Bale skuddfoten på nytt. Han sendte av gårde et langskudd som egentlig ikke så veldig farlig ut, men Liverpool-målvakten Loris Karius greide ikke å holde ballen.

Den glapp mellom hendene hans, og slik endte kampen 3-1 til Real Madrid.

– Det er helt rått, det Bale gjør. Det kan også gi en sånn revansjefølelse som gjør at du slipper deg litt løs å sitte på benken, men det første målet går jo inn i historiebøkene som en av tidenes vakreste scoringer i en mesterligafinale, sier Klaveness.

Etter kampen fikk Bale spørsmål om benkeslitingen av britiske BT Sport. Da hintet han om at han kan være på vei bort.

– Jeg må spille hver uke, og det har ikke skjedd denne sesongen, av en eller annen grunn. I sommer må jeg sette meg ned og diskutere med agenten min, svarte han da.

SOCCER-CHAMPIONS-FINAL/

Real Madrid har vunnet mesterligaen tre år på rad.

Store keepertabber

3-1-scoringen til Bale var faktisk Liverpool-målvakten Karius' andre keepertabbe i kampen. Karim Benzema scoret nemlig Real Madrids første mål da han fikk foten på et utspill fra Karius, som rett og slett kastet ballen i motstanderen da han kom løpende inn fra siden.

Dommerne diskuterte heftig, men landet til slutt på at målet skulle godkjennes. Etter kampen var det en utrøstelig, gråtende Karius som ble omfavnet av lagkameratene.

– Det er to gedigne keepertabber, helt klart. Du trodde ikke den ene kunne overgå den andre, og jeg vet nesten ikke hvilken som er verst, sier Klaveness.

Hun frykter to slike tabber i en så stor kamp kan få følger for Karius' karriere.

– Det er selvsagt veldig, veldig trist for Liverpool at dette skal avgjøre kampen, og utrolig tungt også personlig. Det kan bli tøft for ham, men jeg håper han kommer seg over det og får en god karriere videre, sier Klaveness.

Karius var langt, langt nede etter det han på forhånd nok hadde tenkt på som sitt livs kamp.

Salah forlot banen i tårer

Liverpool kjempet iherdig, men hadde generelt ikke hellet på sin side i denne kampen.

Mohamed Salah var ansett som Liverpools sterkeste angrepsvåpen før finalen, men storscoreren fikk bare en halvtime på banen. Etter en duell med Sergio Ramos fikk Salah store smerter i skulderen, og han måtte - svært motvillig - gi seg.

Salah gråt da han gikk ut av banen.

TV-bildene viste at Ramos brukte armene aktivt rundt Salah, og spørsmålet mange har stilt seg er om han var i litt overkant hardhendt. Klaveness mener han var det.

– Jeg mener Ramos vet hva han gjør der, og fullfører når han drar med seg armen. Men det er vanskelig for dommeren, han har ingen hjemmel for å ta det. Men slike situasjoner kan bli ganske farlige, sier hun.

Viasat-ekspert Rune Bratseth «frikjenner» på sin side Ramos.

– Det er ikke hånden som går i lås som blir skadet, men den han tar seg for med. Det er ikke noe stygt, men han kunne nok fått et frispark, sa han i Viasat-studio.

Ronaldo prøver å trøste en gråtende Salah, som her er på vei ut av banen.

Liverpool-trener Jürgen Klopp medgir at Salahs skade kan ha vært med på å føre til at det ble tap.

– Det hadde veldig mye å si. Vi ble sjokkerte. Det var dessuten ikke bare en skade, men en alvorlig skade. I andreomgang skjedde dessuten alle disse tingene, og det er hardt å godta. Men sånn er det bare, sier han i et intervju vist på Viasat.

Treneren bekrefter også at skaden ser ut til å være så alvorlig at Salah vil være ute en god stund.

Bare minutter etter Salahs skade, var det Real Madrids Daniel Carvajal som forlot banen oppløst i tårer. Han måtte også avslutte kampen etter å ha skadet seg i en duell.

Annullert scoring

Ikke lenge etter satte Real Madrid ballen i mål, men scoringen ble annullert. Det hele startet med at Ronaldo fyrte av et skudd som ble mesterlig reddet av Liverpool-målvakt Loris Karius, men returen havnet rett i beina til Karim Benzema. Han satte ballen i mål, men dommeren markerte korrekt for offside.

Førsteomgang ble målløs, men det hele tok seg altså kraftig opp i den andre omgangen.

Sadio Mane scoret Liverpools mål etter 55 minutter da han stusset ballen i nettet etter et hjørnespark.

FBL-EUR-C1-LIVERPOOL-REAL MADRID

Real Madrids store stjerne Cristiano Ronaldo kom ikke på scoringslisten i finalen.

• Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

– Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

– Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

Q6DAaGK1xwQ
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

pa39-a-fBGA
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.