Hopp til innhold

Besseberg ut mot Norges presidentkandidat - mener Bøygard er for gammel

IBU-president Anders Besseberg er såpass skeptisk til at Tore Bøygard kan bli Norges kandidat til å overta jobben hans, at han vurderer å stille til gjenvalg selv.

Besseberg Bøygard

KRITISK: Nåværende og avtroppende IBU-president Anders Besseberg (t.v.) mener landsmannen Tore Bøygard er uegnet som etterfølger på grunn av alderen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Det er ikke noe feil med han som person, men han tilhører feil aldersgruppe, mener Anders Besseberg.

Nordmannen har vært president i det internasjonale skiskytterforbundet helt siden 1993, men har nå annonsert at han vil gi seg.

Derfor har forbundsstyret i det norske skiskytterforbundet gått ut på leting etter en kandidat de kan innstille til styret i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Denne personen blir med i kampen om å overta presidentjobben til Besseberg.

Valget falt på Tore Bøygard, 65-åringen som tidligere var norsk skiskytterpresident i en årrekke.

– Ikke fremtiden

Men valget ser altså ikke ut til å falle helt i god jord hos den sittende IBU-presidenten. Besseberg sier han vil ha noen yngre.

Erlend Slokvik

FORSVARER VALGET: Skiskytterpresident Erlend Slovik. Her fra tiden som landslagssjef.

Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

– Det ser jeg på som noe av det viktigste for å begynne å erstatte 70-åringer. 60-70-åringer er ikke fremtiden, sier Besseberg, som selv er 72 år gammel.

Han har tidligere sagt at han kan vurdere å stille til gjenvalg dersom han ikke synes kandidatene er gode nok, og legger ikke skjul på at han fortsatt ser på det som høyaktuelt.

– Hvis Norge velger Bøygard, så kan det hende du vil prøve å stille igjen?

– Jeg har sagt det at jeg har forbeholdt meg retten til det. Tore Bøygaard er en kjempekar, men jeg mener Norge som en av de ledende nasjoner bør få fram en som tilhører den yngre garden, sier Besseberg, og utdyper:

– Da jeg selv kom inn var jeg så heldig at jeg kom inn som visepresident i en alder av 42 år og president som 46 år. Ser vi nå på statsledere i Europa, så er de vel fra 31 år og oppover. Her må vi henge med, og ikke bygge opp et gamlehjem i skiskyting.

– Det gidder jeg ikke bry hodet mitt med

Tore Bøygard selv sier han ikke kan bry seg om Bessebergs meninger.

– Det gidder jeg ikke bry hodet mitt med. Jeg har stilt meg til rådighet, og så tenker jeg forbundet kanskje har vurdert det med alderen også.

– Er du for gammel til å være IBU-president?

– Det har jeg ingen formening om. Jeg tenker at hvis man generelt har noe å gi, og føler at man er villig til å stå på litt til, så er ikke jeg opptatt av dåpsattesten. Men det er mulig andre er det, sier Bøygard.

Han forteller at en av de viktigste grunnene til at han vil inn i IBU-styret, er at han vil være med i jobben mot doping - et høyaktuelt tema i skiskyting på grunn av kontroversene rundt Russland.

Torsdag ble det også klart at svenskene nominerer skiskytterpresident Olle Dahlin som presidentkandidat.

IBU-styret skal velges under kongressen i september.

Har ombestemt seg flere ganger

Hvis Besseberg skal stille til gjenvalg, er han nødt til å ha det norske forbundet med seg.

Den norske skiskytterpresidenten, Erlend Slovik, sier at han ikke har tenkt på hva man gjør dersom Besseberg ønsker dette.

– Det får man ta hvis det skjer, sier han.

Dersom Besseberg ombestemmer seg og prøver å få stille til gjenvalg, føyer det seg i så fall inn i en etter hvert ganske lang rekke ganger han har gjort nettopp dette.

Allerede for 12 år siden sa Besseberg at han skulle gi seg, uten at det ble noe av. Det har deretter gjentatt seg flere ganger, blant annet for fire år siden da han stilte til gjenvalg for å unngå at Russlands kontroversielle kandidat ble president. Det var også etter det norske forbundets ønske.

– Den beste kandidaten

Slokvik har lenge vært klar over Bessebergs syn på Bøygards alder, men sier det likevel aldri var tvil om å velge ham.

– Vi synes Tore er den beste kandidaten vår til styret. Anders må få mene det han vil, han er engasjert og har alltid sagt det han mener, sier Slokvik, og legger til:

– Jeg skjønner poenget med alder. Det har vi diskutert med flere av de andre nasjonene også. Men vi mener at for den neste fireårsperioden vil Tore være en bra kandidat for oss. Han er fortsatt noe yngre enn Besseberg.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal