Hopp til innhold

Bessebergs svigersønn ofret etter press fra utenlandske forbund

Norges Skiskytterforbund er redde for å skade Tore Bøygards kandidatur til IBU-styret. Derfor vrakes Anders Bessebergs svigersønn som kandidat til teknisk komité i samme forbund.

besseberg

ETTERFORSKES: Politietterforskningen av IBU-president Anders Besseberg får konsekvenser for svigersønnen Hans Peter Olsen. – De forhåndsdømmer Anders og da forhåndsdømmer de også meg, sier Olsen til NRK.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Erlend Slokvik

PRESSET: President i Norges Skiskytterforbund, Erlend Slokvik, sier de ikke har brutt eget etisk regelverk i håndteringen av Hans Peter Olsens rolle. Olsen selv føler seg diskriminert.

Foto: NRK

Presidenten i Norges Skiskytterforbund bekrefter til NRK at flere utenlandske forbund har truet med å trekke sin norske støtte dersom Anders Bessebergs svigersønn blir innstilt til verv i IBU.

– Det er det flere som har sagt. Vi har valgt å støtte oss til rådene fra inn- og utland om å ikke innstille Hans Peter Olsen, innrømmer Erlend Slokvik.

Det var TV 2 som første meldte at Olsen ikke skal kandidere til den tekniske komiteen i IBU, selv om han var innstilt som kandidat før lørdagens ekstraordinære møte.

Olsen er svigersønnen til avtroppende skiskytterpresident Anders Besseberg som etterforskes for korrupsjon og manipulasjon av dopingprøver, og NSSF frykter at denne relasjonen kan skade Norges sjanser til å få Tore Bøygard inn i IBUs styre.

– Mer makt i styret

Slokvik forteller at NSSF har fått positive tilbakemeldinger fra flere nasjoner om at de støtter Bøygard som kandidat til IBU-styret, men med én forutsetning: At ikke Olsen blir kandidat til IBUs tekniske komité på IBU-kongressen i september.

Nettopp derfor skal et nærmest enstemmig styre ha gitt Olsen beskjed om at han ikke er en potensiell kandidat allikevel.

– Det er hovedprioritet for oss å få inn en representant i styret, og det er mer makt der enn i enn teknisk komité, sier Slokvik.

Olsen selv var innstilt på fire år i den tekniske komiteen til IBU, og er svært skuffet over NSSF og måten han har blitt behandlet på.

Hans Peter Olsen

ERFAREN: Hans Peter Olsen har vært med på å bygge opp verdenscupen i Holmenkollen, vært rennleder og hadde ansvaret for VM i 2016.

Foto: Hans Henrik Løken / NRK

– Jeg føler en viss tomhet etter å ha lagt ned frivillig arbeid i skiskyting i 15 til 20 år. Jeg har stått på og lagt ned utallige hundre timer hvert år, så får jeg vite at dette er endeliktet, sier han.

Olsen har selv vært en del av styret i Skiskytterforbundet, og mener de har kommunisert lite profesjonelt. At Tore Bøygards-kandidatur til IBU-styret skal ha blitt brukt som pressmiddel fra andre forbund, er ny informasjon for Olsen.

– Jeg fikk vite at det ville skade forbundets omdømme, men jeg fikk aldri vite at nasjonene ikke ville stemme på Tore eller skade Tore. De burde vært mer åpne om det. Da hadde kanskje diskusjonen blitt annerledes, sier Olsen.

Kan svekke verdenscupen i Holmenkollen

Nå som Olsen ikke får stille som kandidat til den tekniske komiteen til IBU, er det ingen norske kandidater til vervet. Det tror Olsen kan få store konsekvenser for Norge i verdenscupen.

– Det som er det verste her er at Norge nå står i en situasjon hvor de ikke vil ha noen som sitter i den tekniske komiteen. Da har vi ikke noe talerør inn, sier han.

I ytterste konsekvens kan Holmenkollen miste sin posisjon som fast verdenscuparrangør.

– Vi vet jo at denne gjengen skal bestemme hvor verdenscupene skal ligge fra 2022 og utover. Det er så mange gode arrangementssteder som har kommet opp i Europa og USA som ønsker å kjempe om å få en plass.

Han sier Norge har vært heldige som har fått arrangere verdenscuprenn i Holmenkollen i såpass mange år.

– Det er det nok mange som ønsker å rokke ved, sier Olsen, som igjen må innse at presidenten i det norske forbundet ikke er enig med han.

– Nei, jeg er ikke enig. Holmenkollen har så høy status og det har vært levert så gode arrangementer der de siste årene at jeg ser ikke den koblingen, sier Slokvik.

Siste nytt

  • Stavkongen Duplantis satte verdensrekord: – Beklager skrikingen

    Stavkongen Armand Duplantis forbedret sin egen verdensrekord da han svingte seg over 6,24 meter i Diamond League-stevnet i kinesiske Xiamen.

    Han tok verdensrekordhøyden på første forsøk etter å ha løftet lista fra seks meter i foregående hopp.

    Da verdensrekorden var et faktum, tok det helt av i NRK-boksen.

    – Hvor høyt er det her? Beklager hvis jeg skrek. Vi ble bare så sjokkerte her, utbrøt NRK-kommentator Christina Vukicevic Demidov.

    Det er åttende gang at Duplantis setter verdensrekord i stav. Alt tyder på at det kommer nye rekordhopp denne sesongen. Målinger viste at lørdagens hopp ville vært nok til å svinge seg over 6,29.

    – Han er så spinnvill, sa NRK-kommentator Jann Post etter hoppet.

    Den neste drømmegrensen for svensken blir 6,30.

    Duplantis gikk naturligvis til topps i stevnet som er det første i Diamond League-sesongen.

    (NRK / NTB)

    Duplantis
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Skarverennet stoppet av uvær – politiet måtte hente ut tre løpere

    Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

    Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

    – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

    Målgang er på Ustaoset.

    Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

    Politiet skriver lørdag formiddag at de måtte bistå i forbindelse med uværet.

    – Politiet har bistått med å hente ut tre langrennsløpere utenfor løypa. De tre kom utenfor skisporene ved tett tåke. Dette i forbindelse med Skarverennet. De er ivaretatt av helse og er ved god behold, skriver politiet.

    På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

    Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

    «Som for 50 år siden, blir rennet stoppa og konkurransen avlyst», skriver lokalavisen.

    (NTB / NRK)

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal