Hopp til innhold

Bjørgen kutter 600 timer med trening

Marit Bjørgen er i gang med de 300 treningstimene som skal trenes de neste 365 dagene. Å «trene seg ned» er kanskje ikke fullt så enkelt som det høres ut.

Bjørgen

NY HVERDAG: Marit Bjørgen er i Holmenkollen for å gjennomføre sin første trening etter at hun la opp.

Foto: NRK

Trønderen gikk sitt siste renn som toppidrettsutøver under NM i helgen, og ble hyllet fra flere hold i både Norge og i utlandet for en lang og innholdsrik karriere.

Hun er nå glad for å endelig være hjemme, og leve som et vanlig menneske.

I Holmenkollen har hun og samboer Fred Børre Lundberg gjort klar Marius i pulken, og er klar for første treningsøkt som mosjonist.

– Det var godt å komme hjem, jeg trodde det skulle bli en utladning, men det føles veldig bra. Det blir godt å tenke på at man ikke må trene to økter hver dag, sier hun.

– Jeg tror det blir rart for henne å ikke må dra ut å trene, at hun heller kan ta seg en dag på sofaen, sier Lundberg.

Langrennsjentene trener i Hafjell tirsdag.

GODT TRENT: Marit Bjørgen har trent opptil 900 timer i året de siste årene.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Skal trappe ned gradvis

Mange dager på sofaen blir det likevel ikke. Nå starter en veldig viktig nedtrappingsperiode for 38-åringen. rundt 900 treningstimer skal kuttes til 300.

– Jeg må bruke tid på å trene meg ned, kroppen må vennes til det.

Jan Helgerud, som er idrettsfysiolog og professor i medisin ved NTNU mener Bjørgen er smart som fortsetter å bevege seg.

– Det er gjort en undersøkelse på vanlige folk. De skulle ligge i senga i tre uker, da fikk de en fysiologisk aldring på 30 år. Jeg regner med at det ikke er det Bjørgen ønsker seg.

Han tror 38-åringen har god kontroll på nedtrappingen.

– 300 treningstimer er bra, langt over det som kreves for å ha en god helse. Jeg ser ikke noe problem med den nedgangen.

Professor Jan Helgerud, NTNU

BER BJØRGEN PASSE PÅ VEKTA: Jan Helgerud tror det er lurt av Marit Bjørgen å passe på vekta fremover.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

– Må følge med på vekta

Han tror den største utfordringen for Bjørgen kan bli å følge med på hvor mye hun putter i seg.

– Hun må følge med på vekta. Når du reduserer treninga med en tredjedel så må du redusere matinntaket. Ellers må hun holde forbruket oppe, og det har hun jo ikke tenkt til.

Også her har Rognes-jenta stålkontroll.

– Det matinntaket jeg har hatt må stabiliseres så jeg ikke eser ut, sier Bjørgen.

Selv om hun nå kutter kraftig i treningen tror Helgerud hun lett kan gjøre comeback som toppidrettsutøver på et senere tidspunkt, om hun ønsker.

– Det er det ingen tvil om. Når Beckie Scott la opp etter Salt Lake-OL mistet hun masse kapasitet, men etter et halvt års pause begynte hun på nytt med færre treningstimer og mer intensitet. Etter det hadde hun så sine to beste sesonger i karrieren, sier han.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal