Hopp til innhold

Dommersjefen: Norske dommere sjanseløse på VM uten VAR i Eliteserien

– Dommere med VAR-erfaring i hjemlige ligaer prioriteres, sier dommersjef Terje Hauge.

Eliteserien i fotball 2017: Vålerenga-Sogndal. (3-0)

IKKE I TVIL: Norske dommere er avhengig av VAR i Eliteserien om de skal dømme i internasjonale turneringer, som VM, sier dommersjef i Norges Fotballforbund, Terje Hauge.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I VM hadde samtlige dommere erfaring med videodømming (VAR). Dét er dårlig nytt for norske dommere med ambisjoner om å dømme i store internasjonale mesterskap.

– Jeg er nesten sikker. Uten VAR i norsk fotball vil det nok være uaktuelt å dømme i framtidige EM og VM, sier dommersjef Terje Hauge til NTB.

– Da prioriteres dommere med VAR-erfaring fra sin hjemlige ligaer, legger han til og understreker at det ikke bør sette en stopper for norsk dømming i europeiske klubbturneringer.

Ingen eliteseriedommere fikk tillit i VM i Russland der videoassistert dømming ble testet ut i et stort mesterskap for første gang.

Svein Oddvar Moen er eneste nordmann med VAR-erfaring etter å ha dømt U20-VM i Sør-Korea i 2017. I slutten av juni uttalte han at den erfaringen ikke var nok.

– De valgte dommere har videodømming i ligaene de dømmer i, sa Moen til NRK midtveis i VM.

Kommentator: Peder Mørtvedt.

Videodømming fikk både ris og ros i VM, men mest ros. Som her da Frankrike fikk straffe mot Australia.

Koster 15 til 20 millioner

Dommersjef Hauge mener at norske dommere vil være godt forberedt dersom Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball velger å satse på VAR.

– Vi er «på» hele tiden. Vi har fulgt med og deltatt på workshops i regi av FIFA og opprettet en egen prosjektgruppe. Det jobbes med det faglige hele veien. Hvor mye opptrening som kreves, hvor mange dommere vi trenger til hver kamp og andre relevante spørsmål som må på plass før en innføring av VAR, forteller den tidligere toppdommeren.

Hauge sier at samtlige norske toppdommere har stilt seg positive til videodømming. Nå tror han det i stor grad vil være et spørsmål om kostnader.

Det er estimert at VAR vil koste et sted mellom 15 - 20 millioner kroner i året, ifølge konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF.

Dommer Mark Geiger ser på TV-skjerm som viser bilder fra en situasjon

Dommer Mark Geiger ser på VAR-skjermen under VM-kampen mellom Sør-Korea og Tyskland. TV-skjermen er plassert mellom innbytterbenkene.

Foto: John Sibley / Reuters
Nestor Pitana

VMs finaledommer Néstor Pitana viser det berømte firkant-tegnet som symboliserer videodømming. Bildet er fra kampen mellom Mexico og Sverige.

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Klubbene må betale for VAR

Fisketjønn er tydelig på at manglende VAR-erfaring er et viktig element i det større bildet.

– Det er absolutt en del av bildet vi må ta hensyn til, og jeg må si meg enig med Terje (Hauge). Vi så en klar tendens til at de fleste dommerne under VM kom fra ligaer som allerede praktiserer VAR.

Fisketjønn poengterer dog at kostnader ved investering og drift av VAR må dekkes av et spleiselag mellom NFF og norske toppklubber.

– Det er absolutt et viktig element. FIFA har økonomiske muskler som gjør det uproblematisk å innføre VAR. For norsk fotball vil det naturligvis bli et kostnadsspørsmål. Det er også derfor flere av toppklubbene er positive, men avventende, sier han til NTB.

Les også disse sakene om VAR fra sommerens VM:

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal