Hopp til innhold

Eriks trøye var hvit av kroppssalt etter å ha syklet Tour de France-fjellet åtte ganger

Han sovnet på sykkelen, svettet så mye at trøya ble hvit og klarte til slutt ikke å snakke. Men Erik Nordlie fullførte likevel 8848 meter opp og ned Alpe d'Huez.

Erik Nordlie med sykkelhjelm og sauer bak

IKKE HELT ENSOM PÅ TUR: Erik Nordlie sykler forbi noen beitende sauer på vei opp Alpe d'Huez.

Foto: Erik Nordlie / Privat

Erik Nordlie kan virke som en helt gjennomsnittlig kar med kone, barn og en jobb innenfor økonomi. Men han har en litt spesiell hobby.

På fritiden liker han å sykle opp og ned den samme bakken i 16 timer.

– Det er vel for de spesielt interesserte. De som trives med å sykle og som liker å ha det vondt over lang tid. Så det er den mentale øvelsen som er mest krevende, forteller Nordlie.

Som en av de første i Norge begynte han med «everesting» i 2015. Fenomenet går ut på å sykle det samme fjellet helt til man har nådd samme høydemeter som Mount Everest – verdens høyeste fjell, med topp på 8848 høydemeter.

Erik Nordle i mørk sykkeldrakt med hvite sømmer pga. salt.

SVETT: Erik Nordlie svettet så mye at trøya ble hvit av kroppssalt under kraftprøvelsen opp og ned Tour de France-fjellet.

Foto: Erik Nordlie / Privat

Kongeetappen

Da muligheten til å prøve seg på sykkeltempelet Alpe d'Huez dukket opp, bestemte Nordlie seg for å utnytte muligheten til å «evereste» Tour de France-fjellet.

– Når man har en litt travel hverdag er det viktig å snike inn gode sykkelopplevelser. For meg var det naturlig å få mest mulig ut av turen, og det var å sykle opp og ned så mange ganger jeg kunne i løpet av et døgn.

bloggen til den erfarne hobbysyklisten kunne man følge det brutale forsøket. Det tok ikke mange timer før Nordlie sleit på det som kalles kongeetappen av Tour de France.

«Opp andre gang: Likevel begynner jeg å bli skikkelig trøtt og tar meg selv i å duppe av og våkne igjen med et rykk»

Og etter seks ganger opp monsterfjellet var tonen en annen.

«Jeg snakker ikke i hele setninger lengre. I det jeg maner meg til å begi meg på neste nedstigning tenker jeg på hvor mye jeg hater denne idiotiske sporten»

Nesten bortkastet forsøk

Men etter 16 timer og åtte ganger opp og ned fjellet, hadde tobarnsfaren syklet de 8846 høydemeterne som kreves for å ha gjennomført en «everesting».

Erik Nordlie

FIRE GANGER: En sliten syklist innser han er halvveis.

Foto: Erik Nordlie / Privat

Kraftanstrengelsen var synlig på flere måter. Nordlie beskriver på bloggen sin hvordan det må ha vært «en halvkilo salt og mineraler i trøya» han hadde hatt på seg - på grunn av alt han hadde svettet ut.

– I begynnelsen følelse det som at du tråkker langt under kapasitet – at det nesten er for lett. Men når du kommer halvveis ut i økta kjenner du at kroppen begynner å bli lei og trøtt.

Etter å ha kjempet seg gjennom sult, søvnmangel og temperaturer som varierte fra to til 30 plussgrader, holdt hele forsøket på å gå tapt da GPS-en nesten gikk tom for strøm.

– En «everesting» blir ikke godkjent før du kan dokumentere at økta er i orden. Det hadde jo vært dumt hvis GPSen døde 500 meter før mål.

– Herlig type galskap.

NRK-ekspert Ole Kristian Stoltenberg, som torsdag skal kommentere proffene opp det populære fjellet, sier følgende om Nordlies «everesting» opp Alpe d'Huez:

– Du skal ha litt seig psyke for å kjøre opp og ned den samme bakken, og så skal du ha god fysikk for å klatre såpass mange høydemeter. Det er en smule galskap, men en herlig type galskap.

Nordlie selv er ikke uenig med NRK-kommentatoren. Men en av grunnene til at han elsker sykkelsporten er at det finnes plass til sånne som han.

– Jeg syns det er kult å være en del av en sport hvor det er rom for denne type galskap også.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal