Hopp til innhold

Fifa gransker påstander om støtende oppførsel fra engelske supportere

Fifa varsler disiplinære tiltak mot det engelske fotballforbundet (FA) etter at enkelte av de engelske fotballsupporterne skal ha gjort nazihilsen under kampen mot Kroatia.

World Cup - Semi Final - Croatia v England

SUPPORTERE: De fleste av de engelske supporterne har oppført seg bra, men FIFA undersøker nå opplysninger om diskriminerende oppførsel fra enkelte av dem.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Ifølge den britiske avisen The Telegraph har Fifa mottatt rapporter fra fotballforbundets eget antidiskrimineringsprogram om støtende tilrop under onsdagens semifinale mellom England og Kroatia.

Fifa går ikke i detaljer om hva det er de reagerer på, men ifølge avisens kilder skal det ha kommet antiislamske tilrop under kampen.

Enkelte tilskuere på tribunen skal også ha gjort nazihilsen.

– Vi kan bekrefte at det er innlevert en rapport via vårt antidiskrimineringsprogram og at det gjelder tilrop av en mulig diskriminerende karakter utført av engelske fans, heter det i en uttalelse fra Fifa.

– Deretter vil det bli åpnet disiplinære tiltak mot den engelske fotballforeningen.

Ifølge avisen skal også tilrop som «no surrender» ha kommet fra supporterne under avspillingen av nasjonalsangen.

«No surrender» er opprinnelig en del av en gammel anti-IRA-sang, og brukes ofte av supportere i forbindelse med Englands landskamper, men bruken av det er omstridt siden grupper på den politiske høyresiden har adoptert det.

Sang antisemittiske sanger

Også tidligere under VM har deler av de engelske supporterne gjort seg bemerket med antisemittiske holdninger.

Under feiringen av Englands første seier mot Tunisia, ble det publisert en video (ekstern lenke) som viste en liten gruppe med engelske fans som gjorde nazihilsen og sang antisemittiske sanger.

– Vi fordømmer på det sterkeste handlingene til folkene i denne videoen. Den skammelige oppførselen gjenspeiler ikke verdiene til flertallet av engelske fotballfans som støtter landslaget i Russland, sa en talsmann for FA til britiske medier da.

Engelske supportere gjorde seg også bemerket etter kvartfinaleseieren over Sverige, om enn på en litt annen måte:

Mexico-supportere med homohets

Det er for øvrig ikke bare Englands supportere som har fått kritikk under mesterskapet. Under kampen mot Tyskland, kom noen av Mexicos tilhengere med homohets til motstanderne.

Mexico ble bøtelagt av FIFAs og måtte betale 10 000 sveitserfranc (ca. 82 000 norske kroner).

Serbia er også blitt bøtelagt av FIFA på grunn av deres supportere. Serbiske fans hadde med politisk støtende bannere fra andre verdenskrig da laget vant 1–0 over Costa Rica.

England er fremdeles med i VM. Lørdag møter de Belgia i bronsekamp kl. 16.

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal