Hopp til innhold

Fikk stipendsøknad avvist – Olympiatoppen nekter Sundby faghjelp og stopper VM-prosjekt

Som regjerende verdensmester ble Martin Johnsrud Sundby innstilt av Skiforbundet til A-stipend på Olympiatoppen. Men veteranen utenfor landslaget fikk avslag og mister tilgang på viktig fagpersonell inn i VM-sesongen.

vlYXTqMFBBg

Martin Johnsrud Sundby, her avbildet i forbindelse med en pressekonferanse før verdenscupen på Lillehammer desember 2019.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

– Det er helt riktig at Martin ikke har fått stipend av oss. Hovedforklaringen er at han ikke er landslagsutøver. Vi jobber med landslagene. Det er årsaken til at han ikke har fått stipend, sier vinteridrettssjef og assisterende toppidrettssjef på Olympiatoppen, Helge Bartnes, til NRK.

Sundby ble i april vraket til landslaget av Norges Skiforbund. Grunnen var innstramminger i forbundets budsjett og færre utøvere på landslagene. Dermed falt Sundby utenfor.

Likevel ble den regjerende verdensmesteren på 15 kilometer innstilt av Norges Skiforbund til et såkalt A-stipend hos Olympiatoppen. Det bekrefter langrennssjef Espen Bjervig.

35-åringen har nemlig friplass på distansen under VM i Oberstdorf neste vinter. Sundby har heller ikke utelukket en satsing mot OL i Beijing 2022.

AREek8ONyJw

SJEF FOR VINTERIDRETTER: Ved Olympiatoppen, Helge Bartnes, avbildet under OL i Pyeongchang i 2018.

Foto: Terje Pedersen

Ønsker bare tilgang på én fagperson

For Sundbys del har han for stor inntekt til å få stipendpenger utbetalt av Olympiatoppen. En slik utbetaling har han omtrent aldri fått som toppidrettsutøver, sier han til NRK.

Men et «nei» på søknaden innebærer også et avslag på det aller viktigste. Nemlig tilgang på fagpersonell.

Morten Bråten

FAGSJEF FOR TEKNIKK OG MOTORIKK: Morten Bråten.

Foto: Olympiatoppen

Sundby forteller at han i sitt eget private satsingsopplegg mot VM har så godt som alt under kontroll.

Men han påpeker at han nå blir nektet å trene med en av hans viktigste bidragsytere opp gjennom karrieren, nemlig Morten Bråten, som er fagsjef for teknikk og motorikk ved Olympiatoppen.

– Mulig de ikke vil lære mer om langrenn

35-åringen er verken opprørt eller irritert i samtale med NRK, men han stusser over at han de siste ti ukene har fått trene med nettopp Bråten på Olympiatoppen.

Men brått kom det nettopp en kontramelding: Prosjektet som skulle vare lenge er avsluttet.

– Det som er spesielt oppi det hele er at det er få langrennsløpere, i hvert fall som jeg vet om, som har vært med på teknikkprosjekter på Olympiatoppen. Det er ekstra spesielt i og med at vi var ti uker inn i prosjektet kalt «15 kilometer i VM 2021». Så får vi beskjed om at vi ikke får fullføre prosjektet, sier Sundby.

– Fra et profesjonelt ståsted, så går Olympiatoppen glipp av masse læring. De gikk glipp av muligheten til å utvikle seg. De har ikke så altfor mange langrennsutøvere de bruker, men det er mulig de ikke vil lære mer om langrenn. For de har ikke mange å støtte seg på nå.

Bartnes i Olympiatoppen sier at grunnen er følgende: «Faglig oppfølging ble stoppet da stipendtildelingen for 2020/2021 var klart». Han vil ikke kommentere Sundbys tanker og meninger ovenfor.

Martin Johnsrud Sundby

MØTER MOTSTAND: Martin Johnsrud Sundby, her under NM på Konnerud vinteren 2020.

Foto: Terje Pedersen / NT

Langrennssjef Espen Bjervig er svært ordknapp om avslaget.

Han konstaterer at Sundby har mistet stipendet og at Skiforbundet nå forsøker å følge ham opp så godt det lar seg gjøre både når det gjelder det medisinske og fysiologiske.

Bjervig vil imidlertid ikke kommentere hva han synes om avgjørelsen til Olympiatoppen.

S-dh5-D5K4A

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her avbildet på samling tidligere denne uken.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Ble vraket i 2017 – fikk stipend

Det finnes tilfeller av langrennsløpere utenfor landslag som har fått hjelp av Olympiatoppen. Blant annet ble Anders Gløersen vraket fra landslaget våren 2017, men fikk likevel stipend sesongen etter.

Noe Olympiatoppen-sjef Bartnes bekrefter.

– Hva er forskjellen der?

– Da var det etablert en avtale mellom utøver, landslagstrener og forbund på oppfølging. Da fikk han et B-stipend på bakgrunn av at han hadde vunnet verdenscuprenn, sier Bartnes – som samtidig forteller at Gløersen da fikk tilgang på alt av fagpersonell.

– Sundby er regjerende verdensmester. Han har ikke utelukket at han går OL i Beijing. Sett i lys av Gløersen, så kan det være vanskelig for folk å forstå avslaget?

– Som jeg sa innledningsvis: Vi jobber med utøvere på landslag. Han er ikke tatt ut for 2020/2021. Da valgte vi å ikke gi Martin stipend i år.

Bartnes opplyser at Sundby vil få treningskort, men altså ikke fagoppfølging og gratis helsehjelp.

Langrennsløperen får komme på helsekonsultasjon på helseavdelingen som han må betale for som andre idrettsutøvere, opplyser Bartnes.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal