Hopp til innhold

Forskerne tror denne maskinen vil gi sykkelproffen en fordel

Den rister og vibrerer, og holdes sammen med remmer og kroker. Slik øver proffrytter Truls Korsæth (24) seg på brosteinspartiene i sykkelrittet Paris-Roubaix.

Professor i idrettsfysiologi ved Høyskolen i Lillehammer, Bent Rønnestad, forklarer at poenget med denne typen form for trening først og fremst er å simulere sykkelrittet Paris-Roubaix.

– Truls er først ute og sykler relativt hardt i fire timer, og så kommer han inn på labben der vi etterligner siste del av rittet. Det er viktig å bli vant til å stå en så lang distanse, med repeterte fartsendringer.

bent

FORSKER: Bent Rønnestad forklarer at trening med vibrasjon viser økt oksygenopptak.

Foto: Harald Christian Eiken

– Hvilke svar har dere fått på testene under denne treningsmetoden?

– Det vi blant annet har sett er at når vi legger til vibrasjon, så øker oksygenopptaket. Tid med høyt oksygenopptak er sannsynligvis et viktig stimuli for treningstilpasning. Du kan si at du får et litt bedre stimuli med disse vibrasjonene, sammenlignet med uten, forklarer Rønnestad.

Økt muskelaktivering

Nøyaktig hva det er som gjør at man får økt oksygenopptak vet ikke Rønnestad og resten av forskerne helt sikkert. Men han forklarer at det sannsynligvis er relatert til at man får en økt muskelaktivering.

SYKKEL-VM BERGEN 2017.

TRENING MED VIBRASJON: Truls Korsæth øver på sykkelrittet Paris-Roubaix på en nokså uvanlig måte. Bildet er fra sykkel-VM i Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Hvis man jobber med flere muskelfibre, så trenger musklene litt mer oksygen. Det er blitt målt økt muskelaktivering i lårene mens han sykler med vibrasjon sammenlignet med uten.

– Vil Truls ha en fordel av dette under rittet?

– I teorien, ja, fordi at han får et litt større stimuli akkurat i den økta. Men han er så mye ute og reiser at han har ikke fått kjørt denne økta så ekstremt mange ganger at det i teorien vil gi en veldig stor effekt. Det er nok mer det at han har kjørt hardt med noe som ligner på brostein. Det økte oksygenopptaket er en del av pakka kan du si, sier Rønnestad.

– Får simulert rittet på en helt spesiell måte

På søndag skal Korseth sykle den berømte klassikeren, også kalt «Helvete i nord», som inneholder mer enn 50 kilometer med brostein. Astana-syklisten tror treningen på den spesialtilpassede sykkelrullen er en fordel.

– Man får simulert rittet på en helt spesiell måte man ikke får til i Norge uten brostein. Det er en fantastisk måte å få treningen så virkelighetsnær som mulig.

– Forskerne sier det kan ha en effekt på oksygenopptaket, hvordan merker du det?

– Jeg merker det først og fremst i den form at det er veldig spesifikt og jeg er klar over at treningsvekten skal gi vibrasjon. Det er et pluss som jeg bruker som motivasjon bak øktene.

24-åringen er forberedt på at sykkelrittet i Nord-Frankrike kan bli nokså brutalt.

– Løpene er lange og posisjonskampen er veldig tøff før brosteinen kommer. Det er fint å kunne simulere løpene før man faktisk blir kastet ut i det, sier Korsæth.

– Hva er målet?

– Målet er å komme topp 15, konstaterer Korsæth.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal